Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Κίνημα Αλλαγής: η μοναδική ισχυρή αντιπολίτευση, κύριος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης

Υπάρχει αυτή τη στιγμή αξιόπιστη προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. που οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε οπισθοδρόμηση; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν παταγωδώς και ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση. ”Δουλεύει” για να μαζεύει ψήφους για τον κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να τον εφεύρει. Και είναι φανερό ότι με κάθε τρόπο όποιο σύστημα στηρίζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, προσπαθεί να τον συντηρήσει. Γιατί ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει ένα τοξικό πολιτικό λόγο, χωρίς εναλλακτική πρόταση για τη χώρα. 

Είμαστε η παράταξη της Αλλαγής. Είμαστε η παράταξη που ξέρει και μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές και τομές που χρειάζεται ο τόπος. Παρουσιάσαμε στην έκθεση Θεσσαλονίκης την πρότασή μας για τη νέα αλλαγή. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι χρειάζεται ο τόπος για να σταθεί στα πόδια του. Για να έχουν προοπτική οι εργαζόμενοι, για να έχουν προοπτική οι νέοι άνθρωποι. Να μπορέσουμε να τους φέρουμε πίσω, στην Ελλάδα. Για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική στον Έλληνα αγρότη που είναι η βάση, ο κορμός, ο πυλώνας για την ανάπτυξη. Να δώσουμε προοπτική στον μικρομεσαίο επαγγελματία που με νύχια και με δόντια κρατήθηκε ανοιχτός και πρέπει να κρατηθεί, αλλά πώς; Εμείς λέμε πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός. Απαντάμε σε όλες αυτές τις ανάγκες του ελληνικού λαού. 

Αρνούμαστε το ρόλο του συμπληρώματος. Και δεν βολευόμαστε με το 8%, γιατί αυτό δεν είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Το Κίνημα Αλλαγής είναι προοδευτική διέξοδος για την ελληνική κοινωνία και είναι βέβαιο ότι αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα. Αργά, αλλά σταθερά το Κίνημα φαίνεται να αυξάνει τις δυνάμεις του. Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, δεν λέμε «όχι» σε όλα, δεν ρίχνουμε νερό στο μύλο της πόλωσης και του διχασμού. Εμείς κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση κάθε φορά με τεκμηριωμένη πρόταση. Κάθε φορά που λέμε «όχι», έχουμε μια εναλλακτική αντιπρόταση. Πολλές φορές καταθέτουμε προς ψήφιση τις δικές μας προτάσεις. Αλλά η δουλειά μας δεν εξαντλείται στον προγραμματικό λόγο. Η δουλειά μας είναι καθημερινά δίπλα στην ελληνική κοινωνία, εκεί που ο άνθρωπος υποφέρει, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και καλώ τη νέα γενιά και όλους όσους είναι κάτω από 30 ετών στην Ελλάδα και ανήκουν στο προοδευτικό χώρο να ενεργοποιηθούν, να έρθουν κοντά μας, να έρθουν μαζί μας. Εμείς θα τους δώσουμε τα μέσα. Εκείνοι θα διαμορφώσουν το συνέδριο, τις πολιτικές θέσεις, τις απόψεις της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής.

Δεν ζητάμε πια Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά να καθοριστεί το πλαίσιο διαλόγου με Τουρκία

Η κυβέρνηση πορεύεται και στα εθνικά θέματα χωρίς στρατηγική. Και αυτό αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για τα συμφέροντα του τόπου. Είναι φανερό ότι επιλέγει τη μυστική διπλωματία, είναι φανερό ότι έχει κρυφή ατζέντα, είναι φανερό πια μετά και από τον τρόπο που αντιμετώπισε το κοινό ανακοινωθέν για τις Πρέσπες, ότι υπάρχει μια ιστορική υποκρισία σε εθνικά ζητήματα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι διπρόσωπος, είναι Ιανός.

Ο διάλογος με την Τουρκία, σε κάθε επίπεδο, θα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και επί της ουσίας του διαλόγου και επί της διαδικασίας. Δεν είναι λογικό να επιτρέψουμε να ξεκινήσει ο διάλογος και να μπορεί στη διάρκεια των διερευνητικών, η Τουρκία να κάνει και πάλι μονομερείς ενέργειες, να δούμε και πάλι το Oruc Reis στα δικά μας νερά. Εμείς έχουμε ένα ζήτημα με την Τουρκία, που έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα και τώρα πια και με την ΑΟΖ.

