Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Επίσκεψη Πομπέο: Αναζητώντας ακόμη απαντήσεις από την Κυβέρνηση

Τονίσαμε και χθες ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει απαντήσεις η Κυβέρνηση αν στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου, όπως είναι η πάγια ελληνική θέση. Η αντιφατική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη ως διπρόσωπος Ιανός, σε συνδυασμό με την ιστορική υποκρισία γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν ανασφάλεια. 

Δεν αρκούν όσα θετικά λόγια κι αν ακουστούν από τα χείλη του κ. Πομπέο ή όποιου άλλου αξιωματούχου. Το κρίσιμο ραντεβού της Συνόδου Κορυφής πλησιάζει. Το ίδιο και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει λοιπόν ν’ απαντήσει τι θα κάνει με την Κύπρο. Τι θα κάνει με τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Και να ορίσει ξεκάθαρα το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, βάζοντας ως «κόκκινη γραμμή» το ένα και μόνο θέμα με την Τουρκία: τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ. 

Δυστυχώς, η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία στα εθνικά θέματα τους χαρακτηρίζει. Και οι δήθεν ορθές επαναλήψεις, όπως αυτή της κοινής δήλωσης Ελλάδας-ΗΠΑ για ν’ απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να συμβάλλουν στην αυτογελοιοποίησή τους. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φιάσκο με κρουαζιερόπλοιο: Απαιτείται ένα οργανωμένο κέντρο διαχείρισης και συντονισμού για την πανδημία

Άλλο ένα χτύπημα δέχεται ο ήδη τραυματισμένος από την πανδημία ελληνικός τουρισμός με το φιάσκο του κρουαζιερόπλοιου και τη διαχείριση των δήθεν, όπως αποδείχθηκε, κρουσμάτων του κορονοϊού. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από ιδιωτικό εργαστήριο αποδείχθηκε πρόωρη και λανθασμένη. Δεν είχε προηγηθεί κάποια επαλήθευση από δημόσιο εργαστήριο, αλλά, δυστυχώς, το χειρότερο είναι ότι προκλήθηκε αρνητική εντύπωση για τον ήδη δοκιμαζόμενο ελληνικό τουρισμό και κυρίως τον αναπτυσσόμενο τομέα της κρουαζιέρας. Αποδεικνύεται ότι στη διαχείριση της πανδημίας στοιχίζει πρακτικά και επικοινωνιακά η έλλειψη ενός οργανωμένου κέντρου διαχείρισης συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και ενημέρωσης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Προσφυγικό: «Λιάζονται κι εξαφανίζονται», μέρος 2ο

Εάν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν κωμικό: η πολιτική «λιάζονται κι εξαφανίζονται» για τους πρόσφυγες και μετανάστες υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ! Διότι ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε πως 2.000 εγκλωβισμένοι στη Μόρια απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους από τη Λέσβο κι αυτό το αποκάλυψε η καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ. Οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν, αλλά είτε δεν αντιλήφθηκαν την απουσία τους είτε τη συγκάλυψαν. Κανείς δεν γνωρίζει εάν έφυγαν πρόσφατα ή πριν από μήνες. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει εάν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλα ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου. 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης οφείλει να καταγράψει άμεσα και να ανακοινώσει τον πληθυσμό των εγκλωβισμένων σε όλα τα νησιά. Η έρευνα για το τι ακριβώς έγινε στη Λέσβο και για το αν και πού θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες αφορά πλέον τη Δικαιοσύνη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ιανός: Στάση ευθύνης από το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής κράτησε στάση ευθύνης. Υπερψηφίσαμε στη Βουλή τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ωστόσο τονίζουμε γι’ ακόμη μία φορά πως στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε απουσιάζουν τα μέτρα μακράς πνοής που προφυλάσσουν στο μέλλον από ανάλογες καταστροφές.

Προτείνουμε, επίσης, να θεσμοθετηθούν έστω και τώρα ενιαίες ημερομηνίες αναστολής καταβολής υποχρεώσεων των πληγέντων σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την αναστολή καταβολής όλων ανεξαιρέτως των υποχρεώσεων των πληγέντων και όχι τμηματικές αναστολές. Είναι αναγκαίο τα μέτρα ανακούφισης να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα και υπέστησαν καταστροφές, όπως η Ηλεία και το Ηράκλειο. Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια και η ανακούφιση των πληγέντων χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, πρέπει να γίνει εξατομίκευση των ζημιών σε επιχειρήσεις, καλλιέργειες κτλ., με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα και την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 28.9.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.9.2020