Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Συνάντηση Ανδρουλάκη-Κόστα στη Λισαβόνα: Η Σοσιαλδημοκρατία εγγυάται πολιτικές αλληλεγγύης για τους λαούς της Ευρώπης

«Πιστεύω ότι οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας είναι χρήσιμες, για να έχουμε πολιτικές αλληλεγγύης. Πολιτικές για να αποκτήσει η Ευρώπη κοινή άμυνα, ασφάλεια και κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που υπονομεύει το μέλλον των πιο ευάλωτων ευρωπαίων πολιτών, αλλά και την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, στην έδρα του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος στη Λισαβόνα. 

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης: «Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και βέβαια τις αυξανόμενες ανισότητες.  Για αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα όλοι μαζί, για να έχουμε καλύτερο κοινό μέλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρωθυπουργό Κόστα, για τη φιλοξενία και τη συζήτηση που είχαμε και βέβαια, τους Υπουργούς, που θα συζητήσουμε σημαντικά θέματα για το ταμείο ανάκαμψης και ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τις νέες γενιές, το δημογραφικό, όπως είναι η κοινωνική κατοικία. Μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, να στηρίξει νέα ζευγάρια μέσα από 26.000 κατοικίες, που θα μπορούν να ενοικιαστούν με ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο, ώστε οι νέοι να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους». 

Οι δυο άνδρες συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπου προεξάρχουσα θέση είχαν τα ζητήματα οικονομίας, η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια με ενεργητικές πολιτικές που προστατεύουν τους πολίτες από την κερδοσκοπία των αγορών ενέργειας, το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, που ήδη εφαρμόζει η Πορτογαλία, καθώς και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε την ατολμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και να προβεί στη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά παρά την υπεραπόδοση εσόδων του κράτους τους μήνες του αυξημένου πληθωρισμού. Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα του υπολογίζονται οι υπεραποδόσεις του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία, οι οποίες στη συνέχεια αποδίδονται πίσω στους καταναλωτές μέσω αντίστοιχων μειώσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων […]. 

Βίντεο ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Σταθερότητα δεν είναι η επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν αλλά η χάραξη νέας πορείας

«Η Δημοκρατική Παράταξη είναι κόμμα δημιουργίας και όχι διαμαρτυρίας. Έχουμε ως στόχο να κυβερνήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού, να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή» τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RealNews και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Πιο αναλυτικά:

Στάση Τουρκίας για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

«Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, αφήνοντας κατά μέρος τον ρόλο του ταραξία. Είναι χρέος μας σαν χώρα να διασφαλίσουμε ότι στη νέα Στρατηγική για την ασφάλεια της ΕΕ, θα γίνεται σαφές ότι όποιος απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα από την Φιλανδία και την Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, θα βρει απέναντί του και τα 27 κράτη μέλη ενωμένα, με τουλάχιστον ανάλογες κυρώσεις όπως αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.[…]».

Προοπτική κυβερνησιμότητας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Στοίχημά μας είναι να γίνουμε η πιο δημιουργική πολιτική δύναμη του τόπου. Στη νέα αυτή πορεία δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινή επαφή μας με την κοινωνία και ειδικά τους νέους, που πολλοί έχουν απογοητευτεί από την πολιτική. Η αξιοπιστία και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα θα σφραγίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Για εμάς, λοιπόν, σταθερότητα δεν είναι η επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν αλλά η χάραξη μιας νέας πορείας με το βλέμμα στο μέλλον».

Η επιστροφή & οι προτεραιότητες της Σοσιαλδημοκρατίας 

«H σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει γιατί η πανδημία και η ενεργειακή κρίση κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η κοινωνική συνοχή δεν υπάρχει χωρίς κοινωνικό κράτος και ρύθμιση των αγορών […]. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ κρίσιμο ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο. Καλείται σε συνθήκες δημογραφικής γήρανσης να αντιμετωπίσει τη διαγενεακή ανισότητα που εν τέλει εξελίσσεται σε ταξική ανισότητα. Να αντιπαλέψει το φαινόμενο της κληρονομικής ισχύος στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία […] ».

Αυτό-οργάνωση κόμματος

«Μόνο με την αυτό-οργάνωση θα διασφαλιστεί και θα ενισχυθεί η ανανέωση, η ενότητα και η πολιτική μας αυτονομία, η πολιτική προίκα των 270.000 ψηφοφόρων του Δεκεμβρίου. Αυτό το ποτάμι που έδωσε νέα ορμή, πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του. Μόνο έτσι θα φέρουμε στο προσκήνιο το δικό μας υπόδειγμα κομματικής και πολιτικής λειτουργίας απέναντι στην αρχηγική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, με την αυτό-οργάνωση, τη ψηφιακή λειτουργία του κόμματος και τα περιφερειακά μας συνέδρια θα ανοίξουμε προγραμματικό διάλογο με χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα […]».

Περισσότερα ΕΔΩ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Να ληφθούν μέτρα για ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, προκαλώντας πολλαπλές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων, με συνέπεια να διαμορφώνονται ακόμη και συνθήκες πιθανής παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης με διακοπές στην αλυσίδα προμήθειας τροφίμων και αυξήσεις στις τιμές προϊόντων, η λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία. Ενώ ήδη οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης τροφίμων, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις για τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ορισμένες μάλιστα από τις προμηθεύτριες χώρες  της Ελλάδας, όπως η Βουλγαρία, αποφάσισαν ήδη να ελέγξουν τις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, διότι θέλουν να αυξήσουν τα δικά τους αποθέματα, ενόψει των ορατών κινδύνων. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός οφείλουν να απαντήσουν αν υπάρχει επάρκεια γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ώστε να μην προκληθεί έλλειψη στην αγορά, αισχροκέρδεια και πανικός στους πολίτες. Παράλληλα, καλούνται να δηλώσουν τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δράσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσηςΣχόλιο Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής για την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά