Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Από το δόγμα «μισή δουλειά – μισός μισθός» στο «δεν πληρώνω υπερωρίες»

Η επίθεση της Κυβέρνησης στα εργασιακά κεκτημένα με πρόσχημα την πανδημία κορυφώνεται. Από την αρχή «μισή δουλειά-μισός μισθός» στο ξεκίνημα της πανδημίας, τώρα περνάμε στη φάση των απλήρωτων υπερωριών, επιμένοντας οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος εξόδου από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στη δεύτερη φάση της πανδημίας:

  • Παρακάμπτονται οι Σύλλογοι εργαζομένων και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργοδότες θα διαπραγματεύονται ατομικά με κάθε απασχολούμενο το ημερήσιο ωράριο εργασίας.
  • Ο μισθωτός δεν θα έχει σταθερό ωράριο ούτε ως προς την ώρα έναρξης ούτε ως προ τον χρόνο αποχώρησης, κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην οικογενειακή ζωή εν μέσω πανδημίας (σχολεία, δραστηριότητες παιδιών κ.α.)
  • Ο συνολικός αριθμός των υπερωριών θα αυξηθεί, άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά δεν θα βελτιώνονται και τα οικονομικά του εργαζομένου, αφού η επιχείρηση θα μπορεί να «επιστρέφει» τον επιπλέον χρόνο εργασίας με ρεπό ή μειωμένο ωράριο.
  • Οι υπερωρίες θα μπορούν να πληρώνονται και σε «είδος», μια πρόβλεψη που καταρρακώνει κάθε έννοια εργασίας, αμοιβής και αυτονόμησης του μισθωτού από τις επιδιώξεις της επιχείρησης.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων και των συλλογικών φορέων τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με “κινητή” ώρα έναρξης και αβέβαιο χρόνο λήξης, την εισαγωγή της απλήρωτης εργασίας ή την “αμοιβή” με προϊόντα από το ράφι και την αποθήκη της επιχείρησης.

Προϋπολογισμός: Εκτός πραγματικότητας και έωλο το προσχέδιο

Απόλυτα εκτός πραγματικότητας και έωλο ως προς τις εκτιμήσεις του είναι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021, που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση. Φέτος θα έχουμε ύφεση που θα αγγίξει διψήφιο νούμερο, με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας, την μείωση των εισοδημάτων, τον κίνδυνο λουκέτων για τους μικρομεσαίους, την αύξηση των κόκκινων δανείων.

Και ως εκ θαύματος με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές από την Κυβέρνηση, προβλέπεται ανάπτυξη 7,5% το 2021. Υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών, όταν η ίδια η Κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο, πλήρες και υλοποιήσιμο σχέδιο για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, όταν από το προσχέδιο απουσιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις δοκιμαζόμενες υποδομές της υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.

Κρούουμε για άλλη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου. Επιμένουμε στις προτάσεις μας για τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα και η Ελληνική Κοινωνία, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. 

Τελειώνουμε με τους «νεοναζί», αλλά η ΝΔ τους ξαναφέρνει στη Βουλή

Είναι απαράδεκτο, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την απόφαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, να προσπαθεί η ΝΔ να την ξαναφέρει στη Βουλή κι ενώ ο λαός της έδειξε την έξοδο. Δεν έχει σημασία που η απόφαση ακυρώθηκε από τον Πρωθυπουργό, αλλά ότι σκέφτηκαν να το πράξουν, όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά. Ναι, ο Κανονισμός της Βουλής πρέπει ν’ αλλάξει και να κλείσει τέτοια προβληματικά “παράθυρα” διορισμών, αλλά είναι αδιανόητη η επιλογή της εισόδου στη Βουλή αυτών που λαός άφησε εκτός.

Το Κίνημα Αλλαγής, εν όψει της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, καλεί “όλοι μαζί να τελειώνουμε με τους νεοναζί”. Ο αγώνας δεν θα τελειώσει στις 7 Οκτώβρη, αλλά συνεχίζεται μέσα από τη διεκδίκηση μιας ισχυρής δημοκρατίας που τους χωρά όλους και μιας κοινωνίας που βγαίνει ενωμένη μέσα από τις δυσκολίες. Αλλά κι ενός πολιτικού συστήματος που δεν βλέπει ή κατασκευάζει εχθρούς, αλλά αντιπάλους που σέβεται στο πλαίσιο μιας πολιτισμένης κομματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό η Νεολαία του Κινήματός μας απηύθυνε δημοκρατικό κάλεσμα κοινής παρουσίας στο Εφετείο Αθηνών προς τις αντίστοιχες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Επιτελικό κράτος ή «Μαξίμου ΑΕ»;

Μήπως ξαναζούμε την «επανίδρυση» του Κράτους επί Καραμανλή που οδήγησε σε χιλιάδες προσλήψεις και σπατάλες, στον εκτροχιασμό της οικονομίας, στην κρίση και τα μνημόνια;  Αντί για «επιτελικό κράτος», η Κυβέρνηση δημιούργησε μια συγκεντρωτικά σκληρά ελεγχόμενη από τον ίδιο δομή, με κέντρο το Μαξίμου. Στην Προεδρία της Κυβέρνησης βρίσκονται 440 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 100 είναι μετακλητοί. Δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση κι οι υπουργοί βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό ρόλο. Απλώς εκτελούν τις αποφάσεις του Μαξίμου. Καθορίζονται όλα από τους εκλεκτούς του.

Προεκλογικά, όμως, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς. Μιλούσε για τους άριστους και την αξιοκρατία. Στην πράξη, όμως, αντί των αρίστων βρίσκουν θέση οι αρεστοί. Η αναξιοκρατία στο αποκορύφωμά της, η κομματικοποίηση στο έπακρο, το βαθύ κράτος της Δεξιάς είναι και πάλι εδώ! Οι προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση επιλέγονται με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Προσλαμβάνονται αντί των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων συμβασιούχοι με fast track διαδικασίες, δημιουργώντας μια διαρκή ομηρία. Αυτό δεν είναι ένα επαναλαμβανόμενο λάθος, είναι η εμμονή της Δεξιάς για τη χειραγώγηση του κράτους και των θεσμών, όπως δήλωσε και από το βήμα της Βουλής (2/10) η Φώφη Γεννηματά. Περισσότερα ΕΔΩ

Μην χάσετε την Τρίτη: Διαδικτυακή εκδήλωση «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί».

Μην χάσετε την ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής, που θα μεταδοθεί ζωντανά αύριο Τρίτη στις 18.30 στις σελίδες Facebook του Κινήματος, της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο κανάλι του Κινήματος Αλλαγής στο Youtube. Θα μιλήσει η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 1.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 6.10.2020