Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου

Κύριε Υπουργέ,

Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο δάσος του Σέιχ Σου, καθώς και στον αστικό ιστό που εφάπτεται σε αυτό, εκφράζουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και κάτοικοι της πόλης.

Σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2021 από τον Δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών και τους αρμόδιους του δασαρχείου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε η κρισιμότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς σε δεκάδες σημεία της περιοχής (Συκιές – Πεύκα – Άγιος Παύλος) εκατοντάδες πεύκα γειτνιάζουν σε κατοικίες και απαιτείται άμεσα η εκπόνηση σχεδίου για το κλάδεμα και την απομάκρυνσή τους.

Τώρα, μάλιστα, που μεγάλες φωτιές έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν οικολογικές και όχι μόνο καταστροφές στη χώρα είναι επείγουσα ανάγκη η γενναία χρηματοδότηση προς το δασαρχείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί με ταχύτατους ρυθμούς ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης και μεγάλων τμημάτων του πολεοδομικού ιστού γύρω από αυτό.

Τέλος, παρατηρείται ανησυχητική καθυστέρηση στην παρέμβαση της πολιτείας σε ότι αφορά την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου, που συνεχίζει ταχύτατα να εξαπλώνεται καταστρέφοντας τα δέντρα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 2019.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με την άμεση χρηματοδότηση του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σου, αλλά και να σωθεί το δάσος από το καταστροφικό βλαστοφάγο έντομο.

Ο ερωτών βουλευτής

Χαράλαμπος Γ. Καστανίδης

Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χάρης Καστανίδης: «"Κατά χώραν" διατήρηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου»Aνάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης για τις περιουσίες των κατοίκων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού