Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: Πράσινη ανάπτυξη με παραγωγή στην Ελλάδα

Σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για τις προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων τόνισε: 

“Η υγειονομική κρίση, έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τη στρεβλή ανάπτυξη, τις μεγάλες ανισότητες και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή. Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές. Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσο αφορά την πράσινη οικονομία με συγκεκριμένους στόχους:

*Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.

*Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

*Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.

*Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

*Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

*Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

*Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Πέρα από τους στόχους που θέτουμε έχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε και για τους όρους αυτής της ανάπτυξης, πριν από όλα για την ενεργειακή Δημοκρατία και αυτάρκεια. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Τώρα είναι η ευκαιρία για μία πράσινη, παραγωγική στροφή, που οδηγεί σε βιομηχανική ανασυγκρότηση και τεχνολογική αναγέννηση.

Δείτε την συζήτηση

Νομοσχέδιο ΜΜΕ: Λέμε «όχι» στην επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα

Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται, τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των σωματείων εργαζομένων των δημοσιογράφων η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι άλλο ένα «δωράκι» στα κανάλια μετά τη λίστα Πέτσα, για να ακούγεται μόνο η φωνή της κυβέρνησης. Διότι μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Γι’ αυτό, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων και ζητάει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την έναρξη διαλόγου. Όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης.

Κορονοϊός: Εδώ και τώρα διακομματική συζήτηση για την υγειονομική κρίση, το «άνοιγμα» και τα εμβόλια

Το Κίνημα Αλλαγής, με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του, έχει αναδείξει χρήσιμες προτάσεις και πρακτικές λύσεις για τον υγειονομικό σχεδιασμό της πανδημίας και τη συνολική διαχείριση των γενικότερων συνεπειών της. Μάλιστα, η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά προσφάτως έθεσε σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας για την δημιουργία ενός συνολικού «οδικού χάρτη» για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και για την θωράκιση της δημόσιας υγείας απέναντι στο επόμενο κύμα της πανδημίας. 

Έτσι, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για να γίνει μια διακομματική συζήτηση για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και τον οδικό χάρτη των εμβολιασμών. Διότι μέσα από τη γόνιμη διαδικασία του κοινοβουλευτικού διαλόγου ευελπιστούμε να καταλήξουμε συναινετικά σε ένα τελικό πόρισμα κι έναν οδικό χάρτη για την επαναφορά της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς και την οργάνωση εκείνων των υγειονομικών δομών που θα αποτελέσουν ασπίδα του πληθυσμού, εν όψει και του εμβολιασμού.

Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Εμμονική η άρνηση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία κρατουμένων και υπαλλήλων

Ο τρίτος θάνατος κρατουμένου από κορονοϊό, μαζί με το θάνατο ενός υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, καταδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν έχει πια δικαιολογία για την εμμονική άρνησή της να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία στις φυλακές. Υπενθυμίζουμε ότι με τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, ζητάμε την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης με όρους ασφάλειας για την κοινωνία, αλλά και την υγειονομική τους θωράκιση. Η κυβέρνηση αρνείται να το δει αυτό και περιφρονεί τα δικαιώματα υπαλλήλων και κρατουμένων. Όμως, η ζωή δεν είναι εργαλείο για να κάνει φτηνή πολιτική το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Σχέδιο απολιγνιτοποίησης χωρίς τοπική συνδιαμόρφωση και συναίνεση, κανένα σχέδιο δεν θα είναι αποτελεσματικό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» των λιγνιτικών περιοχών της χώρας που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή από την κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες, άλλωστε, απορρίπτουν αυτά που σχεδιάζονται γι’ αυτούς, δίχως αυτούς. Όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, αφενός το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει καταψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αφετέρου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το έχει εγκρίνει αφού πρώτα υιοθετηθούν οι 15 διεκδικήσεις της Περιφέρειας προκειμένου αυτό να καταστεί δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο. Χωρίς την τοπική συνδιαμόρφωση και συναίνεση, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό κανένα σχέδιο στις μέρες που ζούμε.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης ότι δεν είναι όλα «μαύρο» ή «άσπρο», όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις από τον περασμένο Μάρτιο και έχουμε μιλήσει εδώ και δύο χρόνια για το κόστος μιας σταδιακής και ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, σχετικά με την απόσυρση των μονάδων.

Βουλή: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επιχείρηση και τους εργαζομένους στα ΕΑΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει τα προβλήματα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, αφήνει τα ερωτήματα για την τύχη της επιχείρησης αναπάντητα. Το ίδιο συνέβη και κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία ο γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε κυρίως στην κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας και την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά και δεν επέδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους εργαζομένους.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να είναι κοντά στη διοίκηση των ΕΑΣ και των εργαζομένων και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις έως την οριστική επίλυση των προβλημάτων, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική στήριξη και εξυγίανση της εταιρείας, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής της πορείας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 8.9.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.12.2020