Σε Ανακοινώσεις
 1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση αστάθειας.

Αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα που έχουν οξυνθεί από τις πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένες  χώρες μέλη όπως τελευταία την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με την πλειοψηφική  επικράτηση των λαϊκίστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.  Οι σχεδιασμοί για έξοδο από το πρόγραμμα,  επιστροφή στις αγορές  και ελάφρυνση του χρέους περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Χαιρετίζουμε την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση   έχει ήδη  ανοίξει την  κρίσιμη διαδικασία των ευρωεκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Μάιο. Και η διαδικασία αυτή προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία στις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να συνεργασθούν για να προσφέρουν ένα νέο προοδευτικό σχέδιο για μια καλύτερη Ευρώπη της συνοχής, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης, απασχόλησης.

Γι’ αυτό  το προοδευτικό σχέδιο θα εργασθούμε  μεθοδικά.

Οι πολίτες της Ευρώπης στηρίζουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά θέλουν περισσότερα από την Ευρώπη. Θέλουν μια άλλη, προοδευτική Ευρώπη που προστατεύει και βελτιώνει τη ζωή τους, Την Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης. Το  φωνάζουν σε κάθε ευκαιρία και με πολλούς τρόπους . Θα πρέπει να τους ακούσουμε. Το σύνθημα τους ουσιαστικά είναι : «Περισσότερη  Ευρώπη για τους πολίτες».  Δίκαιη Ευρώπη για τη καταπολέμηση του κάθε είδους λαϊκισμού .

Αυτή την Ευρώπη θα πρέπει να υπηρετεί ο νέος προϋπολογισμός( Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο –ΠΔΠ)  της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 η  διαπραγμάτευση του οποίου άρχισε   με προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Οι προτάσεις αυτές, αν και περιέχουν ορισμένα θετικά στοιχεία ιδιαίτερα σχετικά  με τα κριτήρια κατανομής των πόρων στις χώρες συνοχής , δεν  ανταποκρίνονται  στο επίπεδο φιλοδοξιών που έχουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος .

 

 1. Το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει σταθερά στην Εθνική Γραμμή που έχει χαράξει η χώρα και επιβεβαιώνει την απόφασή του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM.

Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και  αποτελεσματική που θα  διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από Διεθνείς Οργανισμούς που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν.

Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με αλλαγή του Συντάγματος και σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση.

Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

Οι χειρισμοί  της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που  υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της   και ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων ,  δεν βοηθούν στην διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων.

Το πρωτεύον πρόβλημα στα εθνικά μας θέματα είναι η συνεχιζόμενη επιθετική στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας που απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της . Εμείς έχουμε παρουσιάσει βασικά στοιχεία για μια τέτοια στρατηγική . Η  στρατηγική της κυβέρνησης όμως  ποια είναι ; Υπάρχει ;

 

 1. Όταν ξεκινούσαμε το εγχείρημα, όλοι είχαμε επίγνωση ότι ο δρόμος του ανοίγματος στην κοινωνία με ταυτόχρονη προσπάθεια να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στην κορυφή δεν ήταν εύκολος. Σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μετά έχουμε διανύσει με γρήγορα και σταθερά βήματα μια μεγάλη απόσταση. Και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε διαλέξει και οριοθετήσει το δρόμο μας. Η βάση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης αγκάλιασε την προσπάθειά μας. Συνέρρευσε μαζικά στην κορυφαία διαδικασία εκλογής Προέδρου. 212.000 πολίτες επικύρωσαν με τη ψήφο τους μέσα από πρωτόγνωρες, άψογες, δημοκρατικές διαδικασίες και με ταυτόχρονη παρουσία δέκα υποψηφίων το ξεκίνημα της πορείας.

