Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα, Ομιλητή της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, στο Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας “Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.” και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»

 • Το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση αρνήθηκε συστηματικά να αποδεχτεί την πραγματικότητα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, όπως αυτή άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από τις αρχές του Φθινοπώρου, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ακρίβεια σε μια σειρά αγαθών, με τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, από τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της Κυβέρνησης έρχονται πολύ καθυστερημένα, είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Το 1,1 δισ., για τους αδύναμους, είναι τα λιγότερα σε σχέση και αναλογικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Οι προτάσεις μας για το πρόβλημα της ακρίβειας, δεν είναι στον αέρα. Στηρίζονται στα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργήθηκαν από την υπεραπόδοση φόρων, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, με χαρακτηριστικό στοιχείο το επιπλέον ποσό των 500 εκατ. περίπου ευρώ, που εισπράχθηκε από αυτούς τους φόρους το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.
 • Η Κυβέρνηση ανακάλυψε τελικά δημοσιονομικά περιθώρια αντίθετα με τα υποτιμητικά  και αρνητικά σχόλια για τις δικές μας προτάσεις, όταν μιλούσε για λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν, αν και η ίδια συγχρόνως υπερηφανευόταν για την δημοσιονομική επέκταση των 43 δισ. για την πανδημία. Αλλά και πάλι δεν εξαντλείται η κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών, μέσα από τις αυξήσεις. Με την άδικη για τους αδύναμους, σχέση έμμεσων / άμεσων φόρων, να αυξάνεται, ενώ ήταν ήδη στο 1,6 το 2021, έναντι 1,15 το 2014.
 • Εμείς δεν αρνηθήκαμε ότι η ενεργειακή κρίση είναι και εισαγόμενη κατά ένα μέρος.
 • Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης, για το μέγεθος των επιπτώσεων στη χώρα μας: Στο κόστος ενέργειας που είναι 5,5 φορές πάνω από την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο Μ.Ο. στην Ε.Ε. είναι 3,2. Που είναι οι έλεγχοι στη λιανική αγορά, όπου με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία η αισχροκέρδεια θεριεύει, και γενικότερα η αγορά είναι εκτός ελέγχου;

Στην Ελλάδα, μόνη χώρα στην Ε.Ε., αυξήθηκε μέσα στην πανδημία η ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο (25%), όταν στις άλλες χώρες μειώθηκε σημαντικά. Εδώ προχωρήσατε στη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Τα νέα μέτρα δεν απαντούν στην ανάγκη στήριξης των περισσότερων ευάλωτων.

 • Χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και πολιτικές στήριξης, και όχι αποσπασματικά μέτρα, με την προσοχή στραμμένη στην επικοινωνιακή σας εικόνα. Τι μπορούμε να πούμε στον πολίτη για τα 13 ευρώ το μήνα, 22 λεπτά/ λίτρο για 60 λίτρα, στα καύσιμα;

Από την πλευρά μας υπάρχουν στοχευμένες προτάσεις.

Όπως:

 • Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά (τουλάχιστον για ένα διάστημα).
 • Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (για το 2022).
 • Το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα.
 • Η φορολόγηση των υπερκερδών από την ηλεκτροπαραγωγή.
 • Το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
 • Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά .
 • Αύξηση κατώτατου μισθού.
 • Στον ΕΝΦΙΑ, η βασική μείωση αφορά στον συμπληρωματικό φόρο για περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ, που θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 280 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, οι συνολικές μειώσεις 360εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, ελάχιστα ανακουφίζουν τους πιο αδύναμους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συντηρητικών επιλογών της Κυβέρνησης, που δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, και που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
 • Εάν όμως δεν κρατηθεί όρθια η κοινωνία, και ζωντανή η οικονομία, που και πως θα αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, νέα ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της νέας περιόδου; Για ποια οικονομία, για ποια Ανάπτυξη θα μιλάμε; Χωρίς την επιβίωση των ΜΜΕ, που στηρίζουν την οικονομία και δίνουν τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης;

Χωρίς Πρωτογενή Τομέα; Με το κόστος παραγωγής, τα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια στα ύψη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους. Πού και πως θα εφαρμοστούν, όσα σήμερα θα θεσμοθετηθούν;

 • Οι πόροι για την περίοδο 2021-2027 είναι πολύ περισσότεροι από την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, και έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αναπτυξιακής προοπτικής είναι επιβεβλημένη και επιτακτική. Ένα σχέδιο που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε.
 • Η ουσία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο των 72 δισ. τουλάχιστον (ΕΣΠΑ, ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης), έπρεπε να αφορά κυρίως στην ορθή και αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πόρων για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με προοπτική.
 • Αντίθετα η δική σας προτεραιότητα αφορά στη γρήγορη απορρόφηση πόρων. Προχωράτε χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση για τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις, για την γραφειοκρατία και για την ποιότητα. Προχωράτε χωρίς διαβούλευση με τους παραγωγικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, ούτε με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς. Αλλά ούτε υπήρξε καμία σοβαρή πολιτική συζήτηση, για ένα Εθνικό σχέδιο και συνεννόηση, μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δεν έγινε αυτή η συζήτηση με δική σας ευθύνη. Για ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στον οποίο θα εντάσσονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, και θα διασφαλίζονται οι μεταξύ τους συνέργειες.
 • Σε ότι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της ΜΟΔ Α.Ε. Είναι σημαντικό να οριοθετηθεί το πλαίσιο προσόντων, καθηκόντων, των αμοιβών και της εξέλιξης των εργαζομένων σ’ αυτή.
 • Η κατάργηση της υφιστάμενης Ειδικής Υπηρεσίας Interreg, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και η αντικατάστασή της από μία Νέα Υπηρεσία, εύλογα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στους εργαζομένους αλλά και σε παραγωγικούς φορείς και στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας.

Η κατάργηση της Υπηρεσίας INTERREG, δεν αιτιολογείται επαρκώς ούτε είναι αναγκαία. Ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού για τη διασφάλιση των εργαζομένων, δεν υπάρχει κάποια ρητή πρόβλεψη για ομαλή μετάβαση του προσωπικού στη νέα Υπηρεσία.

 • Κλείνοντας, αφού ξεχωρίσουμε το μεγαλύτερο μέρος των νομοτεχνικών ρυθμίσεων στο Νομοσχέδιο, και στο οποίο είμαστε θετικοί επί της αρχής, παραμένουν πολλά ουσιαστικά ζητήματα ανοιχτά, για τις αντοχές και τις ανάγκες στήριξης της Ελληνικής Κοινωνίας και της Οικονομίας.

Υπάρχει ανάγκη μιας ολοκληρωμένης, ιεραρχημένης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων από όλα τα προγράμματα, για μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που θα στηρίξει αποφασιστικά το σύνολο των επιχειρήσεων, την παραγωγή, τους επαγγελματίες, την απασχόληση και τους εργαζομένους, για μια βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα, στο οποίο η Κυβέρνηση δεν απαντά θετικά, ούτε με τον ανεπαρκή προγραμματισμό για την ορθή διαχείριση των νέων πόρων, ούτε με τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Πολύ λίγα, πολύ αργά. Τέσσερις μόνο λέξεις που τα λένε όλα για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση»Νάντια Γιαννακοπούλου: «Με μεγάλη καθυστέρηση και ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης»