Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Θέματα: Οικονομικά Μέτρα, δωρεές βουλευτών στο ΕΣΥ, θάνατος Γλέζου 

Κορωνοϊός: Να εκδίδεται Ημερήσιο Δελτίο Νοσηλείας

Παρά την τακτική ενημέρωση από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν δημοσιεύει αναλυτικά δεδομένα και πληροφορίες για την προσπάθεια κατά της πανδημίας. Η αναφορά σε κρούσματα, χρήση ΜΕΘ και θανάτους δεν είναι αρκετή, όταν απουσιάζει το ημερήσιο δελτίο νοσηλείας – και μάλιστα, με αναφορά στα νοσοκομεία και στον αριθμό εισαγωγών που καταγράφονται. Όλα αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα αλλά απαραίτητα, ώστε να αξιοποιούνται από την εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα, να προάγεται η διαφάνεια και να αποφεύγονται γκρίζες ζώνες και παρανοήσεις.

Δωρεές βουλευτών: επιλογή ευθύνης και όχι λαϊκισμού

Υπάρχει ο λαϊκισμός και οι εύκολες εντυπώσεις, υπάρχει όμως και η υπευθυνότητα και η συλλογική ευθύνη του πολιτικού συστήματος απέναντι στη συγκυρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε σε άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, την στιγμή που θα μπορούσε η Βουλή συνολικά, όπως και σε άλλες δύσκολες δοκιμασίες και φυσικές καταστροφές, να λειτουργήσει συλλογικά. Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η Βουλή είχε αποφασίσει συνολικά για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών δύο φορές την περίοδο 2009-2011. 

Γι’ αυτό και με σημερινή επιστολή της η Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα τον καλεί: αφενός να λάβει θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων και οι βουλευτές να συνεισφέρουν οικονομικά στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας με νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφετέρου να υπερψηφιστεί η τροπολογία του Κινήματος για την επιβράβευση όσων εργαζομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας. 

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κινήματός μας. Ήδη από το σαββατοκύριακό είχαν γίνει διερευνητικές κινήσεις για την δωρεά κλινών ΜΕΘ, ώστε την Δευτέρα να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση από την Πρόεδρο του Κινήματος, που να αφορά το σύνολο των βουλευτών και την Βουλή ως οργανισμό. 

Δήλωση Φώφης Γεννηματά:

“Από την προηγούμενη Παρασκευή, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία διάθεσης στο ΕΣΥ, πέντε σύγχρονων κλινών ΜΕΘ. Απευθύνθηκα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου η πρωτοβουλία αυτή να γίνει ισχυρότερη, με την συμμετοχή όλων των βουλευτών. Είναι προφανές ότι, αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, το Κίνημα Αλλαγής, με εντολή μου, θα προχωρήσει μόνο του.”

Οικονομία: 12 λόγοι γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης είναι καθυστερημένα και ανεπαρκή

Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία είναι καθυστερημένα, ανεπαρκή και σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα γενναία πακέτα στήριξης άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 80%-100%. Πέραν του πρώτου «μετώπου» που είναι η δημόσια υγεία με τον έλεγχο της διασποράς και την ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, πρέπει να εξασφαλισθούν στο μέτωπο της Οικονομίας οι βασικές ανάγκες των πολιτών και η επιβίωση των επιχειρήσεων -ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων μέσα στην κρίση. Γιατί είναι ανεπαρκή τα μέτρα; 

 1. Οι κρατικές εγγυήσεις 1 δις ευρώ για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις εξήγγειλαν επιδοτήσεις/εγγυήσεις που φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ τους
 2. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δις ευρώ μεταφράζεται σε μικρό ποσό για κάθεμια από τις χιλιάδες επιχειρήσεις
 3. Δεν δίνει λύσεις για το θέμα των επιταγών, όταν υγιείς επιχειρήσεις σε κρίσιμους τομείς κινδυνεύουν να κλείσουν (διατροφική αλυσίδα, φαρμακευτική δραστηριότητα κ.α.).
 4. Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ο φτωχός συγγενής με μόνο 150 εκ. ευρώ ενίσχυση
 5. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους
 6. Αρνείται την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας
 7. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τα voucher τηλεκατάρτισης (και δίνονται υποσχέσεις για τον Μάιο).
 8. Συνεχίζεται η άρνηση να εντάξει τους υγειονομικούς του ΕΣΥ στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
 9. Το επίδομα του Πάσχα δεν καλύπτει κατηγορίες εργαζομένων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως έχουμε προτείνει (αστυνομικούς, ένοπλες δυνάμεις κ.α.)
 10. Οι τράπεζες δεν καλύπτουν δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Δεν τους προτάθηκαν βιώσιμες λύσεις
 11. Λείπουν μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων τους, καθώς και για τους μακροχρόνια άνεργους.
 12. Η Κυβέρνηση εμμένει στην απαράδεκτη και αντεργατική διάταξη του άρθρου 9 της ΠΝΠ που φτωχοποιεί τους εργαζόμενους.

Αντίο στο Μανώλη Γλέζο, αντίο σε έναν δημοκράτη, πατριώτη και αγωνιστή

Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Δημοκρατίας, ένας σπουδαίος πατριώτης και αγωνιστής. Ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές και αναπόσπαστο μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τίμησε την Αριστερά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως βουλευτής πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν φοβήθηκε ποτέ να αναθεωρήσει απόψεις του για πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ δεν “δέθηκε” ποτέ με αξιώματα και τίτλους, παραμένοντας μέχρι το τέλος αντισυμβατικός και ασυμβίμαστος. Ως φόρο τιμής αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑgazino. Διαβάστε επίσης τη συλλυπητήρια δήλωση της Προέδρου του Κινήματος.

NEWS ALERT

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ρ/τ REAL FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, αύριο Τρίτη 31 Μαρτίου και ώρα 11:15 π.μ.

Κανείς μόνος στην πανδημία. Για κάθε θέμα που σας απασχολεί, επικοινωνήστε με τη Συνήγορο Μέλους του Κινήματος στα τηλ: 6932458869 & 6970136364 ή στο email: synigoroska@gmail.com

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 31.03.2020