Κάνω ξεκάθαρο ότι για εμάς υπάρχει μια κατακόκκινη γραμμή. Αυτή η κατακόκκινη γραμμή λέγεται αποστρατικοποίηση των νησιών. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συζητήσει καν αυτό το ζήτημα. Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη των χειρισμών των θεμάτων με την άρνησή του να διαμορφωθεί απ’ όλους μας μια εθνική γραμμή και υπενθυμίζω ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όταν ζητήθηκε, είχε το νόημα της διαμόρφωσης της γραμμής. Δεν είναι οι Πολιτικοί Αρχηγοί για να επικυρώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Συμφωνία των Πρεσπών: κακή συμφωνία, αλλά η χώρα έχει συνέχεια και δεν μπορεί να εξευτελιστεί

Η θέση μας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία και ξεκάθαρη: ήταν μια κακή συμφωνία και παραμένει μια κακή συμφωνία. Από εκεί και πέρα το κράτος έχει συνέχεια και εμείς είμαστε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα και δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Θεωρούμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ξεφτιλιστεί γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε την κύρωση αυτών των Συμφωνιών. Αυτό που θα κάνουμε όμως είναι ότι όλο το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούμε στενά την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, διότι το θέμα μας από εδώ και πέρα είναι τουλάχιστον η εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας.

Η κυβέρνηση κατέφυγε στην επικοινωνία και αντί σχεδίου για τη διαχείριση της πανδημίας

Έχει σχέδιο η κυβέρνηση για να μπορέσει να καθοδηγήσει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, η ελληνική κοινωνία; Η απάντησή μου είναι ένα ξεκάθαρο όχι και το βλέπουμε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί στη σκιά της πανδημίας να εφαρμόσει όλες τις ιδεοληπτικές της πολιτικές εμμονές. Έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους που είναι οι πρώτοι που πλήττονται με το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός». Έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα λουκέτα τους μικρομεσαίους. Όλους αυτούς που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης, τα 10 προηγούμενα δύσκολα χρόνια, τους οδηγεί στο κλείσιμο σήμερα. Έχει εγκαταλείψει τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, τον επισιτισμό. Έχει εγκαταλείψει τους νέους ανθρώπους. Έχει εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση. Έχει εγκαταλείψει το δημόσιο υγειονομικό σύστημα στην τύχη του. 

Έστω και τώρα, θα πρέπει να οργανώσουν τουλάχιστον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα σχολείο και τα Μέσα Μεταφοράς. Είναι δε φανερό ότι η Κυβέρνηση πήρε αποσπασματικά μέτρα για να στηρίξει όσους πλήττονται, με μεγάλη καθυστέρηση, με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση τα υλοποίησε ακολουθώντας μάλιστα πολλές φορές τα μέτρα που εμείς τους λέγαμε να πάρουν και τους παρουσιάζαμε με κάθε τρόπο μέσα και έξω από τη Βουλή. Αλλά έτσι δεν στηρίζεται η οικονομία, μετά από ένα γενικό lockdown. Ο κίνδυνος ενός νέου lockdown σήμερα, είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Η οικονομία και η κοινωνία δεν το αντέχουν.

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, αλλά ασφαλή, όχι μόνο μάσκα και παγουρίνο

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ασφαλή για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειές τους. Έχει αποτύχει εδώ η κυβέρνηση και δε μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους μαθητές για τις καταλήψεις. Την ευθύνη για τις καταλήψεις αυτή τη στιγμή την έχει η ίδια η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Διότι 6 μήνες τώρα, δεν έκαναν απολύτως τίποτε, απουσίαζαν. Αρκέστηκαν στη μάσκα και στο παγουρίνο.

Δεν «επιστρέφουμε» στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν φύγαμε ποτέ από αυτό

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ; Να επιστρέψουμε από κάπου που δεν φύγαμε ποτέ; Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έφυγε ποτέ από τα ψηφοδέλτιά μας, τα στελέχη του είναι εδώ στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μια συνειδητή επιλογή, προχωρήσαμε και με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τα απαντήσαμε και τα κλείσαμε όλα αυτά. Προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή, βασικό πυλώνα όλης αυτής της προσπάθειας. Το κόμμα μας έχει λειτουργικά ενοποιηθεί από το τελευταίο Συνέδριό μας με ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας. Είναι συμπαράταξη εκλογικά, αλλά λειτουργεί ως ενιαίο κόμμα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.9.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 1.10.2020