Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

2-11-2018

Σημεία τοποθέτησης του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Βουλευτή Αχαΐας,
Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις για την προσωρινή στέγαση προσφύγων.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου προς τον κ. Βίτσα για τις απευθείας αναθέσεις στην αντιμετώπιση αναγκών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, ο Υπουργός ακόμα μία φορά αρνήθηκε την πραγματικότητα της κατάστασης στη Μόρια. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι εντελώς ακατάλληλες και απάνθρωπες, δεν υπάρχει καμία παροχή ιατρικής βοήθειας πέραν του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλες οι ΜΚΟ γιατρών έχουν αποχωρήσει, καταγγέλλοντας ότι στη Μόρια υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πληθαίνουν συνεχώς οι εγκληματικές ενέργειες, οι κακοποιήσεις παιδιών, οι βιασμοί και η παραμέληση ευάλωτων πληθυσμών.
Όσον αφορά στην ενοικίαση συγκεκριμένου ξενοδοχείου στη Βασιλίτσα έναντι τιμήματος ύψους 252 χιλιάδων ευρώ για την προσωρινή στέγαση 127 προσφύγων, ο Υπουργός, αντί να παραδεχτεί ότι συνεχίζει τις απευθείας αναθέσεις χωρίς κανένα σχέδιο, καταφέρνει τελικά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να συμπεριφέρεται σαν Real Estate. Μήπως το Υπουργείο έχει κουμπαρά και μοιράζει, χωρίς να αξιολογεί εάν ένα χιονοδρομικό κέντρο είναι το κατάλληλο μέρος για να στεγαστούν Σύριοι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μόρια; Ποιος είναι ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή για συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων για διάρκεια 6 μηνών; Εκτός εάν κάνει επέκταση της τουριστικής περιόδου για λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού. Μήπως η στόχευση και τα κριτήρια του Υπουργείου είναι η κάλυψη των αναγκών επιχειρηματιών και ξενοδόχων της περιοχής και όχι η αντιμετώπιση της μετεγκατάστασης των προσφύγων; Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων, την οποία διερευνά πλέον η OLAF.
Δεν είμαστε σίγουροι ότι, μετά τις καταγγελίες μας, η Ε.Ε. θα θεωρήσει επιλέξιμη την εν λόγω δαπάνη, η οποία δεν έχει καμία έννοια σκοπιμότητας και ανταποδοτικότητας, συμβατή με τη διαχείριση του προσφυγικού. Για άλλη μια φορά ο Υπουργός απέτυχε να μας εξηγήσει που πάνε τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το προσφυγικό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.