Σε Ρυθμός Επικαιρότητας
ΘΕΜΑΤΑ: Ανεπάρκεια κυβερνητικών μέτρων, δίκτυο Πρώτης Γραμμής, εργαζόμενοι, ελληνο-τουρκικά, ΚΑΔ και αγρότες, προστασία κοινωνικών δομών, δικαίωση για το “Πτολεμαΐδα 5”
 Η κυβέρνηση έχει οικονομικές επιλογές που δεν αξιοποιεί
 Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν. Δυστυχώς η ρευστότητα που δίνουν στην αγορά είναι λιγότερη από ότι δίνουν άλλα κράτη. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. Πρώτον δεν υπάρχουν για το 2020 δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό δίνει μεγάλο πεδίο ελευθερίας. Το δεύτερο είναι ότι συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια.  Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.  
 Να μην πληρώσουν πάλι το μάρμαρο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
 Είναι απαράδεκτο ότι η Κυβέρνηση δεν αποφασίζει το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, μέσα σε τέτοιες συνθήκες.  Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, συνεχίζουν τον εμπαιγμό με τα voucher και την τηλεκατάρτιση. Ζητήσαμε μέτρα στήριξης για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης τους. Και φυσικά, ζητάμε τώρα την απόσυρση του άρθρου 9 της ΠΝΠ που οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων. Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ότι δεν πέτυχαν  τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης.
 Πότε θα λειτουργήσει το δίκτυο “Πρώτης Γραμμής” για τεστ & φροντίδα στο σπίτι;
 Έχουμε μιλήσει πρώτοι για τη δημιουργία δικτύου Πρώτης Γραμμής. Για κινητά δηλαδή κλιμάκια σε κάθε υγειονομική περιφέρεια που θα κάνουν τεστ στα σπίτια. Δυστυχώς πεθαίνουν άνθρωποι που τους έγινε σύσταση να μείνουν σπίτι. Αυτό σημαίνει πιο προσεκτική και αποτελεσματική φροντίδα των κρουσμάτων που μένουν στο σπίτι. Γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση;
 Καθημερινό δελτίο διαθέσιμων κλινών & αγορά πατέντας για τεστ
 Έχουμε ζητήσει να δίνεται ένα καθημερινό δελτίο διαθέσιμων κλινών που υπάρχουν σε ΜΕΘ και νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, ανά υγειονομική περιφέρεια και να ενημερωνόμαστε αναλυτικά. Χιλιάδες επιστήμονες συλλέγουν στοιχεία, έχουμε ανάγκη ο ένας την βοήθεια του άλλου γι’ αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Η πρόταση Μόσιαλου για αγορά της πατέντας των τεστ από τις κυβερνήσεις είναι σωστή. Έτσι κάθε χώρα θα μπορεί να παράγει τα δικά της. Τα τεστ θα χρειαστούν στη β’ φάση για να σπάσει η απομόνωση και να μπούμε σε  φυσιολογικούς ρυθμούς.
 ‘Μονόδρομος το κορωνο-ομόλογο”
 Η Ευρώπη καθυστερεί και πρέπει να την πιέσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του Βορρά να επαναλάβουν τα λάθη του 2009. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών για το κορωνο- ομόλογο, με νέο χρήμα που θα εξοφληθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Άλλες λύσεις θα φέρουν νέα μνημόνια. Χρειαζόμαστε τώρα ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη για να σταθούμε στα πόδια μας.
