Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Βασικά σημεία ομιλίας Τόνιας Αντωνίου, ειδικής αγορήτριας κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «η συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά μιας κυνικής ομολογίας στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που σόκαρε όλους τους πολίτες», καθώς «τα στελέχη αυτά, πρώην και νυν υπουργοί, ομολόγησαν με πρωτοφανή αλαζονεία και έπαρση, την επιχείρηση εξαγοράς του ελληνικού λαού με σακούλες από χιλιάρικα, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές του 2007 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα. Μιλάμε για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή».  

Όπως τόνισε η βουλευτής, «αυτά συμβαίνουν, καθώς ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να πολιτεύεται με την ίδια νοοτροπία εξαγοράς συνειδήσεων, θεωρώντας ότι τα διχίλιαρα στους εγκλωβισμένους οδηγούς της Αττικής Οδού, μπορούν να σώσουν το μύθο του επιτελικού κράτους από την κατάρρευση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η κατάρρευση «αποτυπώνεται και στην επιλογή της κυβέρνησης να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να καλύπτει τις τρύπες της δικής ανεπάρκειας ή και άλλες σκοπιμότητες που η ίδια γνωρίζει», παρά τη σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού στις 30-4-2020 ότι αυτή η πρακτική θα σταματήσει.

Η κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα ορίζει «ότι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης μπορεί να εκδίδονται τέτοιες Πράξεις» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τις τρεις μέρες της χιονόπτωσης για να εκδώσει την ΠΝΠ, σαν να προέκυψαν ξαφνικά τότε όλα τα θέματα που ρυθμίζει. Ωστόσο, το μόνο θέμα που δικαιολογούσε την έκδοση ΠΝΠ ήταν αυτό που σχετίζεται με τη λειτουργία των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης.

Με τον ίδιο τρόπο, όπως ανέφερε η βουλευτής, η κυβέρνηση παραβαίνει τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Α΄, άρθρο 113, παρ. 2), καταθέτοντας τροπολογίες που είναι άσχετες με την ΠΝΠ, ενώ, όπως τόνισε, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τελικά η κυβέρνηση την εφαρμογή του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, με έναν τόσο διασταλτικό τρόπο, όχι μόνο φτάνει στα όρια του ξεχειλώματος των θεσμών, αλλά τα ξεπερνά κιόλας, κάτι που δηλώνει περίσσευμα αλαζονείας από την πλευρά της.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των άρθρων της ΠΝΠ, καθώς και των τροπολογιών, εξέφρασε τη συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την απαλλαγή φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας για στρατιωτικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς και λιμενικούς, καθώς και της ειδικής αποζημίωσης των πληρωμάτων  του ΕΚΑΒ, αλλά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι εφημερίες των γιατρών, κάτι που η κυβέρνηση αρνήθηκε. Σε σχέση με την παράταση που δίνεται για την καταβολή της πρώτης δόσης στην εφορία, σε όσους εντάχθηκαν σε ρύθμιση για τις βεβαιωμένες οφειλές της περιόδου της πανδημίας, δήλωσε ότι είναι θετική, αλλά ότι «η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει  σε ρυθμίσεις και για τις προηγούμενες οφειλές, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να πληρώσουν και το κράτος να εισπράξει, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν χτυπήσει κόκκινο».

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν το 25% με 55% των δικών τους χρημάτων, που τους κράτησε παράνομα η πολιτεία θεωρώντας ότι τους κάνει και χάρη με τη ρύθμιση να τα επιστρέψουν σε δόσεις, ενώ το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε να γίνει φορολόγηση στην πηγή με 20% , κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Για το θέμα των ρυθμίσεων που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ τόσο, στην ΠΝΠ, όσο και στη σχετική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε την διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Αντωνίου επισήμανεότι ηυπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο διαχειριστικής αποτυχίας των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την περίοδο Καραμανλή, ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένη και τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την πρακτική «βλέποντας και κάνοντας», τονίζοντας ότι μόνο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν την επιχείρηση, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι.

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε ότι η ΛΑΡΚΟ απασχολεί 1200 εργαζόμενους σε 5 νομούς και θα μπορούσε να είναι ένας κερδοφόρος εξαγωγικός κολοσσός, καθώς οι διεθνείς τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη. Ωστόσο, χωρίς καμία διασφάλιση του μέλλοντος της επιχείρησης και της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν τελικά να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα. Η κ. Αντωνίου ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής από την κυβέρνηση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για το πού οδεύει η επιχείρηση και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίζει και την ανάκαμψη της επιχείρησης και τις θέσεις εργασίας. Χαρακτήρισε

Σε σχέση με τις τροπολογίες, η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να συμφωνήσει με τις περισσότερες, αποκλειστικά και μόνο για λόγους λειτουργίας και συνέχειας του κράτους, χωρίς ωστόσο να συμφωνεί με την εμβαλωματική λογική της κυβέρνησης, την προχειρότητα και έλλειψη σχεδίου με την οποία πολιτεύεται, όπως αυτά αποτυπώνονται για παράδειγμα σε ρυθμίσεις σαν εκείνες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την ναυπήγηση του ταχέος περιπολικού κατευθυνόμενων βλημάτων και την ολοκλήρωση των εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αφού σχολίασε ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής ως πατριωτική παράταξη ψηφίζει ό,τι έχει σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας και στηρίζει όλες τις δράσεις που μπορεί να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη της αμυντικής ναυπηγο-επισκευαστικής βιομηχανίας., αλλά η συναίνεση αυτή φτάνει στα όριά της, αφού εδώ και πολύ καιρό τα χρήματα πέφτουν σε ένα κουβά χωρίς πάτο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε στρατηγικό σχεδιασμό έχει, ούτε έχει σαφή θέση σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Τέλος, σε σχέση με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ΛΑΡΚΟ, τόνισε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί με fast track διαδικασίες να διευθετήσει «εκκρεμότητες», όπως λέει, που αφορούν στη διαχείριση των κτηρίων και εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης των αυθαίρετων ακινήτων της επιχείρησης και μάλιστα χωρίς την πληρωμή παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου από τον πλειοδότη του για τις κατασκευές και τις αλλαγές χρήσης κτισμάτων της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπρόσθετα, αναστέλλονται πιθανά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Είναι μάλιστα σημαντικό αυτό που σημειώνει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι θα υπάρξει στον προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου απώλεια εσόδων, λόγω της απαλλαγής του πλειοδότη από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού ενιαίου προστίμου.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνηση νομοθετεί «δωράκια» στο μελλοντικό επενδυτή, με κλειστή επιχείρηση και απολυμένους εργαζόμενους.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής ότι δεν μπορεί επί της αρχής να παράσχει την υποστήριξή του σε αυτό το νομοσχέδιο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Οι λογαριασμοί ρεύματος που ήδη έχουν εκδοθεί δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση»Κώστας Σκανδαλίδης: «Η Κυβέρνηση περνά μία περίοδο μεταρρυθμιστικής... κόπωσης»