Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Χρήστου Γκόκα στο Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης

 • Η μεταφορά της αρμοδιότητας του Κτηματολογίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνοδεύεται και από την ανάγκη να διαχειριστεί πολύπλοκα νομικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, για τα οποία δεν μπορεί να έχει τις αντίστοιχες δυνατότητες, αλλά και από το πλήθος των εκκρεμών έργων κτηματογράφησης.
 • Υπάρχει μια βιασύνη στον τρόπο θεσμοθέτησης των διατάξεων του Νομοσχεδίου, που δεν εγγυάται την αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα για τους πολίτες λειτουργία στην πράξη.
 • Το Κτηματολόγιο, μία κορυφαία μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 90 με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πράγματι έχει καθυστερήσει, η κριτική είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται και η αυτοκριτική, κάτι που η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και προηγούμενη Κυβέρνηση πλέον, αγνοεί συστηματικά.
 • Είναι στη γενικότερη φιλοσοφία της Κυβέρνησης η λογική της γρήγορης απορρόφησης των πόρων. Εμείς μιλάμε για αξιοποίηση των πόρων που θα στηρίζουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη και θα δίνουν προστιθέμενη Αξία. Χωρίς να παραγνωρίζουμε και το χρόνο στον οποίο θα πρέπει να γίνονται αυτά, αλλά όμως και το πόσο κοστίζουν.
 • Ελπίζω να δοθεί η απάντηση γιατί από 90 εκατ. το 2016, η ψηφιοποίηση Αρχείου των 390 Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο προϋπολογίζεται σήμερα στα 242,4 εκατ. ευρώ.
 • Πώς επιτυγχάνεται στην πράξη, η επιτάχυνση και η εξασφάλιση δικαιωμάτων για τους πολίτες όταν, δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις των αρμοδίων Επιτροπών, και πριν την επίλυση διαφορών, και όταν στο άρθρο 3 του Νομοσχεδίου προβλέπεται να “κλείσουν” οι περιοχές υπό κτηματογράφηση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων;
 • Όταν οι δασικοί χάρτες δεν έχουν διορθωθεί και αναρτηθεί; Όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η  επανεξέταση των αιτήσεων πολιτών;
 • Υπάρχουν τεράστια προβλήματα από την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και την Προανάρτηση του Κτηματολογίου, όπως και στην Περιφέρεια μου, την Άρτα. Με διαφορετικά και αντίθετα δεδομένα, με χρήση στοιχείων διαφορετικών περιόδων (π.χ. αεροφωτογραφίες), και χωρίς συσχέτιση μεταξύ των δύο διαδικασιών.
 • Πρέπει σ’ αυτό το χάος, να δοθούν λύσεις που δεν θα ταλαιπωρούν και δεν θα επιβαρύνουν τους, ήδη εξασθενημένους οικονομικά από την υπερδεκαετή κρίση, κατόχους ακινήτων συμπολίτες μας.
 • Δεν επιλύονται βασικά προβλήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων πολιτών, ενώ υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος δημιουργίας επιπλέον επιπλοκών και ανασφάλεια στις συναλλαγές.
 • Πώς επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών, όταν με την εισαγωγή του υποχρεωτικού θεσμού της διαμεσολάβησης, σε περιπτώσεις αγωγών που ασκούνται για τη διόρθωση πρώτων εγγραφών δικαιωμάτων επί ακινήτων, για τα οποία εκκρεμούν υποθέσεις, όμως, ενώπιον των επιτροπών του άρθρου 7Α του ν. 2308/1995;
 • Ως προς τη διαδικασία του άρθρου 13 και τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στα ακίνητα που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», προβλέπονται κατ’ αρχήν εξαιρετικά ασφυκτικές προθεσμίες, προκειμένου το δημόσιο να απαντήσει στους διεκδικητές των ακινήτων αυτών. Το βάρος απόδειξης της κυριότητας επί ενός ακινήτου μετατοπίζεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Όμως λείπουν τα απαραίτητα εχέγγυα στη διαδικασία αυτή, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η μη ολοκλήρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών.
 • Καταθέσαμε σχετική Τροπολογία, ώστε με διαφανή διαδικασία και δικλείδα ασφαλείας, να διασφαλισθούν ισότιμα τα νόμιμα δικαιώματα τόσο των πολιτών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου. Με μικρότερο κόστος για τον πολίτη και περισσότερη ασφάλεια από τη ρύθμιση του άρθρου 13.
 • Στο άρθρο 24, παραλείφθηκε η ειδικότητα των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ- Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, από τη δυνατότητα διαπίστευσης ως Μηχανικού Κτηματολογίου, αν και  έχουν  επαγγελματικά δικαιώματα, που αφορούν στο ίδιο το έργο της κτηματογράφησης
 • Τέλος σε ότι αφορά στη στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων  με την Τοποθέτηση Προϊσταμένων, καταθέσαμε σχετική Τροπολογία για την πλήρωση των θέσεων αυτών από τους οικείους Υποθηκοφύλακες Ειδικών Άμισθων Υποθηκοφυλακείων.
 • Η εισαγωγή τροπολογιών και από μέρους σας, όπως και οι προηγούμενοι από εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πολλά άρθρα, που ψηφίζονται μάλιστα όλα μαζί για κάθε τροπολογία και χωρίς χρόνο συζήτησης, αποτελεί πράγματι το αποκορύφωμα της κακής νομοθέτησης.
 • Η λογική της επίσπευσης του Κτηματολογίου, με στόχο την απορρόφηση των πόρων, συνοδεύεται από κενά στη λειτουργία του συστήματος και από μετάθεση προβλημάτων για τους πολίτες, σε αρκετές περιπτώσεις, στο μέλλον, ενώ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί στον παρόντα χρόνο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «"Άσκηση επί ψηφιακού χάρτη" η προσπάθεια κτηματογράφησης από τον κ. Πιερρακάκη»Γιώργος Καμίνης: «Με το σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζετε μία Ελλάδα περίκλειστων θεσμών. Μία Ελλάδα που πτώχευσε»