 “Δεν έχουμε εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία”
 Ακόμα δεν έχουμε χαράξει τη δική μας εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Δεν έχουμε μόνο τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, έχουμε και την προκλητικότητα Τουρκίας που έχει περάσει από τις απειλές, στις επιθετικές πράξεις. Πρέπει να δείξουμε ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές, ποια είναι η δική μας εθνική στρατηγική για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που είναι αδιαπραγμάτευτα. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός αγνόησε τις εκκλήσεις για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.*Τα παραπάνω είναι κωδικοποιημένες θέσεις της συνέντευξης της Προέδρου σήμερα στον Real FM)
 Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αγρότες και κτηνοτρόφους ως επαγγελματίες ‘β κατηγορίας
 Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και αντιμετωπίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους ως επαγγελματίες ‘β κατηγορίας. Το ποσό (150 εκ. ευρώ) που εξαγγέλθηκε ισοδυναμεί με μια μικρή-κολοβή μάλιστα εξισωτική αποζημίωση, που δίνεται για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Για παράδειγμα, ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων. Αφενός, παραγωγοί λαϊκών αγορών πλήττονται, που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται και αφετέρου ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών και κυρίως του ανοίγματος της ψαλίδας τιμή παραγωγού—τιμή καταναλωτή. Είναι φανερό ότι χωρίς αξιολόγηση προτεραιοτήτων και σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης όπως ζητήσαμε με 10 παρεμβάσεις ως Κίνημα Αλλαγής, αλλά και με σχετική ερώτηση των Βουλευτών μας, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιλεκτική μικροπολιτική διαχείριση ομάδων και συμφερόντων. Δείτε τη σχετική ερώτηση και τις προτάσεις του Κινήματος
 Δικαίωση της προσπάθειάς μας – αναστολή εργασιών στο “Πτολεμαϊδα 5”
 Το εργοτάξιο της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους. Είναι προφανές ότι στις συνθήκες της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, τέτοιες περιπτώσεις συνωστισμού, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους τόσο για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων, όσο και συνολικά για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι μιλάμε για το Νομό Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς πληθώρα κρουσμάτων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εργοτάξιο δεν είχε ενταχθεί στο πλαίσιο των εργασιακών χώρων που τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας από πλευράς κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του (με μοναδικό μέτρο περιορισμού τη μείωση του προσωπικού περίπου στους 1.000, προφανώς αντίστοιχα πολύ υψηλός αριθμός που διατηρεί τους παραπάνω κινδύνους), και παρά τα αιτήματα των εργαζομένων κάτι τέτοιο δεν είχε δρομολογηθεί. Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, και κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας και τον Πρόεδρο του Τ. Τσιλφίδη, το θέμα μεταφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και άμεσα την Παρασκευή 20 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του αρμόδιου βουλευτή μας Γ. Αρβανιτίδη κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της Προέδρου του Κινήματος και πίεση στους αρμόδιους Υπουργούς, με χαρά μας, ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναστέλλεται για 30 μέρες η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις μας είναι καθημερινές, μέσα και έξω από τη Βουλή, για μεγάλα και μικρότερα θέματα. Τις μαθαίνουν οι αρμόδιοι και όχι τα ΜΜΕ. Γιατί αυτή είναι η διαφορά μας. Να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας.
 Κοινωνικές και στεγαστικές δομές των ΟΤΑ μετατρέπονται σε υγειονομική βόμβα
 Στις  Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της φτώχειας υπηρετούν εργαζόμενοι στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο), καθώς και στα Κέντρα Κοινότητας και στις Δομές Αστέγων (Υπνωτήριο Αστέγων και Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων). Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, με την έξαρση της πανδημίας του Covid19, οι εργαζόμενοι των παραπάνω δομών έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.Δυστυχώς, λόγω ανυπαρξίας κεντρικού σχεδιασμού από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Εσωτερικών, τις τελευταίες μέρες ανακοινώνονται γενικά μέτρα πρόληψης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απαιτούμενη εξειδίκευση που απαιτείται για τη λειτουργία των δομών που εξυπηρετούν αποκλειστικά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Όσον αφορά στις στεγαστικές δομές, την περίοδο αυτή, εκφράζονται φόβοι ότι αποτελούν υγειονομική βόμβα, καθώς σε αυτές φιλοξενείται μεγάλος αριθμός αστέγων (ειδικά σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη). Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σχετική ερώτηση και ελέγχει την κυβέρνηση για τις έντονες δυσλειτουργίες και κινδύνους που διαπιστώνονται σε κοινωνικές και στεγαστικές δομές μέσα στην πανδημία. 
 ? NEWS ALERT
 Τετάρτη 1 Απριλίου, 10.30: Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει συνέντευξη μέσω Skype στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.Τετάρτη 1 Απριλίου, 12.00: Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, για ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους του κλάδου.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.03.2020