Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο: Nα βάλουμε φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής σήμερα είναι να βάλει φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση, τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική της ομιλία στη Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, όπου τόνισε: 

  • Για την πανδημία:  Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας «ξέφραγο αμπέλι». Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Άφησαν τους πολίτες στο έλεος της  αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση. Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας. Και η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πώς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.
  • Για την οικονομία: Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lockdown. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια. Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα μέτρα είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα. Και με το «άνοιγμα» οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα βρουν μπροστά τους υποχρεώσεις, την  απειλή του νέου πτωχευτικού και τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας. Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά». Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση, σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιλέγει μια μονοκομματική πρόταση που δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Εμείς, αντίθετα από τη ΝΔ, μιλάμε για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων που αφορούν το ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές, το σύστημα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. Δεν θεωρούμε την αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και την φθηνή και απαξιωμένη εργασία ως κύριο μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η ΝΔ έκανε την επιλογή της, προχωρά στον συντηρητικό δρόμο της.  Στον αντίποδα είναι η δική μας πρόταση, της Νέας Αλλαγής. 
  • Για την υγεία και το ασφαλές «άνοιγμα»: Παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το «άνοιγμα με ασφάλεια». Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και Δώρο Χριστουγέννων. Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
  • Για τα εθνικά θέματα και την Τουρκία: Οι τακτικοί ελιγμοί του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια ακόμα πρόκληση στη λογική και τη νοημοσύνη όλων. Το μήνυμα μας είναι σαφές: Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις  – είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» και δεν μπορεί να αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Για την αντιπολιτευτική τακτική και μια προοδευτική διακυβέρνηση: Δεν καλύπτουμε μόνο το κενό αξιόπιστης αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλουμε πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης. Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει το σχέδιο, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία για να βγει όρθια και ισχυρή από αυτήν τη δοκιμασία. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο πέφτει και αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της ελληνικής δεξιάς. Χρειάζεται φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα. Η επιμονή μας στην αυτόνομη πορεία αποδίδει καρπούς. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση. Κάνουμε αντιπολίτευση ουσίας και όχι βιτρίνας ή ευκαιρίας. Και η αμετανόητη παράταξη των Greek statistics και των διπλών στοιχείων δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από δήθεν κεντρώα προσωπεία, όπως δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί την σύγχρονη Κεντροαριστερά. Η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη, σε ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ βασικό πυλώνα και τις ανανεωτικές προοδευτικές δυνάμεις.

Δημοσιεύματα για προμήθεια rapid test: Να απαντήσει η κυβέρνηση για τους δύο διαγωνισμούς

Η διαχείριση της πανδημίας βάζει εκ των πραγμάτων περιορισμούς στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Αναγκαία όμως αντίβαρα, για να λειτουργεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο πλουραλισμός. Όμως αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για την Κυβέρνηση των κλειστών συστημάτων και της προπαγάνδας. Μετά τις αποκαλύψεις για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, σήμερα διαβάζουμε για μεθοδεύσεις σε διαγωνισμούς για τα rapid test. 

Από τις 24 Νοεμβρίου, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούσε στοιχεία για δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα για την προμήθεια rapid test. Κι έθεσε σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια, τη νομιμότητα  και την σκοπιμότητά τους.  Σήμερα δημοσιεύονται καταγγελίες του Συνδέσμου επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές έγιναν για να ευνοηθεί συγκεκριμένος μεσάζον-προμηθευτής. Απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση! Καταθέτουμε νέα ερώτηση στη Βουλή και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει. Διότι το δημόσιο συμφέρον δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Περισσότερα  ΕΔΩ

Ρευστότητα επιχειρήσεων: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας μόλις χθες, με εκπρόθεσμη τροπολογία, κι ενώ ο κ. Γεωργιάδης το είχε εξαγγείλει από τις 20 Μαΐου. Το κάνει, όμως, ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ-Ταμείο Εγγυοδοσίας) και έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της δεύτερης φάσης. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η κυβέρνηση νομοθετεί απλώς το ρόλο της ως παρατηρητή στη ρευστότητα που δίνεται μέσω των τραπεζών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Και λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν πάνω από 7 δις ευρώ μέσω των “εργαλείων ρευστότητας”, την ίδια στιγμή που περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να λάβουν 2 δις από την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου…

Περισσότερα ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ισότιμη πρόσβαση παντού!

Αποδείξαμε στην πράξη με το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Όπως επισημαίνει με δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δηλώνουμε παρόντες στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία για ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια. Για μια ανοιχτή, αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν μόνο κανέναν πίσω. Ισότιμη πρόσβαση, στη μόρφωση, στην εργασία, στην κοινωνία, παντού. Αυτό είναι το δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία που το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει 365 ημέρες το χρόνο.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 2.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 4.12.2020