Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

ΡΥΘΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020


Θέματα: Ελληνο-τουρκικά, Οικονομία, πανδημία, “βρώμικο ‘89”


Φώφη Γεννηματά: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι με το
πιστόλι πάνω στο τραπέζι

Βασικά σημεία της σημερινής συνέντευξης Προέδρου Κινήματος Αλλαγής στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου:

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είμαστε ένα κόμμα που πάντα πίστευε στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν γίνεται όταν η Τουρκία έχει το περίστροφο στο τραπέζι. Ζητώ εδώ και καιρό να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές, να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας και τους συμμάχους μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά μας δίκαια, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε τα βολικά παιδιά του συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην το κάνει για να έχει ελεύθερα τα χέρια του. Θέλω να του στείλω το μήνυμα, ότι δεν έχει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα.


Οικονομία: Η Κυβέρνηση προχωρά βλέποντας και κάνοντας. Αντί να στηρίξει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να επιβάλει τη δική της ιδεολογική εμμονή για τη μερική απασχόληση. Μισή δουλειά, μισός μισθός. Είναι απαράδεκτο να επιβάλει μία εργασιακή ζούγκλα στη σκιά της πανδημίας και ταυτόχρονα να μην κάνει αυτά που πρέπει για τον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία. Θα έπρεπε να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση στο 6%, το έκανε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Είχαμε ζητήσει να ανακοινώσει ότι θα είναι μηδενική η προκαταβολή φόρου για τις εταιρίες που πλήττονται και τώρα λέει ότι θα πάρει μέτρα για τον τουρισμό μετά τον Ιούλιο. Είχαμε ζητήσει ρευστότητα για τις τουριστικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια μόνο στους πελάτες που δεν έχουν ανάγκη. Ένας στους τρεις μικρούς επιχειρηματίες κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Και πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις κρύβονται οικογένειες που θα καταδικαστούν στη φτώχεια. Με μεγάλη καθυστέρηση έβγαλε η κυβέρνηση την ΚΥΑ για τους εποχιακά εργαζόμενους, ενώ μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση. 400.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό είναι στον αέρα γιατί η κυβέρνηση δεν κηρύσσει υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση. Όλα αυτά οδηγούν στο να υπάρχει μία ζοφερή κατάσταση και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Αποκαλύψεις & “Παραμάγαζα”: Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το 1989. Τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό κύκλωμα είναι θύλακες παρακράτους, είναι μια προσπάθεια να ελεγχθούν το κράτος και η δικαιοσύνη. Αυτά είχαμε συνηθίσει να τα οργανώνει το κράτος της Δεξιάς. Οργανώθηκαν το 1989 από τη δεξιά και στο πλευρό της είχε σταθεί τότε ο Συνασπισμός. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάμε μπροστά και αυτό που έχει σημασία είναι να σπάσει το απόστημα και να ενισχυθούν οι εγγυήσεις ότι αυτά δεν θα ξανασυμβούν. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών και να προχωρήσει η εξυγίανση και η διαφάνεια παντού. Γιατί όλα αυτά είναι επικίνδυνα για την δημοκρατία.

Πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα: Είναι αυτονόητο πως ο κ. Τσίπρας έχει πολύ μεγάλες πολιτικές ευθύνες. Είναι όμως εντυπωσιακό πως ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να τον κρατήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών του. Αυτό το κάνει γιατί θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί να έχει μία αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που δεν μπορεί να ασκήσει τον έλεγχο στην κυβέρνηση. Που δεν έχει το πολιτικό βάρος και τα ηθικά εχέγγυα να το κάνει. Από την άλλη πλευρά επιχειρείται συμψηφισμός.
Προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Τσίπρας να απαλλάξει την κυβέρνηση Καραμανλή από τις ευθύνες για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να αφήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα.

Οικονομία: Επίκαιρη ερώτηση της Φ. Γεννηματά στον Πρωθυπουργό
για την κρίση στην οικονομία και στην εργασία


Η κρίση στην ελληνική οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης προβλέπουν ύφεση 16%για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς. Ήδη έχουν χαθεί 259.000 θέσεις εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
Η Κυβέρνηση αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία. Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως ήδη η ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, υπαρκτά.
Σε κάθε περίπτωση απέναντι σε μια τέτοια κρίση η Κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια. Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε εγκαίρως ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, ώστε να αναδειχθούν και να συζητηθούν επί της ουσίας τα προβλήματα στην οικονομία.

Διαβάστε την επίκαιρη ερώτηση


“Βρώμικο ‘89”: εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ συναντά το φάντασμά του


Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παραθεσμικό τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου δεν περιορίζονται μόνο στο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά αφορούν διευθετήσεις συμφερόντων, διαμεσολαβήσεις, μαγαζιά και παραμάγαζα.
Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων αυτών η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το βρώμικο ‘89, μόνο που εκεί συναντά τον εαυτό της και εκ των πραγμάτων τίθεται το αμείλικτο ερώτημα:
Είναι τυχαίο που τόσο στο βρώμικο ‘89 εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στη σκευωρία εναντίον των 10 πολιτικών του αντιπάλων το 2018, χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι με πρωταγωνιστή τον Συνασπισμό/ ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με τα πιο σκοτεινά τμήματα δεξιάς και
ακροδεξιάς;

Πανδημία: Η προβληματική διαχείριση συνεχίζεται


Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί σοβαρά για την ανάκαμψη του τουρισμού, ενισχύοντας τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία των νησιών και της ακριτικής Ελλάδας, ενεργοποιώντας τις ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) και τη δυνατότητα έκτακτων προσλήψεων μέσω ΕΟΔΥ.
Όμως όχι μόνο δεν προετοιμάστηκε, αλλά για μία ακόμα φορά ενόψει του «ανοίγματος» της 1ης Ιουλίου, καταφεύγει τελευταία στιγμή σε λύσεις ανάγκης, χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα, όπως είναι η εμπλοκή των στρατιωτικών γιατρών. Και μάλιστα την ώρα που σοβαρά ζητήματα που αφορούν την συνολική λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ο έλεγχος της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ανάληψη της αστικής ευθύνης, βρίσκονται στον αέρα.

Κανείς μόνος στην πανδημία. Για κάθε θέμα που σας απασχολεί, επικοινωνήστε με τη Συνήγορο Μέλους του Κινήματος στα τηλ: 6932458869 & 6970136364 ή στο email: synigoroska@gmail.com

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 22.6.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.6.2020