Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Βασικά σημεία ομιλίας της Βουλευτή του Νοτίου Τομέα (Β3) Αθήνας, Τόνιας Αντωνίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Μας έχει συνηθίσει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισάγει νομοσχέδια που αποτυπώνουν τις συντηρητικές εμμονές της και αναδεικνύουν τις ιδεοληψίες των υπουργών της. Ωστόσο, τα νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας έχουν μια ιδιαιτερότητα.

Αυτό το υπουργείο όχι μόνο διέπεται από ιδεοληπτική προκατάληψη και πραγματική αντιπαλότητα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά φαίνεται να είναι και ο πρωταθλητής στην προσπάθεια να συγκαλύψει αυτές τις επιλογές πίσω από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ισχυρισμούς.

  • Μετονόμασε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε e-ΕΦΚΑ για να ισχυριστεί ότι τον εκσυγχρονίζει, τη στιγμή που, αντί να μειώνονται οι εκκρεμείς συντάξεις, αυξάνονταν δραματικά.
  • Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσα από τη δήθεν αναβάθμισή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, για να αποφύγει, με αυτό το τέχνασμα, την πολιτική του ευθύνη για την έκρηξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
  • Προώθησε την ολοκληρωτική κατάργηση του οχτάωρου και καθιέρωσε τις απλήρωτες υπερωρίες, προκρίνοντας τις ατομικές συμβάσεις, έναντι των συλλογικών.
  • Τώρα μετονομάζει τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που θα έχει ως βασικό σκοπό να κρύβει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, αλλά και ενίοτε να τιμωρεί τους ανέργους.

Πρόκειται για στρατηγικές πολιτικές επιλογές του ίδιου ακριβώς κόμματος που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τις βαθιές πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η νεοφιλελεύθερη ατζέντα των μνημονίων. Αυτήν την ατζέντα συνεχίζουν και σήμερα να εφαρμόζουν οι γνήσιοι και αυθεντικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, όπως ο υπουργός Εργασίας.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση εισάγει μια κοινωνική αντιμεταρρύθμιση, επιχειρεί να τη δικαιολογήσει με τον ισχυρισμό ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σοβαρά κύριοι της Κυβέρνησης; Θέλετε να συγκρίνεστε με τους Ευρωπαίους;

Για πάμε λοιπόν:

  • Προτελευταίοι στην Ευρώπη, στην αγοραστική δύναμη των πολιτών,
  • Τιμές και πληθωρισμός πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  • Συντελεστές ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης.
  • Πρωταθλητές στην ανεργία, με διψήφια ποσοστά, παρά την ελαστικοποίηση στις εργασιακές σχέσεις και τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Αφού κάνετε όλες αυτές τις συγκρίσεις, τότε μπορούμε να συζητήσουμε, αν η ανεργία στην Ελλάδα είναι μια κατάσταση «ατομικής ευθύνης» που πρέπει να τιμωρείται. Γιατί αυτή είναι η βασική ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων, ότι δήθεν οι άνεργοι είναι τεμπέληδες και η ανεργία είναι μια κατάσταση «ατομικής ευθύνης».

Το 1996, με τον Νόμο 2434 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο ΟΑΕΔ ορίστηκε ως Εθνικός Φορέας Απασχόλησης και θεσμοθετήθηκε η τριμερής χρηματοδότησή του από το κράτος, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, οι οποίοι εκπροσωπούνται αντίστοιχα και στο Διοικητικό του Συμβούλιο.  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί την τριμερή εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων. Η διοίκηση της νέας ΔΥΠΑ, περνά πλέον υπό απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο, επιστρέφοντας στο καθεστώς του 1969 και αναθέτοντας υπερεξουσίες στον Διοικητή και τους υποδιοικητές του, με μειωμένη λογοδοσία.

Το Συμβούλιο των κοινωνικών εταίρων που δημιουργείται περιορίζεται σε συμβολικό-γνωμοδοτικό ρόλο. Αυτή η επιλογή είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την άλλη πλευρά υιοθετεί μια τιμωρητική συμπεριφορά προς τους ανέργους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, όταν δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η κυβέρνηση, τους διαγράφει από τα μητρώα και τους αφαιρεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Μετατρέπει το «ατομικό σχέδιο δράσης» από χρήσιμο εργαλείο συμβουλευτικής σε εργαλείο καταδίωξης των ανέργων, με την κάθε παρέκκλιση να επισύρει ποινές που παραβιάζουν κάθε αρχή αναλογικότητας, χωρίς δυνατότητα προσφυγής. Στο επίκεντρο αυτής της παρέκκλισης βρίσκεται ο ασαφής ορισμός, για το τι συνιστά «κατάλληλη» θέση εργασίας.

Καταργεί την αυτοτέλεια των λογαριασμών Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ και μεταφέρει στη ΔΥΠΑ τα αποθεματικά τους, ώστε να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα.

Μετατρέπει τις ανταποδοτικές εισφορές των εργαζομένων σε έναν άτυπο φορολογικό πόρο του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ. Πρόκειται για κανονική απαλλοτρίωση των χρημάτων που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, χωρίς κάποια άλλη εύλογη αντιπαροχή.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση θεωρεί ως στεγαστική πολιτική την ολοκλήρωση ενός προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων, αντίθετα με τους Πορτογάλους που διαθέτουν 2,7 δισ. ευρώ για στεγαστικά προγράμματα.

Η μείωση της ανεργίας δεν είναι μια στατιστική αλχημεία στα χαρτιά. Είναι αποτέλεσμα σοβαρής αναπτυξιακής πολιτικής που υποστηρίζει την απασχόληση μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα. Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε επανειλημμένα προτείνει τους άξονες μιας πολιτικής για σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης, μέσα από γενναίες απαλλαγές του εργοδοτικού κόστους και μέσα από σοβαρή υποστήριξη των επενδύσεων, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει να μετατρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης στον νέο εκτροφέα του παρασιτικού κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που χρεοκόπησε τη χώρα το 2009.

Για όλα αυτά έχουν αρχίσει πλέον να δυσφορούν και πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Αν η δυσφορία τους προστεθεί στην γενικευμένη αγανάκτηση των πολιτών για τον πληθωρισμό και την πορεία της χώρας, τότε προβλέπω σύντομα, με την εντολή του ελληνικού λαού, να ξηλώνονται οι αντιμεταρρυθμίσεις σας.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα και αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να το εγγυηθεί.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Tροπολογίες Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τις συντάξειςΕυαγγελία Λιακούλη: «Η Κυβέρνηση δεν θέλει να εκσυγχρονίσει, αλλά να ελέγξει απόλυτα τον ΟΑΕΔ»