 

 1. Στο Συνέδριο μας αποφασίσαμε ομόφωνα τη πολιτική μας στρατηγική στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της εθνικής συνεννόησης. Ξεκαθαρίσαμε σε κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η στρατηγική είναι ξένη με την πολιτική των μετώπων όποιο χρώμα κι αν έχουν αυτά. Ταυτόχρονα οριοθετήσαμε την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία μας ως δύναμη της Κεντροαριστεράς που συμμετέχει στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και παίζει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Με όπλο την παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και τις διαχρονικές αξίες της σοσιαλδημοκρατίας ενώνουμε στους κόλπους μας τις δυνάμεις του προοδευτικού και ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.  Στεκόμαστε κατά συνέπεια απέναντι τόσο στις δυνάμεις της συντήρησης και της δεξιάς παλινόρθωσης όσο και στο αντισυστημικό λαϊκισμό δεξιό και αριστερό. Αρνούμαστε από θέση  αρχής τις διχαστικές και πολωτικές πρακτικές και σφυρηλατούμε την ενότητα πάνω στην εθνική γραμμή με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού.

 

 1. Εν τω μεταξύ εδώ και δυο χρόνια, προχωρούμε συνεχώς τις προγραμματικές μας επεξεργασίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών. Διατυπώσαμε την γενική αναπτυξιακή μας στρατηγική στο Σχέδιο Ελλάδα και καταθέσαμε στο Συνέδριο πολιτικές σε όλους τους τομείς που συναποφασίσαμε. Πρωτεύουσα θέση σ’αυτές τις πολιτικές κατέχουν οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς, στο κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα που μας αναδεικνύουν ως δύναμη της νέας αλλαγής. Της αλλαγής που υπαγορεύουν οι σύγχρονες ανάγκες του τόπου. Ταυτόχρονα παρουσιάσαμε τους στόχους και τις θεμελιακές επιλογές πάνω στις οποίες θα μπορούσε να διατυπωθεί μια προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό Κυβερνήσεων Συνεργασίας με στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Η εξειδίκευση αυτής της πρότασης και η σταθερή επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης κατοχυρώνει το Κίνημά μας ως δύναμη ευθύνης και προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

 1. Σε όλη αυτή την περίοδο πήραμε σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών για τα κόκκινα δάνεια, για τους αγρότες, για τον εκλογικό νόμο, για την συνταγματική αναθεώρηση, για το ασφαλιστικό και δώσαμε εκ του συστάδην μάχες στη Βουλή για να μη περάσουν σωρεία αντιλαϊκών, αντιδημοκρατικών και ρουσφετολογικών διατάξεων. Σήμερα δίνουμε, έστω και καθυστερημένα, το λόγο στη βάση της παράταξης ολοκληρώνοντας με τις εκλογές της 24ης Ιουνίου τη διάταξη δυνάμεων σε μια οιωνεί προεκλογική περίοδο. Για να ασχοληθούμε αμέσως μετά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές και τη χάραξη της πολιτικής μας για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

 

 1. Έτσι, μέσα στον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη των εκλογών όποτε κι αν γίνουν αυτές. Στόχος μας πρωταρχικός και καθοριστικός για το μέλλον του εγχειρήματος είναι η Νίκη στις εκλογές. Που για μας σημαίνει στρατηγική ήττα και των δύο όψεων της συντήρησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και πρωταγωνιστικός ρόλο για την παράταξή μας στις μετεκλογικές εξελίξεις. Είναι επίσης πρόδηλο ότι η Νίκη μας θα κλείσει οριστικά το μεταβατικό κύκλο και ο νέος και ενιαίος φορέας μας οργανώνεται σε όλη την κλίμακα μέσα από το 2ο Συνέδριό μας.

