Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας  Χρήστου Γκόκα , Ομιλητή της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα  «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση»

 • Η Κυβέρνηση προπαγανδίζει και ευαγγελίζεται ότι το παρόν Νομοσχέδιο έρχεται να δώσει λύση στην ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των πολιτών από την αδυναμία του φορέα να ανταπεξέλθει στη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. Ισχυρίζεται, εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, ότι η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων απλοποιείται και ότι οι εκκρεμείς συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Ο κ. Υπουργός εξαγγέλλει ότι η εκκρεμότητα για τις συντάξεις τελειώνει το Καλοκαίρι του 2022.
 • Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε και αυτή την πραγματικότητα επικαλείται και η ίδια η πλειοψηφία και η Κυβέρνηση, με προφανή την αντίφασή της σ’ αυτά που προσπαθεί να παρουσιάσει ως αναγκαιότητα για τη σημερινή θεσμοθέτηση. Με την οποία ανατρέπει διατάξεις και προβλέψεις της Νομοθέτησης, πριν 1 μόλις χρόνο, από τον προηγούμενο Υπουργό τον κ. Βρούτση.
 • Είμαστε μάρτυρες της ταλαιπωρίας και της απόγνωσης των συμπολιτών μας, που δεν βρίσκουν άκρη, δεν βρίσκουν απαντήσεις στα συνταξιοδοτικά θέματα, οι συντάξεις καθυστερούν 2 και 3 και 4 χρόνια, το 1555 ή δεν απαντά ή όταν απαντά στα σύνθετα προβλήματα συντάξεων δεν δίνει καμία λύση. Καμία επικοινωνιακή προσπάθεια δεν μπορεί να αλλάξει τη σκληρή πραγματικότητα για τον πολίτη.
 • Tα στοιχεία του ΕΦΚΑ διαψεύδουν τα λεγόμενα του Υπουργού.  Παρά τη θέσπιση της ψηφιακής απονομής σύνταξης. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι εκκρεμείς εκδόσεις συντάξεων θα ανέρχονταν στις 120.000 τον Οκτώβριο 2021, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι το σύνολο των εκκρεμών (κύριων και επικουρικών συντάξεων) το Σεπτέμβριο του 2021 ήταν περίπου 280.000, έναντι των 200.000 που είχε κληροδοτήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Καλοκαίρι του 2019 χωρίς να συνυπολογίζονται οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες σε ήδη εκδοθείσες συντάξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαδοχική ασφάλιση, εκκρεμότητες στα εφάπαξ κ.λπ. Μετά από 2,5 χρόνια ούτε οι δικαιολογίες  ούτε τα «θα» πείθουν πλέον.
 • Είναι ικανό αυτό το νομοθέτημα πραγματικά να δώσει λύσεις, να εκσυγχρονίσει τον Φορέα; Χωρίς την έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών ακόμα, 6 χρόνια μετά το Νόμο Κατρούγκαλου και 2 χρόνια μετά το Νόμο Βρούτση (που δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους). Χωρίς ολοκληρωμένο λογισμικό και ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών αρχείων. Όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αντίθετα δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, αφού παρουσιάζει στοιχεία λογικής τακτοποιήσεων και εξυπηρέτησης, υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργεί ένα πλαίσιο χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατία.
 • Με διατάξεις  που αφορούν σε υπέρογκα ποσά μισθών για θέσεις  Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών (8.300 €), για τις οποίες θέσεις προβλέπονται τα  ελάχιστα δυνατά προσόντα. Όπου οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων θα μπορούν να είναι είτε ιδιώτες, χωρίς εμπειρία και εξοικείωση στο αντικείμενο αυτό, είτε από το Δημόσιο Τομέα με κίνδυνο να χαθεί ένα αξιόλογο δυναμικό του Οργανισμού. Με μία διαδικασία επιλογής χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς συμμετοχή του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Άρα πάμε σε μία πελατειακή κατάσταση.
 • Με πρόβλεψη του  πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της κειμένης νομοθεσίας., και πάλι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
 • Για την ίδρυση της Εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας e-ΕΦΚΑ, δεν προβλέπεται πουθενά, ιδιαίτερα στην περίπτωση της εκποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ, η δυνατότητα, στη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ή έστω στο Διοικητικό του Συμβούλιο, για οποιαδήποτε παρέμβαση. Ούτε διαδικασία ελέγχου από τη Βουλή. Ποιο σκοπό αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η πρόβλεψη; Πώς διασφαλίζεται το Δημόσιο Συμφέρον;
 • Αντίθετα οι Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών, Στέγασης και Αξιοποίησης του ΕΦΚΑ διαθέτουν καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό. Αρκεί να ενισχυθούν και με νέο προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό και πληροφοριακό σύστημα, και να αναβαθμιστούν ως Γενικές Διευθύνσεις. Γιατί δεν το κάνετε αυτό αντί της σύστασης της εταιρείας;
 • Καθημερινά βλέπουμε την εικόνα σύγκρουσης μεταξύ πολιτών και υπαλλήλων ΕΦΚΑ, με το σιγοντάρισμα της Κυβέρνησης που στοχοποιεί αυτούς με τους οποίου πρέπει να συνεργαστεί. Που αγωνίζονται χωρίς όπλα. Χωρίς η Κυβέρνηση να φροντίσει να διατηρήσει τους 700 περίπου συμβασιούχους στον ΕΦΚΑ, όταν πλέον αυτοί μπορούσαν να αποδώσουν. Οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, λόγω των αδυναμιών και ελλείψεων του συστήματος εξυπηρετούν τελικά λίγες και απλές μόνο περιπτώσεις. Η διαδοχική ασφάλιση είναι λαβύρινθος.
 • Απαιτείται αναβάθμιση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ. Με προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Το προσωπικό στον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 30%, δίχως να αντικατασταθεί. Χρειάζεται να υποστηριχτεί το υπάρχον προσωπικό με γνώσεις, με κατάρτιση. Δεν γίνεται μάχη με σφεντόνες.
 • Απαιτείται η άμεση σύνταξη και έκδοση Ενιαίων Κανονισμών- Ασφάλισης και Παροχών, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία λειτουργική ενοποίηση. Υπάρχουν συνταξιούχοι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται καθημερινά αφού ενώ θα μπορούσαν να καλύπτονται από τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης  δεν υπάγονται σε αυτές. Ακόμη και αν δεν το έχουν αιτηθεί, όπως δικαιούνται, θα έπρεπε αυτό να εξετάζεται αυτοδίκαια και αυτόματα από τον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης μέσα από ένα ενιαίο σύστημα, που θα αξιοποιεί όλα τα στοιχεία. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
 • Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί η κατάργηση των Ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας, ιδιαίτερα για όσους διαμένουν σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές. Και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ είναι συνεργάτες τους και κάτι παραπάνω, είναι στήριγμά τους. Ανακαλέστε κ. Υπουργέ άμεσα την κατάργηση των Ανταποκριτών του ΟΓΑ, που επιπλέον επιβαρύνει τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.
 • Ήδη μετράμε πολλά χτυπήματα στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

