Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Υπουργού, στο site «ieidiseis.gr»:

Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σε κάθε χώρα έχει ουσιαστική, αλλά και ισχυρά συμβολική σημασία.

Ουσιαστική, γιατί επηρεάζει άμεσα την ζωή των εργαζόμενων.

Συμβολική, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη της εκάστοτε Κυβέρνησης για το ρόλο του εργαζόμενου στην παραγωγή και κατ’ επέκταση της κοινωνίας που αυτή οικοδομεί.

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από 1.01.2022. αύξηση 2%, δηλαδή 13 ευρώ μικτά τον μήνα.

– Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που είχε η κρίση της πανδημίας για τους εργαζόμενους.

– Εμμένοντας στο μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Γι΄ αυτό εξ’ άλλου προχώρησε στην κατάργηση με νόμο των εργασιακών δικαιωμάτων και στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων.

– Γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στο δίκαιο αίτημα της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

– Αρνούμενη να επαναφέρει τον καθορισμό του από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το χειρότερο: Τώρα που οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν, τώρα που η ακρίβεια πλήττει τα ασθενέστερα νοικοκυριά, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αλλάζει, εμμένει ιδεοληπτικά στον δρόμο της.

Την ώρα που οι τιμές των προϊόντων πήραν την ανηφόρα, η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά κάθε συζήτηση για την στήριξη των χαμηλόμισθων, ούτε καν εξετάζει την αύξηση του κατώτερου μισθού.

Καθόλου τυχαία.

Δεν είναι παράληψη, είναι επιλογή.

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ για τους μεγαλοκληρονόμους των 800.000 ευρώ, για τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και για τη μείωση της επιβάρυνσης για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, δεν βρήκε μια κουβέντα να πει γι’ αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Ακόμη και οι -επί τριήμερον ασαφείς- εξαγγελίες για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα έχουν ΜΟΝΟ ΤΡΙΜΗΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.

Ακόμη και η εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» των νέων, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε χωρίς αντίκρισμα, κατώτερη ακόμη και από τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ.

Τα λόγια και οι διαπιστώσεις δεν αρκούν.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Για πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, φορείς, για τους προοδευτικούς πολίτες.

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αναγκαία αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βασική επιλογή αλλά και υποχρέωση μας.

Η ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου δεν μπορεί να αφορά μόνο τους λίγους. Και μάλιστα εις βάρος των πολλών.

Όταν μάλιστα η έξαρση της ακρίβειας δεν οφείλεται μόνο στους διεθνείς παράγοντες, αλλά και στην ασυδοσία των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, στην έλλειψη της ενεργειακής δημοκρατίας, στην πλήρη αδιαφάνεια στον καθορισμό των τιμών.

Η αξιοπρεπής και καλά αμειβόμενη εργασία, είναι κύριος στόχος και προϋπόθεση, για μια κοινωνία με συνοχή και δικαιοσύνη. Όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Είναι κύριος στόχος για όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: «Λαχανιασμένοι έριξαν το προσωπείο»Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η δική μας προοδευτική ταυτότητα»