Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο site www.thepresident.gr

Το παρακράτος, τα παραμάγαζα είναι πάντα παρακράτος και παραμάγαζα, είτε βρίσκονται στην υπηρεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ είτε στην υπηρεσία οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε έναν εφιάλτη, ο οποίος παρουσιάζει τη στυγνή οικοδόμηση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ -μέσα σε μια πενταετία- ενός μηχανισμού που παρακάμπτει τους θεσμούς, το κοινοβούλιο και παραπέμπει σε άλλες τραγικές εποχές.

Αναμφισβήτητα οι πολίτες αναζητούν επιτέλους μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό προσωπικό που να υπηρετεί τις ανάγκες του, να υποστηρίζει τους αδύναμους, τους ευάλωτους της κρίσης και της πανδημίας οργανώνοντας ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και διαφάνεια.

Με αυτή περίπου τη “σημαία” ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήρθε στην εξουσία κατασυκοφαντώντας το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξει τα πάντα υιοθετώντας δημοκρατικές και προοδευτικές διαδικασίες. Ωστόσο, το αφήγημά του καταρρέει με πάταγο, καθώς αποκαλύπτονται τακτικές παρακράτους που θα ζήλευαν ακόμη και τριτοκοσμικά κράτη. Υπουργοί διαμεσολαβούν απροκάλυπτα στη δικαιοσύνη, εκβιάζουν και συκοφαντούν, υπουργοί εμπλέκονται -κατά τα λεγόμενα των ιδίων- σε περίεργες διαδρομές χρημάτων που πηγαινοέρχονται από και προς τα δικά τους μαγαζιά και παραμάγαζα.

Οι πολίτες επιθυμούν απαντήσεις. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρώην πρωθυπουργός, οφείλει να μιλήσει ξεκάθαρα. Το Κίνημα Αλλαγής τον “έβαλε στο κάδρο” γιατί δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε, να μην έχει πολιτικές ευθύνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως όχι.

Καθώς μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, καταρρέει κάθε ηθικό δήθεν πλεονέκτημά του ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε ο ίδιος να προκαλέσει τη δικαιοσύνη να εξετάσει όλες τις καταγγελίες για τα δικά του στελέχη, για τους δικούς του υπουργούς, για τον δικό του συγκυβερνήτη. Να απαιτήσει να βγουν όλα στο φως, να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κόμμα του και ο ίδιος στα μάτια των πολιτών.

Γιατί δεν το κάνει; Γιατί δεν θέλει να ξεκαθαρίσει αυτή η νοσηρή υπόθεση; Γιατί δεν διερεύνησε την φαρμακευτική δαπάνη τόσα χρόνια; Μήπως δεν είναι το κόμμα της “αμεμπτου ηθικής” που διατυμπάνιζε στις πλατείες των αντιμνημονίων κατά τα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης διασύροντας τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πείσει ότι το δικό του παρακράτος είναι καλύτερο ή περισσότερο εκλεπτυσμένο από τα προηγούμενα, το παρακράτος είναι πάντα παρακράτος. Οι θεσμοί υπάρχουν και πρέπει να λειτουργούν για να παράγουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και όχι για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Απέναντι στον αυταρχισμό και τη δημαγωγία»Φώφη Γεννηματά: «Απλώνουμε το χέρι σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη»