Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», μίλησε η Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών, Τόνια Αντωνίου.

Πριν μιλήσω για το νομοσχέδιο θα ήθελα να αναφερθώ στο μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα που έχει προκύψει μετά από την απόπειρα παγίδευσης, με τη χρήση προηγμένου λογισμικού, του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη. 

Επί τρεις ημέρες υπήρξε προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από πλευράς Πρωθυπουργού και κυβέρνησης με παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης. Αυτά ήταν τα αντανακλαστικά τους. 

Μετά από τις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης, αλλά και μετά από το αίτημά μας για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εξαναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής.

Επομένως είναι βαθιά υποκριτική η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού που θέλει σήμερα να εμφανιστεί και ως επισπεύδων στην διαδικασία διερεύνησης, αφού πρώτα τρίτωσε το κακό μετά από την περίπτωση παγίδευσης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και του τηλεφωνικού κέντρου άλλου κόμματος της Βουλής. 

Επισπεύδων θα ήταν εάν μας έδινε απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα. 

  1. Εάν αυτό το λογισμικό το έχουν κρατικοί φορείς ή ιδιωτικές εταιρείες.
  2. Ποιοι κρύβονται πίσω από τις επαίσχυντες παρακολουθήσεις. 

Πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις και να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των παράνομων και επικίνδυνων για τη δημοκρατία πρακτικών.  

Κι έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο, που αποτελεί μία ακόμη επίδειξη περιφρόνησης στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής δικαιοσύνης.

Γιατί ενώ η χώρα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανεπαρκή προστασία των περιοχών Natura, εσείς φέρνετε διατάξεις που υποβαθμίζουν περαιτέρω την προστασία στις περιοχές αυτές. 

Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο αγνοείτε την ουσία των αποφάσεων 190 και 191 του 2022, της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τι σας είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Σας είπε ότι οι εταιρείες ύδρευσης, η Ε.Υ.Δ.Α.Π. και η Ε.Υ.Α.Θ., οφείλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να διοικούνται με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, αλλά απαιτείται άμεση εποπτεία και έλεγχος του Δημοσίου επί των εταιρειών αυτών, ως δημοσίων επιχειρήσεων.

Κι αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης των εταιρειών ύδρευσης θα πρέπει να είναι το κράτος και όχι το Υπερταμείο, όπου τον κυρίαρχο και αποφασιστικό λόγο έχουν οι πιστωτές.  

Αλλά εδώ μιλάμε για μια Κυβέρνηση η οποία, αντί να αφαιρεί, προσθέτει αρμοδιότητες στο Υπερταμείο και τις θυγατρικές του. 

Παράδειγμα αποτελεί η υπαγωγή σε αυτό της Εταιρείας «Συμμετοχές 5G» και η ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης των Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις οποίες συμπεριέλαβε και τις αναθέσεις καθαρισμών των δασών, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Προγράμματος «Αιγίς» της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου θα ήθελα να εστιάσω στα θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την αποζημίωση του πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία που προβλέπεται στο άρθρο 39 ως αμειβόμενη υπερωριακή εργασία. 

Ωστόσο θέλουμε να θέσουμε δύο βασικά ζητήματα:

1ον. Γιατί περιορίζεται μόνο στην τρέχουσα περίοδο; Νομίζετε ότι του χρόνου η κλιματική κρίση θα μας χαριστεί; 

2ον Η διάταξη αυτή θα δημιουργήσει τριβές μέσα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, αφού κάποιοι θα λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα, ενώ κάποιοι άλλοι που εργάζονται στις ίδιες υπηρεσίες, αλλά σε διαφορετικά πόστα, δεν θα το λαμβάνουν. Χρειαζόμαστε υψηλό φρόνημα και όχι γκρίνιες ανάμεσα στους πυροσβέστες μας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η διάταξη του άρθρου 37 για το Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. 

Με δεδομένο ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι μια στρατιωτική υπηρεσία, η σύνθεση αυτού του οργάνου θα πρέπει να ακολουθεί τις συνήθεις διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλη τη δημόσια διοίκηση. 

Γι’ αυτό προτείνουμε να συμμετέχει στο όργανο ένας Αντιπρόεδρος ή Σύμβουλος του ΑΣΕΠ. 

Κλείνοντας θα αναφερθώ και πάλι στον Πρωθυπουργό, διότι σήμερα θέλησε να κρυφτεί πίσω από το Πυροσβεστικό Σώμα για να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση. 

Σε ό,τι μας αφορά, το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει την Πυροσβεστική και γι’ αυτό σας έχουμε κατηγορήσει ότι δεν την ενισχύετε με προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η δεξαμενή των 2500 έμπειρων εποχικών πυροσβεστών. Αντί να ενισχύσετε το σώμα με αυτούς, εσείς στέλνετε τις αύρες να τους δροσίσουν.  

Από την άλλη πλευρά, εσείς είσαστε εκείνοι που στοχοποιείτε τους Πυροσβέστες ποινικοποιώντας το επάγγελμά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πόρισμα για τις φωτιές πέρυσι στη Βαρυμπόμπη. Η ευθύνη αποδόθηκε σε 107 πυροσβέστες. 

Η δική μας κριτική στρέφεται αποκλειστικά προς την Κυβέρνηση. Αφορά στο αν αυτή ενίσχυσε το σώμα με τα θεσμικά και οργανωτικά εργαλεία που η ίδια προέβλεψε στον ν. 4662/2020.

Έφτιαξε ποτέ τον Εθνικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;

Πού είναι η εξαετής «Εθνική Πολιτική Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών» και που είναι ο «Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας» τριετούς διάρκειας;

Πού είναι τα «Πλαίσια Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών»; 

Πού είναι τα  «Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας» και τα «Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας»;

Και αν τελικά τα φτιάξατε αυτά τα σχέδια και αυτά τα όργανα, πώς τα αξιολογείτε σε σχέση με τις φωτιές στην Πεντέλη και στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς;

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, οι εργολάβοι μπαίνουν να καθαρίσουν τα δάση μετά από τις πυρκαγιές, όπως έγινε πρόσφατα στον Υμηττό, στην Παλήνη και στα Κρέστενα.

Γιατί συγγνώμη, αλλά αν αυτός είναι ο σχεδιασμός σας και οι στόχοι σας τότε δεν πρέπει να μιλάτε για πυροσβέστες της ξαπλώστρας, αλλά για «κυβέρνηση της ξαπλώστρας»!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.