Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων οικονομικού έτους 2022

 • Η ανεξάρτητη λειτουργία ενός κορυφαίου θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συνδέεται με την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση της οικονομικής του Λειτουργίας, ήτοι στη διαδικασία  εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που αφορά στα έξοδα και τις δαπάνες, αλλά και την υποστήριξη και διαφόρων κοινωνικών, πολιτιστικών και λοιπών δραστηριοτήτων. Έτσι ο Προϋπολογισμός της Βουλής των Ελλήνων, η κατάρτισή του και η εκτέλεσή του, θα πρέπει να αντανακλά στο κύρος και την αξιοπιστία του Πολιτικού Συστήματος και της αξιοπρεπούς και χωρίς εξαρτήσεις συμμετοχής και λειτουργίας των Βουλευτών στα πλαίσια των Κοινοβουλευτικών τους υποχρεώσεων.
 • Η γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών, διασφαλίζεται με τις ίσες δυνατότητες συμμετοχής, χωρίς να αποτελεί, η οικονομική παράμετρος, λόγο αποκλεισμού, στην πράξη , από τη διεκδίκηση κάποιου, να είναι επιλογή των πολιτών. Και όλα αυτά στο μέτρο της συνετής και χωρίς σπατάλες διαδικασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις αναγκαίες περικοπές που άρχισαν από το 2010.
 • Οι περικοπές έφθασαν στο 40% περίπου, ώστε να διασφαλισθεί κατ’ ελάχιστον η αποτελεσματικότητα στη Λειτουργία του Κοινοβουλίου, και στις οποίες προχώρησε, στα πρώτα χρόνια της κρίσης η δική μας παράταξη με υπευθυνότητα και χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Με τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έχουμε θεσπίσει επίσης σειρά διατάξεων για τη Διαφάνεια και τις ευθύνες Πολιτικών προσώπων στη Διαχείριση του Δημόσιου χρήματος, με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ παντού, και στη Βουλή, με το Πόθεν Έσχες, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, την άρση του τραπεζικού απορρήτου και πολλά ακόμα.
 • Από 222 εκατ. ευρώ το 2009 ο Προϋπολογισμός της Βουλής μειώθηκε σταδιακά στα 141,9 εκατ. ευρώ το 2014, μειωμένος κατά 80 εκατ. ευρώ περίπου ποσοστό  36,12 %, και με τελική δαπάνη για το έτος  αυτό ακόμα μικρότερη  στα 133,85 εκατ. ευρώ. Σήμερα  ο Προϋπολογισμός για το 2022, 144,20 εκατ. ευρώ, είναι μειωμένος κατά 77,8 εκατ. ευρώ έναντι του 2009, ποσοστό περίπου 35% .
 • Ο Προϋπολογισμός της Βουλής το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας, (δηλ. τα 144,2 εκατ. ευρώ) αναφέρεται σε ένα ελάχιστο ποσοστό, στο 0,224% του συνόλου των Δαπανών του Κράτους. Το δε κόστος λειτουργίας του Κοινοβουλίου , είναι από τα μικρότερα μεταξύ των χωρών, όπου υπάρχει και  λειτουργεί η Δημοκρατία.
 • Η Δημοκρατία στη χώρα μας άντεξε στην κρίση. Έχει όμως διαχρονικά, και προβλήματα στη λειτουργία της, και εχθρούς, και είναι υποχρέωσή μας να στηρίζεται και να προστατεύεται από κάθε κίνδυνο παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα, θεσμικά, νομικά και οικονομικά.Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να απομονώσουμε φωνές και πρακτικές, που υπονομεύουν και προσβάλλουν το κύρος και οδηγούν στην απαξίωση τον πολιτειακό θεσμό της Βουλής, πλήττοντας την ίδια τη Δημοκρατία.
 • Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτές τις μέρες, με κορύφωση την αυριανή μέρα, τιμούμε την Επέτειο του Πολυτεχνείου και αυτούς που αγωνίστηκαν και ιδιαίτερα όσους έδωσαν και την ίδια τη ζωή τους, για την ελευθερία και τη Δημοκρατία στη χώρα μας.
 • Ο φετινός Προϋπολογισμός, είναι σχετικά λιτός, καλύπτοντας όμως τις αναγκαίες δαπάνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου,, αλλά και τις δαπάνες για τον σταδιακό εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για μας οι στόχοι του Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων αφορούν στην αξιόπιστη διαχείρισή του και στην εξοικονόμηση δαπανών εξαντλώντας κάθε περιθώριο, όχι όμως σε βάρος της αποτελεσματικότητας. Είναι δε σημαντικό η λειτουργία του Κοινοβουλίου να συγχρονίζεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις, με τη συνεχή αναβάθμιση της ηλεκτρονικής και ψηφιακής λειτουργίας του.
 • Θα πρέπει να συνεχιστούν έργα σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση, και του κτιρίου και των εγκαταστάσεών του, με εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ρύπανσης, στα πλαίσια και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και των επιπτώσεων στις υγειονομικές συνθήκες όπως αυτές αναδείχθηκαν και μέσα από την πανδημία που αντιμετωπίζουμε. Όπως χαρακτηριστικά σχετικά με τον κλιματισμό και τον εξαερισμό των χώρων, στα οποία αναλυτικά αναφέρθηκα χθες στην Επιτροπή.
 • Η αύξηση του Προϋπολογισμού του 2022, κατά 1.901.700 ευρώ ή 1,34 % ( σε σχέση με τις συνολικές πιστώσεις για το 2021), οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους για τον έλεγχο των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, λόγω της διεύρυνσης του αριθμού των ελεγχόμενων προσώπων. Είμαστε θετικοί σε ό,τι ενισχύει την αξιοπιστία των θεσμών  στα μάτια των πολιτών.
 • Περιλαμβάνει δαπάνες που καλύπτουν ανάγκες εξωστρεφούς δράσης του Κοινοβουλίου, διεθνών συνεργασιών και κοινωνικής προσφοράς. Να σημειώσουμε ιδιαίτερα τη δωρεά προς το ΕΣΥ, ασθενοφόρων και χειρουργικών κλινών.
 • Εκτελούνται ή είναι προγραμματισμένα έργα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΒτΕ, χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο (Ανάδειξη και συντήρηση κτιρίου, ενεργειακή αναβάθμιση, Καπνεργοστάσιο κ.λπ.).
 • Αποτυπώνεται διακριτά το κόστος λειτουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (450.000 €) τη συνεισφορά του οποίου θεωρούμε θετική, καθώς και το κόστος της λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (3.127.000 €).
 • Να σημειώσουμε επίσης για τον Απολογισμό του 2020, ότι στις αυξήσεις, το μεγαλύτερο μέρος αφορά στις μεταβιβάσεις, κατά  6.785.000 ευρώ, που οφείλεται στην Απόφαση της Βουλής, μετά από πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, με τη γνωστή ευαισθησία της σε θέματα κοινωνικά  και ιδιαίτερα στον Τομέα της Υγείας, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια ψηφίστηκε από την Βουλή, για την κάλυψη του κόστους κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ”.
 • Τέλος δεν προβλέπεται επιχορήγηση για το 2022 προς το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες στον προηγούμενο Προϋπολογισμό δαπάνες ( για εκδηλώσεις 2 εκατ και εκπαιδευτικές δράσεις 500.000 ευρώ) λόγω του covid- 19, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα έχει καθαρή θέση 19.475.455 ευρώ.
 • Κλείνοντας θα ήθελα για μια ακόμα φορά να εκφράσω την ικανοποίησή μας και την εμπιστοσύνη μας και να ευχαριστήσω εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής αλλά και ο ίδιος προσωπικά, τις Υπηρεσίες και τους Υπαλλήλους της Βουλής για τη μεθοδική και ολοκληρωμένη προετοιμασία των σχεδίων του Προϋπολογισμού, αλλά και τη σωστή εκτέλεσή τους, όπως και το σύνολο του Προσωπικού του Κοινοβουλίου, το οποίο παρέχει τις θετικές του Υπηρεσίες και στηρίζει το Έργο του Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια με τις μεγάλες κρίσεις, οικονομικές και υγειονομικές.
 • Με βάση όλα όσα προανέφερα και με την ευθύνη που αναλογεί απέναντι στον κορυφαίο θεσμό του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος υπερψηφίζουμε και τον Απολογισμό του 2020 και τον Προϋπολογισμό του 2022 της Βουλής των Ελλήνων.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.