Σε Ανακοινώσεις

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο για θέματα Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τη Βουλευτή του Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Τόνια Αντωνίου και τους Αναπληρωτές Γραμματείς του Τομέα Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής κ. Παναγιώτη Μοσχολιό και κ. Γιώργο Τσιτσιλιάνο πραγματοποίησε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. (ΕΑΣ) στον Υμηττό με τη διοίκηση της εταιρείας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Τσιόλκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωστόπουλο Νικόλαο και υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΑΣ, ενώ στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Βασικό θέμα ενημέρωσης και συζήτησης ήταν η προοπτική της εταιρείας και η επίδραση της εξαγγελθείσας από την Κυβέρνηση μετεγκατάστασης του  Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού και των κεντρικών γραφείων, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί, μέσω ΣΔΙΤ, σε κυβερνητικό πάρκο, όπου θα μεταφερθούν 9 Υπουργεία & Οργανισμοί.

Στη συζήτηση το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής διατύπωσε την άποψη ότι το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ως Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την τότε Διοίκηση της Εταιρείας και τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το οποίο αποσόβησε το κλείσιμό της, παρόλο που αυτό είχε τεθεί ως μνημονιακό προαπαιτούμενο από την Τροϊκα, θα μπορούσε ακόμα και σήμερα, με τις αναγκαίες προσαρμογές και με βάση το ισχύον εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείο Άμυνας όχι μόνο να καταστήσει παρελθόν τα προβλήματα βιωσιμότητας της εταιρείας, αλλά και να τη μετατρέψει σε βασικό προμηθευτή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και σε μια εξωστρεφή παραγωγική μονάδα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιτίθεται στη μετεγκατάσταση, εφόσον αυτή γίνει με όρους που δε θα διαταράξουν την παραγωγική δυνατότητα και την προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας και εφόσον η αξιοποίηση του χώρου γίνει μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς των γύρω περιοχών.

Ωστόσο, με μεγάλη κατάπληξη διαπιστώθηκε ότι η Διοίκηση των ΕΑΣ δεν έχει λάβει τη μελέτη που παρήγγειλε από Εξωτερικό Σύμβουλο το Υπουργείο Οικονομικών, ως αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας, παρόλο που η ίδια συνέβαλε χορηγώντας τα απαραίτητα πρωτογενή στοιχεία για την κατάρτισή της και ενώ η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης έως τα τέλη του έτους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει παροπλισμό και αποθήκευση ενός μεγάλου μέρους του εξοπλισμού της εταιρείας, όπως αποτυπώνει σε σχετικό σενάριο ο Εξωτερικός Σύμβουλος.

Το κλιμάκιο χορήγησε ψηφιακό αντίγραφο της μελέτης στη Διοίκηση των ΕΑΣ, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα σχέδια και οι μελέτες. τόσο για τη μετεγκατάσταση των ΕΑΣ, όσο και για την αναμόρφωση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμένουν κρυμμένα στα ανήλιαγα υπόγεια της Μαξίμου Α.Ε. αλλά πρέπει να είναι διαθέσιμα σε αυτούς που αφορούν, δηλαδή τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους των ΕΑΣ, τους κατοίκους του Δήμου Υμηττού και τους γειτονικούς Δήμους και φυσικά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Στη συνέχεια της συνάντησης τα μέλη του κλιμακίου συζήτησαν με τους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία και στις εγκαταστάσεις και επισήμαναν ότι το Κίνημα Αλλαγής, με συνέπεια προς την ιστορία του, θα ασκήσει περαιτέρω πίεση τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο κρύβεται πίσω από τον ρόλο του «απλού πελάτη», για τη σοβαρή υποστήριξη των ΕΑΣ, ώστε όχι μόνο να διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα, όπως έχει γίνει σε άλλες δημόσιες εταιρείες, τα ΕΑΣ να ενισχυθούν με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.

Για το Κίνημα Αλλαγής η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη εν γένει της Αμυντικής Βιομηχανίας ως νευραλγικού τμήματος του μεταποιητικού τομέα, δεν θα έχει μόνο τεράστια προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι η χώρα μας κατατάσσεται πλέον πρώτη σε αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές πλάκες μετακινούνται βίαια.

Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις θεσμικές παρεμβάσεις του για την ενίσχυση των ΕΑΣ και του ρόλου που μπορούν να παίξουν. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας - 15.04.2022