Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Αθήνα,  24 Οκτωβρίου 2018

• Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Πόθεν Έσχες:
Αναφερόμαστε στην αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία στην πολιτική ζωή όσων αναλαμβάνουν την ευθύνη διαχείρισης δημόσιων υποθέσεων, όταν την ίδια ώρα γίνονται συγκλονιστικές καταγγελίες και αποκαλύψεις που προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης και δείχνουν πόσο βαθιά έχει υπονομευθεί η λειτουργία της από ορισμένους θεσμικούς παράγοντες. Δεν μπορούμε επομένως να κάνουμε ότι δεν είδαμε και ότι δεν ακούσαμε αυτές τις καταγγελίες και να παρακολουθούμε υποκριτικές διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και αγωνίας κάποιων Υπουργών για την ορθή απονομή της.

• Σχετικά με την απόφαση για προσωρινή κράτηση του πρώην Υπουργού κ. Παπαντωνίου:
Έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η δικαστική έρευνα για κάθε υπόθεση για την οποία η Δικαιοσύνη πιστεύει ότι πρέπει να επιληφθεί, πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και σε βάθος. Πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερα σε υποθέσεις σαν αυτή, πρέπει να χυθεί άπλετο φως από δικαστικές αρχές χωρίς εξαρτήσεις και χειραγώγηση. Ούτε εμείς όμως έχουμε ουδεμία εξάρτηση με τον πρώην Υπουργό, με τον οποίο ο πολιτικός μας φορέας δεν έχει καμία σχέση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Γεννηματά έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης πλήρους διαφάνειας σε όλες τις υποθέσεις του παρελθόντος. Εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο έργο της.

• Για την υπόθεση Κοτζιά-Καμμένου:
Είναι απαράδεκτο και προκλητικό οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να παρακολουθούν αδρανείς τις καταγγελίες του ΥΠΕΘΑ. κ. Καμμένου ότι ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Το γεγονός ότι ουδείς αντέδρασε παρά μόνο ο κ. Κοτζιάς, αποχωρώντας από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί απόδειξη ότι η Κυβέρνηση επέλεξε τη συγκάλυψη μιας σοβαρότατης καταγγελίας για διαφθορά. Η δε παράλειψη αντίδρασης από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης για όλα όσα καταγγέλλει σήμερα ο κ. Κοτζιάς επιβεβαιώνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό να αποσιωπηθούν οι απαράδεκτοι για ευρωπαϊκή χώρα διάλογοι μεταξύ Υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό δείχνει την παρακμή της Κυβέρνησης αλλά και την υπονόμευση των θεσμών.

• Για την υπόθεση των καταγγελιών Ράικου:
Ο κ. Πολάκης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η Κυβέρνηση θέλει να βάλει «κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές και για να πάρετε την πραγματική εξουσία» και γι’ αυτό πρέπει να «σπρώξετε τη Δικαιοσύνη» για να φτάσει σε αποτελέσματα «χωρίς καθυστερήσεις και ψηλή κουλτούρα». Και είχε δίκιο όταν κατέληγε με εκείνο το «Και ο νοών νοείτω….» γιατί λίγες μέρες μετά, νοήσαμε όλοι τι εννοούσε ο καθ’ έξιν και κατά σύστημα υβριστής της Δικαιοσύνης Υπουργός κ. Πολάκης. Εννοούσε αυτά που αποκαλύπτει πλέον το περιβάλλον της Εισαγγελέως κας Ράικου. Τι αποκαλύπτει η κα Ράικου: Ότι ανοίγει η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου- τον αναφέρει ως Ρασπούτιν- και καταγγέλλει τις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς,όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή» της υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και, όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών. Ποιος είναι αυτός ο πολιτικός παράγοντας, ποιού τα συμφέροντα υπηρετεί και σε ποιόν λογοδοτεί; Οι απαντήσεις μάλλον έρχονται γρήγορα, αλλά αν οι καταγγελίες ευσταθούν τότε, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το επόμενο στάδιο είναι παραιτήσεις, δικαστική έρευνα και, στο βάθος, Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί την απαρχή ενός τεράστιου σκανδάλου που θα συμπαρασύρει την Κυβέρνηση ή ότι έχει μείνει από αυτή.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.