 

 1. Σε μια εποχή που η περιοχή μας βρίσκεται σε αναβρασμό, οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται, η σύγκρουση γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων οξύνεται, η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα. Χωρίς ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων. Η Κυβέρνηση καλλιεργεί την ψευδαίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα και καθαρής εξόδου ενώ αδυνατεί να σχεδιάσει στοιχειωδώς την επόμενη μέρα. Δεσμεύει διαρκώς και με εντεινόμενο τρόπο την πορεία του τόπου με υπογραφές και αποφάσεις που βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν στο άδηλο μέλλον την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Εμφανίζει ως πρόγραμμα έκθεση ιδεών με μόνα πραγματικά στοιχεία τη συνέχιση και την αύξηση της φοροεπιδρομής, τη δραματική μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και τη διαιώνιση της αποεπένδυσης. Και κυρίως εντείνει τη φτωχοποίηση και την ανέχεια των πολιτών κάνοντας επιλεκτικές πολιτικές επαιτείας και μοιράζοντας φρούδες ελπίδες. Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στους θεσμούς και τη δημοκρατία με τρόπο αυταρχικό και πρακτικές ολοκληρωτισμού. Δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή με ατέρμονη σκανδαλολογία, στήνοντας πολιτικές σκευωρίες και διχάζοντας το λαό. Ανοίγει απερίσκεπτα εθνικά θέματα χωρίς σχεδιασμό και προοπτική.

Για τους λόγους αυτούς πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε εκλογές στο πλαίσιο της ανάγκης για πολιτική αλλαγή ιδιαίτερα  τώρα που η χώρα έφτασε ένα μόλις βήμα πριν από την τυπική έξοδο από τα αχρείαστα και επώδυνα μνημόνια Τσίπρα – Καμένου.   

 

 1. Το ερώτημα καθίσταται κρίσιμο: ποιος και στο όνομα ποιου σχεδιασμού θα διαπραγματευτεί για τη νέα θέση της χώρας στις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή, ποιος θα σχεδιάσει πειστικά την επόμενη μέρα; Ποιος έχει φερεγγυότητα και αξιοπιστία να δεσμευτεί για τα πρώτα κρίσιμα βήματα και προπαντός με ποια νομιμοποίηση και ευρεία λαϊκή αποδοχή; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί ώστε με πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρύτατη Εθνική Συνεννόηση. Με συγκεκριμένο και δεσμευτικό προγραμματικό πλαίσιο για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα άρουν όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση και θα οδηγούν στην ασφαλή και οριστική έξοδο από αυτήν. Μια νέα εθνική ηγεσία, μια νέα κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία που να εκφράζει ευρύτατη λαϊκή συναίνεση και τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση. Ούτε μία παράταξη και ένας Πρωθυπουργός εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ούτε η πολιτική του «ώριμου φρούτου» και η διατύπωση θέσεων που δείχνουν σταθερή προσήλωση  στην συντηρητική κατεύθυνση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, εξυπηρετούν τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Ο τόπος δεν αντέχει σε μακροχρόνια προεκλογική περίοδο πορευόμενος σε κλίμα ανασφάλειας, πόλωσης και διχασμού. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός.

 

 1. Είναι φανερό, όπως έδειξε και η συζήτηση που προκαλέσαμε στη Βουλή, ότι η πρωτοβουλία μας αυτή σηματοδότησε τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και μετέρχεται όλων των μέσων προκειμένου να διασφαλίσει τη σωτηρία του κόμματος του. Όταν, όμως, τα σενάρια κομματικής σωτηρίας έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την αδήριτη ανάγκη εθνικής σωτηρίας, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε. Και προπαντός δεν έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε άπρακτοι. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας τόσο στη Βουλή αλλά και με  πορεία στο λαό, εξηγώντας τις θέσεις μας, ενημερώνοντας για το πρόγραμμά μας και κυρίως κινητοποιώντας τις δυνάμεις της λαϊκής μας βάσης.

 

 1. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι ο δρόμος αυτός είναι χωρίς επιστροφή. Κανείς από εμάς που βρεθήκαμε στην κοινή μας διαδρομή δε μπορεί και δεν πρέπει να κοιτάξει προς τα πίσω. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι στο τέρμα της διαδρομής μας περιμένει η δικαίωση. Προχωράμε μπροστά. Θα νικήσουμε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.