Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Τηλεκπαίδευση: Η πλατφόρμα κατέρρευσε χωρίς να έχουν εναλλακτικό σχέδιο

Στο όνομα των δήθεν μεταρρυθμίσεων, το υπουργείο Παιδείας εκτίθεται συστηματικά και ανεπανόρθωτα. Μετά τη συντριπτική ήττα της πολιτικής ηγεσίας του στις «ηλεκτρονικές» εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, όπου δεν συμμετείχε καλά-καλά το 10% αυτών, σήμερα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έμειναν κυριολεκτικά να κοιτάνε τις κενές οθόνες τους, αφού η ψηφιακή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex της Cisco δεν λειτούργησε. 

Το ζήτημα βέβαια, δεν είναι μόνο η κατάρρευση της πλατφόρμας. Είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο. Απέδειξε πως κάθε άλλο παρά σε ετοιμότητα βρισκόταν, όπως διαβεβαίωνε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τίθεται, όμως, κι ένα σημαντικό ζήτημα διαφάνειας, διότι η κ. Κεραμέως αρνείται συστηματικά να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την εταιρεία Cisco που παρέχει την πλατφόρμα. Μια σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη Βουλή, δεν δόθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που την ζήτησε και δεν δημοσιοποιήθηκε στη «Διαύγεια», όπως θα έπρεπε. 

Ο πρόχειρος σχεδιασμός της τηλεκπαίδευση αποκαλύπτει πως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σχέδιο για την εκπαίδευση και τα προβλήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών και τους αφήνει εκτεθειμένους μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Περισσότερα ΕΔΩ

“Σχέδιο Σαμίων”: Η πρότασή μας για την αναγέννηση της Σάμου

Η πολύπαθη Σάμος χρειάζεται σχέδιο αποκατάστασης και στήριξης για φυσικές καταστροφές, πανδημία και οικονομία. Το Κίνημα Αλλαγής το έχει και περιλαμβάνει: 

  • Κατεδάφιση παλαιών κτιρίων & ανάπλαση με αρμοδιότητες στο Δήμο
  • Τοπική Ομάδα αξιολόγησης ζημιών 
  • Προσωρινή υπηρεσία “μιας στάσης” για καταβολή αποζημιώσεων
  • Στήριξη τοπικής οικονομίας από Ταμείο Αλληλεγγύης & πρόγραμμα RescEU της ΕΕ 
  • Δωρεάν test για όλους
  • Τοπική Μονάδα Πολιτικής Προστασίας 

Περισσότερα ΕΔΩ

Οικονομικά μέτρα: Ανύπαρκτη η στήριξη επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Για μία ακόμη φορά, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων αποδεικνύονται αποσπασματικά και ελλειμματικά, ιδίως υπό το πρίσμα του νέου lockdown που «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα και νεκρώνει την αγορά. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιστήμονες δεν θα τύχουν καμίας στήριξης, πλην της μείωσης ενοικίου στους πληττόμενους κλάδους. Ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή – η οποία παραμένει άγνωστο πότε θα χορηγηθεί – δεν συνοδεύεται από μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας όταν ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις από ΦΠΑ και ρυθμίσεις, η κυβέρνηση απλώς κλωτσάει το τενεκεδάκι πιο πέρα: παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής έως τις 30.4.2021, δίχως όμως να λαμβάνει υπόψη της ότι όλοι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα εργαστούν με μειωμένους ή και ανύπαρκτους τζίρους. Την ίδια στιγμή, δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος ή των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες είναι άμεσα απαιτητές. Περισσότερα ΕΔΩ

Φυλακές: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι «θύματα» της κυβερνητικής αδιαφορίας για τον κορονοϊό

Τα 65 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το πρόβλημα και τα ελλιπή μέτρα κατά της πανδημίας στις φυλακές όλης της χώρας. Είχαμε πει ότι χρειαζόταν ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο προστασίας σε όλες τις κλειστές δομές, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών. Ωστόσο, τα κυβερνητικά αυτιά κωφεύουν σε όλα τα επίπεδα: υγειονομικό, διαχείριση προσωπικού, μεταχείριση κρατουμένων. 

Επί εννέα μήνες δεν έγινε καμία σοβαρή ενέργεια για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, για τη διενέργεια τεστ ή όποια άλλη δειγματοληψία. Ούτε έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη. Το επιτελικό κράτος και εδώ καταρρέει στην πράξη. Η κυβέρνηση οφείλει να περιορίσει, όμως, τις συνέπειες της αδιαφορίας τους για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις φυλακές. Περισσότερα ΕΔΩ

Χρηματοδότηση ΟΤΑ: Ψίχουλα σε δήμους και περιφέρειες με ρεσιτάλ αδιαφάνειας

Μέτρα στήριξης των δήμων και των περιφερειών ανακοινώνει η κυβέρνηση, όμως αναρωτιόμαστε πού περιμένει να… πρωτοδωθούν αυτά τα 60 εκατ. ευρώ που διαφημίζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Μαζί, όμως, προκύπτουν και εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια χρηματοδότησης, ιδιαίτερα ως προς τις ανάγκες των ΟΤΑ. Ποιος άραγε αποφασίζει; Συμμετέχουν, αλήθεια, τα ΔΣ της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στον προγραμματισμό των έκτακτων ενισχύσεων του ΥΠΕΣ; Έχουν λόγο στις κατανομές των χρημάτων; Και πώς ο κ. Θεοδωρικάκος προτρέπει τους δήμους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, χαρίζοντας τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή προσλαμβάνοντας προσωπικό με προσωρινές συμβάσεις; Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να επαίρονται για τα ψίχουλα της αδιαφάνειας. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 6.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.11.2020