Σε Ανακοινώσεις

Συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών αποτελούμενη από την πρόεδρό της, Μαρία Κωνσταντοπούλου και τη Γενική Γραμματέα, Γεωργία Τσιροπούλα. Στη συνάντηση συμμετείχε το μέλος της Κ.Ε. και του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του Κινήματος Αλλαγής, Ευγενία Μπουρνόβα.

Από την αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών τέθηκαν στην συζήτηση τα κυριότερα προβλήματα του δημόσιου ερευνητικού χώρου στην Ελλάδα. Διατυπώθηκαν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς την ίδρυση νέων ερευνητικών δομών μέσα στα πανεπιστήμια και τονίστηκε η σημασία της διασύνδεσης των υπαρχόντων ερευνητικών κέντρων με ομοειδή αντικείμενα, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις και ο κατακερματισμός των ερευνητικών δομών και κονδυλίων.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας απαιτούνται προοδευτικές αλλαγές, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου, εθνικού, στρατηγικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του ενιαίου χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας, ο οποίος θα πρέπει να εξυπηρετεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας ανάμεσα στα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στις προωθούμενες ωστόσο ρυθμίσεις το Υπουργείο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Στην συνάντηση υπήρξε συμφωνία ότι απαιτούνται συνέργειες και δικτύωση των ερευνητικών ομάδων για την ανάπτυξη της έρευνας και την ουσιαστική δημιουργία ενός ενιαίου και αλληλοσυμπληρούμενου συστήματος εκπαίδευσης και έρευνας.

 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.