Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης του Κινήματος Αλλαγής.

 

Η Κυβέρνηση για πολλούς μήνες τώρα μιλούσε για περικοπές από 1/1/2019  στις συντάξεις που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ , δηλαδή 1,84 δις ευρώ και μέχρι 18% μείωση  σε σχέση με τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις.

Είχαμε αναδείξει ότι για να εξασφαλιστεί μείωση καθαρής δαπάνης 1,84 δις ευρώ οι περικοπές θα ανέλθουν  στα 2,4 δις ευρώ.

Με το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και συζητείται , όχι απλά επιβεβαιωνόμαστε, αλλά φαίνεται να μην έχουμε υπολογίσει και άλλες ανατροπές που επέρχονται , αφού το ποσό το οποίο έχει προϋπολογιστεί για περικοπές συντάξεων το 2019, ανέρχεται στα 2,882 δις ευρώ!!!

Είχαμε προβλέψει ότι για 1.300.000 συνταξιούχους θα υπήρχαν μειώσεις στις συντάξεις μέσα από τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019. 

Ωστόσο το ποσό των 2,882 δις ευρώ δεν προκύπτει  με βάση τις μέχρι σήμερα  γνωστές περικοπές.

Τίθεται επομένως το εξής κρίσιμο ερώτημα:

Ποιές άλλες περικοπές έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους «θεσμούς» έτσι ώστε να φθάσει η μείωση της δαπάνης στα 2,882 δις ευρώ για το 2019;

Πρόκειται, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης, η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων να είναι πάνω από το πλαφόν του 18% με βάση τις καταβαλλόμενες μέχρι  31/12/2018 συντάξεις;

Πρόκειται να αναπροσαρμοστούν και οι παλιές συντάξεις χηρείας  με ποσοστό 50%  αντί του 70%, οπότε θα προκύψει μείωση 30% επιπλέον;

Πρόκειται να αναπροσαρμοστούν και οι παλιές συντάξεις αναπηρίας με βάση τα νέα ποσοστά οπότε θα προκύψει επιπλέον μείωση 15% – 25% πέρα από το 18% του επανυπολογισμού;

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα συγκεκριμένα ερωτήματα, για το πώς θα γίνουν οι περικοπές, έτσι ώστε να προκύψει το ποσό των 2,882 δις ευρώ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Πολύ περισσότερο η απάντηση είναι επιβεβλημένη από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση των συνταξιούχων για το πώς διαμορφώνεται  η σύνταξή τους από 1/1/2019.

Κατά τα λοιπά, ας σταματήσουν τα ψέματα ότι δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές, όταν τις ψηφίζουν εκ νέου και μάλιστα επί τω δυσμενέστερω.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.