Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά για το χωροταξικό νομοσχέδιο: «Όλα για τους μεγάλους, οι μικροί και πολλοί στο περιθώριο»

Το δόγμα της κυβέρνησης είναι «όλα για τους μεγάλους, οι μικροί και πολλοί στο περιθώριο» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του χωροταξικού νομοσχεδίου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αντίθεσης του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε εδώ για να βάλουμε φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση».

Αναλυτικά:

  • Για την πανδημία: “Κάλεσα με επίκαιρη ερώτηση μου τον πρωθυπουργό ν’ απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη τα πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά το απέφυγε, χωρίς καν ουσιαστική δικαιολογία. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τον διάλογο και τις απαντήσεις στα δύσκολα. Προτιμά την ασφάλεια των εξαγγελιών και των διαγγελμάτων. Το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Με κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε, με άνοιγμα της χώρας χωρίς σχέδιο και τα χερσαία σύνορα ξέφραγο αμπέλι. Δίχως την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ και τους πολίτες στο έλεος της αισχροκέρδειας των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση. Ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων και των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας και η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάρος το πώς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμοδίων για τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.”
  • Για το ασφαλές άνοιγμα: “Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Εμείς, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση: το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση. Έτσι, διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να απελευθερώσουμε περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες.  Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και Δώρο Χριστουγέννων. Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Και επειδή κάθε σοβαρή συζήτηση για το «νέο ΕΣΥ» απαιτεί σαφές και γνωστό ολοκληρωμένο σχέδιο, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει το δικό του. Εμείς, το έχουμε δημοσιοποιήσει, το έχουμε καταθέσει και στα πρακτικά της Βουλής. Και βέβαια, να μεριμνήσει για τον σωστό, αποτελεσματικό και χωρίς ταλαιπωρία εμβολιασμό του πληθυσμού, με δωρεάν εμβόλιο και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό. Εμείς, τα μέλη του Κοινοβουλίου, να δώσουμε το παράδειγμα.”
  • Για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο: “Και εδώ αλαζονεία και αυταρχισμός. Συζητήσεις με fast track διαδικασίες «για να τελειώνουμε», νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή διαφορετικά από εκείνα που τέθηκαν σε διαβούλευση – 30 άρθρα προστέθηκαν σε αυτό – και τροπολογίες- βροχή – 10 ως τώρα – και μάλιστα για σοβαρά θέματα στο «και πέντε». Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση ούτε εκσυγχρονισμό. Δεν προστατεύει το περιβάλλον ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών. Ούτε συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο υπουργός αναγορεύεται σε «μέγα χωροτάκτη». Συγχαρητήρια!  Με τις ρυθμίσεις τρίβουν τα χέρια τους οι «μεγάλοι». Οι μικροϊδιοκτήτες θα βρεθούν με άχρηστα γεωτεμάχια που θα πάρουν οι «μεγάλοι» για ένα κομμάτι ψωμί. «Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί»: αυτό είναι το μότο σας, κύριοι της κυβέρνησης. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Επίσης, με την τροπολογία για τις ΑΠΕ η στόχευση είναι προφανής: να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί από τις επενδύσεις ΑΠΕ. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κατετέθη ποτέ στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κι έρχεται τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια. Οι εξυπηρετήσεις και τα επιχειρηματικά deals που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναγκάζουν την ΝΔ να αποφεύγει με κάθε μέσο τον διάλογο και οποιοδήποτε έλεγχο.”

Τράπεζες-δάνεια: Αναπάντητα από την κυβέρνηση τα ερωτήματα που «καίνε» τους δανειολήπτες

Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν μόλις χθες το πράσινο φως για να επεκτείνουν τις αναστολές πληρωμής των δόσεων δανείων και να εντάξουν νέα δάνεια στο καθεστώς προστασίας, όπως είχαν ζητήσει από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή. Άραγε, θα σπεύσει και πάλι ο κ. Σταϊκούρας να το ανακοινώσει ως δική του πρωτοβουλία, όπως είχε κάνει τον Απρίλιο, ενώ ήταν και τότε αίτημα των τραπεζών για να φρενάρουν ένα πιθανό νέο κύμα «κόκκινων» δανείων;

Ή μήπως θα το ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης ως δική του απόφαση, όπως έκανε στη ΔΕΘ για την αναστολή πλειστηριασμών σε ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ είχε ήδη εξαγγελθεί την προηγούμενη ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών;

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι κρίσιμα ερωτήματα για τους δανειολήπτες παραμένουν αναπάντητα. Όπως αν θα έλθει διάταξη στη Βουλή για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις 13 Νοεμβρίου στη Βουλή. Ή αν θα «παγώσει» την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα τουλάχιστον ως τις 30 Απριλίου, όπως ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής. Κι αν θα επιτρέψει στους δανειολήπτες του Ν.3869/10 να δικαστούν χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν εν μέσω lockdown για να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να σώσουν το σπίτι τους.

Σημειώνουμε, εξάλλου, ότι το κενό της κυβέρνησης ως προς την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την κρίση και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους έσπευσαν και κάλυψαν μ’ επιτυχία οι ενώσεις των καταναλωτών, διεκδικώντας κι ασκώντας πίεση προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την απόφαση αναστολής των δόσεων των δανείων για εννέα μήνες. Και ειδικά η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος που ίδρυσε η ΓΣΕΕ, διά του προέδρου της, Απόστολου Ραυτόπουλου – μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 3.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 7.12.2020