Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

1. Δίκτυο πρώτης γραμμής

Επιτέλους -έστω και με σημαντική καθυστέρηση- η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση μας και ανακοίνωσε   σχέδιο συμμετοχής  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου δικτύου την είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.  Ολοκληρωμένη πρόταση ανέπτυξε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά ήδη από τις 14 Μαρτίου προς τον Υπουργό Υγείας και εν συνέχεια προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Δύο επισημάνσεις:

Προστασία των εργαζομένων. Η προστασία των εργαζόμενων δεν εξαντλείται μόνο στις μάσκες και τις στολές συμπεριλαμβάνει την θέσπιση και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων λειτουργίας. Δεν μπορεί παρά να υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός όχι μόνο των τμημάτων αλλά και του προσωπικού. Είναι επικίνδυνο  νοσηλευτές και γιατροί να προσφέρουν ταυτόχρονα υπηρεσίες τόσο σε φορείς του κορωνοιού όσο και σε άλλους ασθενείς.

Ενιαίοι κανόνες, όχι γιατροί δύο ταχυτήτων. Η οργάνωση COVID-19 KY σε όλη τη χώρα και ομάδων άμεσης δράσης δεν μπορεί να όμως να γίνει χωρίς προσλήψεις. Προφανώς χρειάζεται και η ενσωμάτωση γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα την οποία προβλέπει – ορθώς- η πρόταση του υπουργείου. Είναι πολύ σημαντικό όμως η ένταξη να γίνει με όρους και αμοιβές που δεν θα προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις με τους γιατρούς του ΕΣΥ. 

Είμαστε διαχρονικά υπέρ των ενιαίων κανόνων και  αμοιβών για όλους. Πως θα λειτουργήσουν ομάδες άμεσης δράσης και τηλεϊατρικής στελεχωμένες με γιατρούς δυο ταχυτήτων.

2. Τεστ

Τα τεστ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του lockdown και είναι καθοριστικός ο ρόλος τους για την κατάργησή του και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας.
Έχουμε πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα με την αδυναμία διεκπεραίωσης των τεστ και την κερδοσκοπία που συνεχίζεται από ιδιωτικά εργαστήρια με την ανοχή της Κυβέρνησης. Το δίκτυο της πρώτης γραμμής που προαναφέραμε θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα αν δεν πολλαπλασιαστούν τα τεστ. Τα τεστ που διενεργούνται παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και από ότι φαίνεται δεν υπάρχει  σχεδιασμός να αυξηθούν. Είναι φανερό πλέον πως ο αυξημένος φόρτος  με τη  σύμπτωση της κρίσης στη Ριτσώνα και στο πλοίο  Ελ. Βενιζελος προκαλούν  πρόσθετες καθυστερήσεις αν όχι συμφόρηση στα ελάχιστα εργαστήρια που συμμετέχουν στον έλεγχο. Είναι ώρα επιτέλους να αυξηθούν τα εργαστήρια που εντάσσονται στον σχεδιασμό, με επίταξη των ιδιωτικών  και αξιοποίηση των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη η αξιοποίηση και των δυνατοτήτων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου εργαστηρίων θα είναι κρίσιμος παράγοντας και στην προσπάθεια της χώρας να βγει από τα μέτρα.

3. Μητρώο Δωρεών στο ΕΣΥ 

Οι δωρεές για τη στήριξη του ΕΣΥ είναι συγκινητικές, και πολύτιμες. Ένα κύμα προσφοράς  και αλληλεγγύης κυριολεκτικά σαρώνει τη χώρα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους, επιχειρήσεις και ιδιώτες, φτωχούς και πλούσιους. Είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί μητρώο δωρεών.

Καθώς πυκνώνουν οι πρόσφορες είναι σημαντικό μια επιτροπή, μετά από καταγραφή των αναγκών αλλά και των χορηγιών να κατευθύνει τους δωρητές σε χορηγίες με βάση έναν ρεαλιστικό προγραμματισμό. 

Θα είναι κρίμα μιας τέτοια έκτασης προσφορά να μείνει αναξιοποίητη ή ακόμα χειρότερα να χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τομέας Αθλητισμού: «Πήγαινε-έλα» οι ανακοινώσεις του Λευτέρη ΑυγενάκηΑνακοίνωση Τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής Το κόμμα μας διαμόρφωσε και διαμορφώνει ουσιαστική πολιτική για την ιδιωτική εκπαίδευση. Κινήθηκε σε βασικές θέσεις με διαχρονική ισχύ. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία αυτές οι θέσεις μας αποκτούν ξεχωριστή σημασία. α) Η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί οργανικό τμήμα της τυπικής / θεσμικής εκπαίδευσης της χώρας μας. β) Η καλή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και ιδιοκτητών των σχολείων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. γ) Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν πλήρη εργασιακή ασφάλεια, και μισθολογική εξέλιξη ίδια με τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου. Είναι απαράδεκτη η ενέργεια μιας μειοψηφίας ορισμένων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που αναστέλλουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών, ενώ αυτοί παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως, όπως έχει αποφασιστεί επίσημα από την πολιτεία. Επιπρόσθετα και με δεδομένο ότι οι γονείς των μαθητών έχουν ήδη πληρώσει τα σχετικά δίδακτρα, δεν υπάρχει καμιά αιτιολογία για οικονομική δυσκολία. Δεν ευσταθεί η προσπάθεια αυτών των εκπαιδευτηρίων για να ενταχθούν οι εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα Εργάνη, αφού οι εκπαιδευτικοί εργάζονται με τον τρόπο που καθόρισε το Υπουργείο Παιδείας. Στηρίζουμε τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα φροντιστήρια. Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να ελέγξει και να απαιτήσει την τήρηση των σχετικών νομοθετικών προβλέψεων.