Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: Ιστορική απόφαση – ο φασισμός δεν έχει θέση στη ζωή μας

Ιστορική μέρα η σημερινή. Η απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή δικαιώνει τον αγώνα μας και το σύνθημά μας: «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί». Η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν σταματάει τώρα που η Χρυσή Αυγή είναι και με τη βούλα της Δικαιοσύνης εγκληματική οργάνωση. Είναι, όμως, μια δικαίωση για τα θύματά της και για τη Δημοκρατία, όπως τόνισε στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά. Και η Ελλάδα στέλνει έτσι ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και τον κόσμο, ότι ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας.

Τώρα καλείται η Βουλή να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να αποβάλλει από το χώρο του Κοινοβουλίου, με τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, κάθε απομεινάρι της εγκληματικής οργάνωσης. Η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων σήμερα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την οριστική νίκη της Δημοκρατίας. Απέναντι στους πολίτες οφείλουν πάντα να μιλούν με τη γλώσσα της αλήθειας και να συμβάλλουν στη δημοκρατική διαπαιδαγώγησή τους. Ένα χρόνο μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που απέβαλε τους νεοναζιστές από τη Βουλή η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στους δολοφόνους της εγκληματικής συμμορίας. Ο φασισμός δεν έχει θέση στη ζωή μας και θα μας βρίσκει πάντα απέναντί του.

Κυπριακό: Η Τουρκία ενεργεί ως κράτος-ταραξίας

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την Τουρκία να προχωρεί σε προκλήσεις και απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες ακόμη και του ίδιου του Προέδρου της. Δεν είναι τίποτε άλλο, όμως, παρά έκφραση της πολιτικής που ακολουθεί μετά την αναδίπλωσή του στη ΝΑ Μεσόγειο. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα υπονομεύσει την προσέγγιση με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κυπριακού. Και αυτό κάνει με σειρά ενεργειών της, όπως το άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης από τις 14 Αυγούστου 1974 Αμμοχώστου. Δυστυχώς, η Τουρκία ενεργεί και πάλι ως κράτος-ταραξίας, παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ζήτημα δημοκρατίας η στήριξη των εφημερίδων

Ένας από τους οικονομικούς κλάδους που έπληξε η πανδημία είναι και αυτός των Μέσων Ενημέρωσης, ιδίως δε τον γραπτό Τύπο. Οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη κι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας. Καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υλοποιήσει άμεσα τις ανακοινώσεις του για την οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων, σύμφωνα πάντα με το νόμο. Λέμε «όχι» σε επιλεκτικές ενισχύσεις που μόνο στόχο έχουν τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει με τροπολογία του στη Βουλή τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων (κυκλοφορία, εργαζόμενοι), ώστε να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία αυτών των ενισχύσεων. Και είναι αναγκαίο η πρόταση μας για Επιδότηση Εργασίας-με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα- να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στον Τύπο. Προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 790/2019 για τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να αποτραπεί η λεηλασία της δημοσιογραφικής παραγωγής από τις πολυεθνικές πλατφόρμες. Για τις Περιφερειακές επιχειρήσεις του Τύπου, πρέπει να συγκροτηθεί ένα νέο και ενιαίο Μητρώο, με εφαρμογή σύγχρονων κριτηρίων και εποπτείας, ενώ η υποχρέωση του Δημοσίου να προβαίνει σε ανακοινώσεις και καταχωρίσεις μέσω του Περιφερειακού Τύπου πρέπει να παραταθεί. Για το θέμα αυτό, θα καταθέσουμε και πρόταση νομοθετικής ρύθμισης. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 6.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 8.10.2020