Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: Το lockdown θ’ αφήσει πίσω του ερείπια και η κυβέρνηση δεν παίρνει τολμηρά μέτρα στήριξης

Τονίσαμε ότι αυτό το lockdown θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Και είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της άνοιξε την πόρτα στην πανδημία. Όπως είπε στη συνέντευξή της στο Mega η Φώφη Γεννηματά, οι λόγοι για το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι συγκεκριμένοι. Έγινε άνευ όρων το άνοιγμα των συνόρων, δεν αντιμετωπίστηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι προσλήψεις των γιατρών τώρα γίνονται και δεν ξέρουμε πότε θα πάνε στα νοσοκομεία. Εκτός από τα κρεβάτια ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο “Σωτηρία” και τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει κάτι άλλο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επίσης, λέγαμε από την αρχή ότι πρέπει να γίνουν κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας, να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια και να διενεργούνται τεστ στους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες. Αλλά και δειγματοληπτικά τεστ, σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού, για να έχουμε σοβαρά και αξιόπιστα στοιχεία για να ενισχύουμε το ΕΣΥ και να κάνουν τεστ όλοι οι υγειονομικοί. Ο κόσμος, όμως, πρέπει να πηγαίνει με δικά του έξοδα να κάνει τα τεστ, που είναι πολύ ακριβά. Έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρχει διατίμηση στα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Και δεν είναι δυνατόν στη σκιά της πανδημίας να επιτρέπει η κυβέρνηση να υπάρχει αισχροκέρδεια στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όπως οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους. 

Σε ό,τι αφορά το lockdown, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις. Θα μείνουν πίσω ερείπια. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ίδια με τα προηγούμενα και όχι κάτι πιο γενναίο ή πιο τολμηρό. Αντίπαλός μας είναι ο ιός κι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αλλά πρέπει να κλείσουμε την πόρτα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση στον ιό. Περισσότερα ΕΔΩ

Πορεία 17 Νοέμβρη: να αποφασίσουν οι ειδικοί

Η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση χωρίς να μας ενημερώσει. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει με σεβασμό στο θέμα της πανδημίας είναι να συζητήσουν οι διοργανωτές της πορείας με τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής της υγείας και να παρθεί μια απόφαση με βάση τις εισηγήσεις των τελευταίων. Εφόσον η πορεία ματαιωθεί, θα βρούμε τρόπους να τιμήσουμε την επέτειο, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Βασικός υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας

Η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα δεν μας έριξε από τα σύννεφα. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ ο κ. Παππάς συνεχίζει να εκθέτει τον κ. Τσίπρα, ο δεύτερος συνεχίζει να σιωπά και να μην αποδοκιμάζει τα έργα και τις ημέρες του πρ. υπουργου και στενού του συνεργάτη, προφανώς γιατί ο ίδιος γνώριζε τα πάντα. Για την ουσία θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Για τις πολιτικές ευθύνες όμως, στο κάδρο χωρά κυρίως ο κ. Τσίπρας, όσο και αν προσπαθεί να τον βγάλει από αυτό ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον ανταποδίδοντάς του την πρόσφατη “διευκόλυνση” που του έκανε με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

Στηρίζουμε τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του

Για δεύτερη φορά ο πολιτισμός κι οι άνθρωποί του πλήττονται βάναυσα από το lockdown, αλλά αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν προτεραιότητα. Τα οριζόντια μέτρα είναι ανεπαρκή και χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της πολιτιστικής δράσης, το οποίο θα αφορά και τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Ειδικό Ταμείο Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (Συνολικά 87 εκ. ευρώ).
  • Προαγορά ειδικών παραστάσεων από το κράτος και μετάδοση τους τηλεοπτικά ή με live-streaming.
  • Επιδότηση των υποχρεωτικά κενών καθισμάτων όταν ανοίξουν θέατρα-κινηματογράφοι.
  • Αποζημιώσεις και ενισχύσεις (με την μορφή της αυξημένης επιστρεπτέας κατά 50% προκαταβολής) για τις επιχειρήσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, εταιρείες παραγωγής, κλπ).
  • Επιδότηση του 40% των ενοικίων από το κράτος για 6 μήνες.
  • Αναστολή όλων των υποχρεώσεων για εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες για 6 μήνες.
  • Αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών.
  • Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους για κάθε μήνα, με όριο τα 1000 ευρώ
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους εγγεγραμμένους όσο διαρκεί η κρίση
  • Άμεση ολοκλήρωση του Μητρώου των Καλλιτεχνών, ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πρέπει.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υπουργός Υγείας “κοινής αποδοχής” α λα Πολάκης;

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Έχει ενδιαφέρον η πρότασή του. Όχι γιατί έχει καμία τύχη να εισακουστεί από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά γιατί όταν σκεφτόμαστε το υπουργικό επιτελείο Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το μυαλό μας πηγαίνει στον “ενωτικό” και “κοινής αποδοχής”, Παύλο Πολάκη.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 5.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 9.11.2020