 • Κατάργηση του ΕΚΑΣ (για 420.000 συνταξιούχους) για την οποία καταθέσαμε συγκεκριμένη Πρόταση επαναφοράς του
 • επιβαρύνσεις εισφορών, μειώσεις επικουρικών (έως και 50%) και εφάπαξ (έως και 40%)
 • Μείωση Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας
 • Μείωση Εθνικής Σύνταξης στις κύριες συντάξεις

Με την Κυβέρνηση ΝΔ που δεν κατήργησε όπως είχε διαμηνύσει το Ν. Κατρούγκαλου, δεν διόρθωσε τις μειώσεις των συντάξεων, δεν επανέφερε το ΕΚΑΣ, προχώρησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με μείωση επικουρικής σύνταξης (25%-35%) για τους νέους, περιέκοψε τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας έως 268 ευρώ το μήνα για όσους παίρνουν δεύτερη σύνταξη.

 • Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτό το Νομοθέτημα – πρόκληση. Καταψηφίζουμε σχεδιασμούς που είναι έξω από τη δική μας αντίληψη. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θεμελίωσε, πιστεύει και στηρίζει το Κοινωνικό Κράτος, το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα. Την Αξιοπρέπεια και την Υπερηφάνεια για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να βιώνουν ανισότητες και αδικίες»Δημήτρης Μπιάγκης: «Οπισθοδρομικό και αναχρονιστικό το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ»