Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

24.5.2018 Επίκαιρη Ερώτηση Μ. Τζελέπη «Η Κτηνοτροφία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Τα πράγματα στην ελληνική κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Σήμερα όμως η ελληνική κτηνοτροφία είναι προ των πυλών της καταστροφής.

Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να αναφέρω μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία ως προς την επιβίωσή της, για να κατανοήσετε ότι τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Η κατάσταση είναι δραματική, τραγική και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπισία και εξαθλίωση. Η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή είναι απροστάτευτη στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ γαλακτοβιομηχάνων και εμπόρων.

Οι περισσότεροι είναι αδίστακτοι με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος. Ανοιχτές τιμές πωλήσεων χωρίς συμβόλαια, αθρόες εισαγωγές χωρίς κανέναν έλεγχο, αποπληρωμή όταν θελήσει ο έμπορος. Δεν τηρούν ούτε καν αυτό που είπατε από τις τριάντα στις εξήντα μέρες. Από την άλλη πλευρά κόβουν τιμολόγια οι παραγωγοί και πληρώνουν και ΦΠΑ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;

Αδυσώπητοι δε από την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών λειτουργούν με αθέμιτες πρακτικές ελληνοποιήσεων, νοθείες και παραπλάνηση του καταναλωτή. Με απύθμενο θράσος υποτιμούν, εκβιάζουν και ασελγούν σε βάρος της κτηνοτροφικής παραγωγής και των κτηνοτρόφων, λειτουργώντας πραγματικά ως καρτέλ. Όποιος αντιδρά, δεν του παίρνουν το γάλα, αντιθέτως του παίρνουν τις παγοκυψέλες.

Έτσι έχουμε κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και το ξέρετε πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή η τιμή από 1,10 ευρώ είναι στο 0,60ευρώ και 0,50 ευρώ και στο γίδινο από 0,60 ευρώ σε 0,33ευρώ , ενώ οι τιμές στο ράφι είναι 2,8 ευρώ το λίτρο.

Από την άλλη έχουμε μια σειρά εξαγγελίες από εσάς και μέτρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ με την απάντηση που μου στείλατε στις 9 Μαΐου μού είπατε ότι όλα βαίνουν καλώς, σαν αυτό που λένε οι κτηνοτρόφοι μας «με τον ήλιο τα βάζουν, με τον ήλιο τα βγάζουν, τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;». Ψάχνετε να δείτε τι θα πράξετε. Ανακοινώσατε τώρα και κάποια μέτρα.

Θα πρέπει, όμως, να λάβετε υπόψη σας, από την άλλη πλευρά, ότι έχουμε και την υπέρμετρη φορολόγηση, άμεση και έμμεση, υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές, υψηλά επίπεδα δανεισμού, και τιμές στις ζωοτροφές, τα καύσιμα και σε κάθε είδους εφοδίων που αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Για αυτό πραγματικά θα πρέπει τα μέτρα να είναι στοχευμένα.

Σας ρωτάω λοιπόν, ποια θα είναι αυτά τα μέτρα για την άμεση οικονομική ανακούφιση των κτηνοτρόφων, γιατί καταλαβαίνετε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι βασικός οικονομικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια και χρειάζεται ιδιαίτερα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται, να στηρίξουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗ

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά μένω έκπληκτος. Η αιγοπροβατοτροφία καταστρέφεται και εσείς μου δίνετε την εντύπωση ότι δεν έχετε κατανοήσει το πρόβλημα. Δεν το έχετε κατανοήσει και αυτό φαίνεται από τα μέτρα που εξαγγείλατε. Αν θέλετε, θα σας πω και μια σειρά από μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμόσετε για να σωθεί η αιγοπροβατοτροφία.

Έρχεστε εδώ και λέτε ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στις τιμές, ότι όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με τα ισοζύγια, ότι θα κάνουμε ελέγχους με τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Ποιον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»; Αυτόν που δεν μπορεί να κάνει μια σύμβαση και χάθηκαν τα 6,5 εκατομμύρια για την προώθηση της φέτας;

Έχετε ευθύνες εκεί. Τέσσερις παρατάσεις χρειάστηκαν για να ξυπνήσετε και να καταργήσετε το διοικητικό συμβούλιο. Θα δούμε και σε σχέση με τις εταιρείες, τη SOPEXA και την άλλη, γιατί χάθηκε το πρόγραμμα εκεί. Δεν έχετε προσωπικό. Και εγώ ρωτάω. Η Κυβέρνηση τα τρία χρόνια έχει αυξήσει τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 21.400. Έχετε κάνει ένα αίτημα να πάρετε υπάλληλους, κτηνιάτρους, ελεγκτές στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»; Κανένα αίτημα.

Φτάνουμε τώρα στο «σήμερα», λες και τώρα εσείς ξυπνήσατε. Από τον Νοέμβριο μήνα έχουμε μια σειρά από συμβάσεις για πώληση φέτας 4,30 ευρώ το κιλό στο εξωτερικό. Χτύπησαν τα καμπανάκια. Τι κάνατε εσείς; Το κιλό 4,30 ευρώ, σε συμβάσεις με σούπερ μάρκετ του εξωτερικού και με μεγάλες εταιρείες της χώρας μας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, όταν χρειάζεται 4 κιλά γάλα για να γίνει ένα κιλό φέτα; Με τι το κάνουν αυτό το γάλα;

Από την άλλη πλευρά, σας το είπαμε επανειλημμένα ότι δεν έχετε κατανοήσει το εξής. Βγάλατε τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες μέσα από τα δικά τους θεσμικά όργανα, από τον ΕΛΓΑ από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Διορίσατε νέα διοικητικά συμβούλια. Γιατί δεν αλλάξατε αυτόν τον νόμο και δεν βάλετε μέσα τους κτηνοτρόφους, μπας και κατανοήσετε το πρόβλημα; Αν δεν κατανοήσεις το πρόβλημα, δεν μπορείς και να κάνεις και σωστή στρατηγική.

Εγώ έρχομαι τώρα και σας λέω μια σειρά από μέτρα. Γιατί αυτά τα οποία εξαγγείλατε εσείς, τα δεκατρία μέτρα, δεν αγγίζουν τους παραγωγούς άμεσα, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ας μην τα χαρακτηρίσω «άσχετα» σε σχέση με το πρόβλημα που βιώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι. Δεν έχετε πει τίποτα σε σχέση με τις εναρμονισμένες πρακτικές και τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Τι κάνατε για όλα αυτά;
Από την άλλη την πλευρά, προτίθεστε να πάρετε μέτρα ούτως ώστε να μην έχουν δικαίωμα να εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα βιομηχανίες οι οποίες παράγουν ΠΟΠ προϊόντα; Να το περάσετε. Πρόταση είναι.
Προκειμένου να έχουμε καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας, να απαγορεύεται σε βιομηχανίες που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα να εισάγουν γάλα. Προτάσεις δεν θέλετε; Σας κάνουμε. Έχετε το θάρρος να τα φέρετε για να σώσετε την αιγοπροβατοτροφία;

Δώστε τώρα, άμεσα στους παραγωγούς, στους αιγοπροβατοτρόφους ενίσχυση. Κάντε χρήση του Κανονισμού de minimis για να πάρουν μια οικονομική ανακούφιση. Την χρειάζονται εδώ και τώρα.
Είπα για συμμετοχή των κτηνοτρόφων στον ΕΛΟΓΑΚ. Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα που βάλατε μέσα στις εξαγγελίες θα πρέπει να είναι μια και έξω. Βιομηχανία η οποία θα ελεγχθεί είτε από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» είτε από τον ΕΦΕΤ και θα κάνει νοθεία στην παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων να κλείνει. Δεν υπάρχει άλλη λύση για να σωθεί η αιγοπροβατοτροφία.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μία πρόταση, κύριε Υπουργέ, για να έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε: Να συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και να πάρουν όλα τα κόμματα θέση με προτάσεις και να συναποφασίσουμε σε ένα εθνικό πλαίσιο πώς θα σωθεί η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα. Γιατί φαίνεται ότι εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα, δεν έχετε την ικανότητα, δεν γνωρίζετε το αντικείμενο και οδηγείτε την κτηνοτροφία, δυστυχώς, στο τέλος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.