Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: Έξι μήνες κυβερνητικής αδράνειας στα μέσα μεταφοράς

Ο συνωστισμός και η κακή ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Το επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία. Ειδικά για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η πανδημία έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, η Κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για την αδράνεια του τελευταίου εξαμήνου. Όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά μετά από τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, “300 περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Έπρεπε να φθάσουμε στο κόκκινο, για να προκηρύξουν στις 30/10 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών”. Για να συμπληρώσει ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως προμήθεια ανταλλακτικών, προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με άμεσες διαδικασίες, ανανέωση του στόλου των οχημάτων και συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές και περιφερειακές συγκοινωνίες στο μεσοδιάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός. Περισσότερα ΕΔΩ

Κορονοϊός: το ΕΣΥ καταρρέει στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του: από το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ του νομού (119), οι 74 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Οι δε νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 297, από τους οποίους περίπου το 10% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Επισημαίνουμε ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες ΜΕΘ, αλλά μετετράπησαν υπάρχουσες σε ΜΕΘ covid. Επίσης, στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης πολλοί εργαζόμενοι είναι φορείς της νόσου και η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί. 

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες ευθύνες:

1) Η απόφαση για ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια πάρθηκε με καθυστέρηση, ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

2) Άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ, ακόμη και το βράδυ. Όπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων – με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών.

3) Η απόφαση για σχολεία με συνωστισμό στις τάξεις και στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί στην αυξημένη μετάδοση του ιού. 

4) Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.

Αναδεικνύεται λοιπόν ότι η ηρωική και άνιση μάχη που δίνει το ΕΣΥ στην πρώτη γραμμή δεν αρκεί. Χρειάζεται ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Απαιτείται μια task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο.

Συνταξιούχοι: Έρμαιο στις διαθέσεις του Υπουργείου Εργασίας

Η ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ με τις δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση για περίπου 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη λειψή 13η σύνταξη που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της. Δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε θεσπίζει κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενώ με αυθαίρετες ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών του διαστήματος 2015-2016.

Ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί, όμως, ότι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι ρεαλιστικές. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι το ΕΚΑΣ – που είναι έργο ΠΑΣΟΚ από το 1996 – είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας! Και δεν άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε μελλοντική μόνιμη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. 

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, αυτές ήταν 105.000 τον Ιανουάριο 2019, 125.075 τον Ιούλιο 2019, 165.000 τον Μάρτιο 2020, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε 183.000 περίπου. Σε αυτές, προστίθενται 110.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιμένουν συχνά έως και 5 ή 6 χρόνια και λιγότεροι από το 25% να παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Ο κ. Βρούτσης κρύφτηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα που έχει σκοπό να εφαρμόσει για τις εφεξής υποβαλλόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς να περιγράφει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, ενώ αποφεύγει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης και κρύβει εδώ και μήνες τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής! Το θέμα αναδείξαμε κοινοβουλευτικά. Περισσότερα ΕΔΩ

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Σκυταλοδρομία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των τευτλοπαραγωγών

Δεν περιμέναμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα συνεχίσει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως: σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, επιλέγει να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα με τους «ενοχλητικούς» παραγωγούς. Ο ίδιος μπορεί να αυτοθαυμάζεται για την πολιτική του, αλλά οι παραγωγοί αισθάνονται εξαπατημένοι και αγανακτισμένοι με την προσκόμιση των τεύτλων σε εξευτελιστικές τιμές. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν έχουν καμία σχέση με αυτές στις οποίες αναγκάζονται σήμερα οι παραγωγοί να παραδώσουν την παραγωγή τους και να περιέλθουν σε οικονομικό αδιέξοδο. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 2.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 4.11.2020