Σε Ανακοινώσεις

Σημεία τοποθέτησης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στο ΘΕΜΑ FM

 

Για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα:

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα του εκλογικού συστήματος στη Βουλή, πήραμε ξεκάθαρη θέση. Θέλουμε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το υφιστάμενο, όμως, η απλή αναλογική και με βάση τα σημερινά δεδομένα θα οδηγήσει σε μακρές περιόδους ακυβερνησίας. Το ελληνικό κράτος δεν είναι Βέλγιο για να αντέξει 6 μήνες χωρίς κυβέρνηση και όλα να δουλεύουν «ρολόι».

Εμείς κάθε φορά που προκύπτει ένα νέο θέμα, τοποθετούμαστε εξ αρχής, όχι μόνο με ένα ναι ή όχι, όταν λέμε όχι, έχουμε και μία συγκεκριμένη πρόταση. Το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει 25% να έχει μπόνους 20 εδρών, για κάθε μία μονάδα άνω του 25% έχει μπόνους μία παραπάνω έδρα μέχρι το 40%. Στο 40% το πρώτο κόμμα μπορεί να έχει ένα μπόνους 35 εδρών. Με αυτόν τον αναλογικό τρόπο θεωρούμε ότι μπορεί να προκύψει ένα δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες:

Η γενική ερώτηση που μας κάνουν είναι με ποιον θα πάμε, ωστόσο, το σημαντικό δεν είναι αυτό, το σημαντικό είναι το γιατί. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση στον ελληνικό λαό, το δικό μας σχέδιο. Ζητάμε εμπιστοσύνη και δύναμη για να μπορούμε να το θέσουμε ως βάση για την επόμενη μέρα. Μετά τις εκλογές, εάν έχουμε αυτή τη δύναμη, θα συζητήσουμε πάνω στη βάση αυτής της πρότασης, όχι γιατί είμαστε εμμονικοί, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το να κάνουμε μία κυβέρνηση απλά για να βγαίνουν τα νούμερα με τη λογική ότι έχουν 100 και θέλουν 51 για να κάνουν κυβέρνηση και να μοιράσουν τα Υπουργεία απλώς για να υπάρχει κυβέρνηση, δεν είναι λύση. Δε δεσμευόμαστε σε μία κυβέρνηση η οποία θα δεσμεύεται από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, ούτε από τον υφιστάμενο ασφαλιστικό νόμο που έχει κάνει τις συντάξεις ψίχουλα, δε δεσμευόμαστε σε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Αν μπορούμε να τη διασφαλίσουμε θα συζητήσουμε κυβερνητική συνεργασία, αλλιώς όχι.

Εάν ο ελληνικός λαός θέλει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, του ζητάμε να ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής. Εάν δεν έχουμε ισχυρό ποσοστό και απλώς μπούμε ως συμπλήρωμα, η κυβέρνηση δε θα είναι ισχυρή. Εάν δεν έχουμε τη δύναμη, δεν θα μπούμε και θα είναι απόφαση του ελληνικού λαού.

 

Για το θέμα της συναίνεσης Τσίπρα:

Ακούσαμε χθες τον κ. Τσίπρα ο οποίος μέσα σε όλα αυτά που είπε δήλωσε ότι θέλει να εκβιάσει τη συναίνεση. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι η συναίνεση δεν εκβιάζεται, αλλά κερδίζεται και μάλιστα στην πορεία του χρόνου. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας για εκβιασμό συναίνεσης, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έστηναν τις πλατείες και δίχαζαν τον ελληνικό λαό. Η συναίνεση χρειάζεται και απαιτείται, είμαστε οι πρώτοι που τη θέτουμε ως προτεραιότητα μας.

 

Για τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις στο Δημόσιο:

Χθες το πρωί η αρμόδια Υπουργός εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις για το 2020. Μετά ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε 16.000 για το 2019 και 18.000 για το 2020. Ύστερα ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε άλλες 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μάλλον κατάφεραν να ανακαλύψουν το δέντρο που γεννάει χρήματα, δεν εξηγείται αλλιώς. Καλό είναι ο κ. Τσίπρας και όλη η κυβέρνηση να σταματήσουν προεκλογικά να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Βγαίνουν λίγους μήνες πριν και τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο σαν να είμαστε στον προηγούμενο αιώνα. Αυτό όμως πέραν των άλλων έρχεται και σε αντιδιαστολή και με τις δημόσιες δαπάνες, όπως για παράδειγμα για την Υγεία.

Σήμερα κατέρρευσε το ταβάνι στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Εάν περισσεύουν τόσα χρήματα για τον κ. Τσίπρα, αντί να τα κάνει προεκλογικά κόλπα για να μη διασυρθεί, ας φτιάξει το ταβάνι στο Νοσοκομείο και μετά με ό,τι περισσέψει να προσλάβει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.