Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

18-5-2018

Σημεία ομιλίας του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Βουλευτή Αχαΐας,
Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
στη συζήτησηκαι λήψη απόφασης επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis

• Με τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής, διαδικασίας, αλλά και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας που άρχισε με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής της 21ης Φεβρουαρίου 2018 και τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.
• Οι «βαρυσήμαντες» εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της 21ης Φεβρουαρίου 2018, χάθηκαν στις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που η Κυβέρνηση δρομολόγησε και στην ανάλωση των συνεδριάσεων της Επιτροπής περί αναρμοδιότητας της Επιτροπής.
• Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ακόμα και ως σκευωροί και μηχανορράφοι στην Κυβέρνηση παραμένουν απρόσεχτοι, αδιάφοροι για την υπονόμευση των θεσμών και πάντως απόλυτα καθεστωτικοί. Δεν είναι μόνο η αλλοίωση της διάκρισης των εξουσιών, αλλά κυρίως η προκλητική πολιτική επιδίωξη της Κυβέρνησης για την απαλλοτρίωση της νομιμοποιητικής δύναμης του θεσμού της Δικαιοσύνης.
• Και διερωτάται κανείς ειδικά για τους βουλευτές της πλειοψηφίας: στις 21 Φεβρουαρίου 2018 ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραπομπής των δέκα πολιτικών προσώπων, ενώ η Κυβέρνηση είχε ήδη προαποφασίσει –μέσω της πρότασης- την αναρμοδιότητα της Βουλής και σήμερα θα ψηφίσουν επίσης μαζικά υπέρ της μη άσκησης ποινικής δίωξης για τα ίδια πρόσωπα.
• Η πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις μας και αρνήθηκε να ασκήσει η Επιτροπή τα εισαγγελικά της καθήκοντα, να εξετάσει τους ανώνυμους και άλλους μάρτυρες που προτείναμε, και τελικά να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση σε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας. Γι’ αυτό και αποχωρήσαμε από την Επιτροπή, όπως και όλη η αντιπολίτευση.
• Η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε την υπόθεση στο αδιέξοδο της αναρμοδιότητας για να συγκαλύψει την υπόθεση και να συσκοτίσει την αλήθεια. Η Δικαιοσύνη απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή θεωρώντας ότι αυτή είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα. Εφόσον το πόρισμα κηρύξε τη Βουλή αναρμόδια, τότε κανένα άλλο όργανο δεν έχει πλέον δικαιοδοσία, οπότε η υπόθεση δεν θα εξετασθεί ποτέ.
• Με το πόρισμά της, η πλειοψηφία καταλήγει ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, ενώ γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι αρμόδια για πράξεις ενδεχόμενης δωροδοκίας / δωροληψίας μελών της Κυβέρνησης, αφού η ίδια απέστειλε του φακέλους στη Βουλή.
• Με τις ψήφους της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται η παρωδία της διαδικασίας που επέλεξε η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό τέχνασμα για να συντηρήσει το μύθο της κάθαρσης και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία την θέτει κάθε μέρα και περισσότερο ο ελληνικός λαός.

 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.