Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά: Η νέα καραντίνα είναι αποτυχία της Κυβέρνησης

Το νέο lockdown είναι ξεκάθαρα μια κυβερνητική αποτυχία. Θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει. Διότι ξεκινήσαμε από πολύ καλύτερη αφετηρία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με ευθύνη της κυβέρνησης μπαίνουμε τώρα σ’ αυτή τη δοκιμασία. Ναι, ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορονοϊός και είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον ιό στη μάχη για τις ανθρώπινες ζωές, όπως κάναμε και την άνοιξη, αλλά η Κυβέρνηση είναι που με τις αστοχίες και τις παραλείψεις της τού άνοιξε την πόρτα. Από το “βλέποντας και κάνοντας” πήγαμε στο “δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει”. 

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό, το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων, τα περιορισμένα τεστ, την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του ΕΣΥ. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς και τα σχολεία και την αδιαφορία για τα γηροκομεία και τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας. Για να μην αναγνωρίσει τις δικές του ευθύνες, χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους επιστήμονες. 

Ευθύνες έχουν και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Χρειάζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ και η γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Γιατί η καραντίνα του ενός είναι το λουκέτο και η ανεργία του άλλου. Διότι το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μέσα μεταφοράς: χέρι-χέρι στις ευθύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούν την «περιπέτεια» των Μέσων Μεταφοράς και, δυστυχώς, η υποκρισία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα και τις ημέρες τους περισσεύει. Διότι η κυβερνητική ανεπάρκεια και αδιαφορία της ΝΔ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών οδήγησε στο συνωστισμό και μετέτρεψε τα μέσα μεταφοράς σε εστίες διάδοσης του κορονοϊού. Επί έξι μήνες δεν έκαναν τίποτα μπροστά στα προβλήματα και δεν άκουσαν τις παρεμβάσεις και προτάσεις μας. Και η τακτική αυτή συνεχίζεται ακόμη και τώρα.

Όμως, η εγκατάλειψη των αστικών συγκοινωνιών ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα κόπτεται τάχα για τις δημόσιες μεταφορές, ενώ έχει μεγάλη ευθύνη για την απαξίωσή τους. 

Ιδου όμως το έργο του ΣΥΡΙΖΑ: μείωσαν τα έσοδα, δεν προχώρησαν σε αγορές νέων οχημάτων ή προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Λειτουργούσαν μόνο το 50% των λεωφορείων και τρόλεϊ που είχαν παραλάβει. Η έλλειψη ανταλλακτικών ήταν τραγική. Ο «διαγωνισμός Σπίρτζη» για 750 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και 250 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ούτε ο διαγωνισμός για 92 λεωφορεία της Περιφέρειας Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ήταν αυτός που επιχείρησε την εκχώρηση της τεχνικής βάσης του Οργανισμού Συγκοινωνιών στην Αττική σε ιδιώτες, ενώ είναι γνωστή η πλήρης αποτυχία της πολιτικής του που οδήγησε τον ΟΑΣΘ σε αδιέξοδο.

Χρειάζονται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία εμείς έχουμε ήδη προτείνει: προμήθεια ανταλλακτικών και προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με fast track διαδικασίες. Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Και έως τότε συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές συγκοινωνίες στην Αττική και τις αστικές συγκοινωνίες πόλεων στην περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί προσωρινά ο αναγκαίος αριθμός οχημάτων για το Λεκανοπέδιο και ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Περισσότερα ΕΔΩ

Εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου 3869/2010: καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου που βάζει στο στόχαστρο τα αδύναμα νοικοκυριά

Όπως γνωρίζει πια κάθε πολίτης, ο Ν.3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος και μοναδικός νόμος που έδινε επαρκή προστασία στην πρώτη κατοικία. Διαδικαστικά προβλήματα συσσώρευσαν χρονίζουσες υποθέσεις για μετά το 2027 και 2028, όμως η σημερινή Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να τις ολοκληρώσει όλες μέσα στο 2021. Με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει και σε συνδυασμό με το νόμο για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα θα οδηγήσουν σε ασφυξία χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, την ώρα που η χώρα μας βυθίζεται στο νέο κύμα της πανδημίας. Καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου, όπως ανέφερε και η εισηγήτρια του Κινήματος στη Βουλή, βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου γιατί: 

  • οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και αυστηρές για τον οφειλέτη
  • πρέπει να τηρηθούν σε συνθήκες πανδημίας
  • τα περισσότερα δικαστήρια είναι υποστελεχωμένα 
  • παραβιάζει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (χρηστή απονομή Δικαιοσύνης)
  • ευνοεί τις τράπεζες εις βάρος οικονομικά αδύναμων πολιτών. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 4.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 6.11.2020