Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης για Ουκρανικό: Όταν ζητάμε αλληλεγγύη, οφείλουμε και να την προσφέρουμε

«Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών, προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για εμάς η εθνική συνεννόηση σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές είναι μονόδρομος. Δεν θα επιτρέψουμε τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα που μαστίζουν την Ευρώπη να αποτελέσουν άλλοθι για να μπουν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της κυβέρνησης και οι λανθασμένες πολιτικές της επιλογές σε κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα» τόνισε μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε:

Διαχείριση Ουκρανικής κρίσης από την Κυβέρνηση

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις παραδόσεις του κ. Τσίπρα και υποβαθμίζει το κρίσιμο στοιχείο της εθνικής συνεννόησης σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Δεν είναι μόνο ότι δεν ενημέρωσε, έστω και ατύπως, κανέναν Πολιτικό αρχηγό για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως έκαναν και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά ακόμα και σήμερα διαβάζουμε ότι χωρίς σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτόγνωρες επιλογές που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία».

Αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

«Εμείς δεν είμαστε με τους αναθεωρητές της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτό που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό που επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν στην Ουκρανία. Γι’ αυτό στηρίζουμε και στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πολιτική, αμυντική και οικονομική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας, όταν κάποιοι υποδύονται τους Πόντιους Πιλάτους. Λυπούμαστε που βλέπουμε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπλέουν σε αυτό το θέμα με την ελληνική Ακροδεξιά. Όταν ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι έτοιμος να την προσφέρεις απλόχερα». 

Χειρισμοί ΕΕ

«Η αρχική αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης».

Βίντεο ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Είμαστε πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου & καταδικάζουμε την παραβίασή του από τον κ. Πούτιν

«Εάν όσα ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ως κυρώσεις βρίσκονταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν και η Ευρώπη είχε λάβει αποφάσεις όπως αυτές, με την κοινή εξωτερική πολιτική, με προσπάθεια να φανεί ότι κάνει ένα νέο αμυντικό δόγμα, πριν από αυτή την ακραία κατάσταση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τότε τα πράγματα ίσως να μην είχαν πάρει αυτή την τραγική τροπή», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

Ευρωπαϊκή Ένωση 

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό ζήτημα. Πρέπει να πάρει αποφάσεις που τα προηγούμενα χρόνια τις έβαζε κάτω από το χαλί […]. Οι μέχρι σήμερα συμπεριφορές του κ. Μπορέλ και όλων των γραφειοκρατών των Βρυξελλών έδωσαν περιθώριο σε ηγέτες τρίτων χωρών που λειτουργούν με δεσποτικούς όρους, να βλέπουν την Ευρώπη ως ένα φόρουμ συζήτησης το οποίο δεν μπορεί να επιβάλλει τις αξίες της». 

Ανάγκη για ενιαία εξωτερική πολιτική

«Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας δημιουργεί και άλλες συνθήκες στις προκλήσεις της Τουρκίας, διότι η Τουρκία είναι μία χώρα του ΝΑΤΟ και αν η Ευρώπη αποκτήσει το δικά της αμυντικά εργαλεία, θα αλλάξει πολύ το πώς θα βλέπουν οι Ευρωπαίοι και η ίδια η Τουρκία την Ελλάδα, την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή άμυνα και τα ευρωπαϊκά σύνορα για τα επόμενα χρόνια. Είναι κρίσιμο να πρωταγωνιστήσουμε για τη δημιουργία αυτών των αμυντικών μηχανισμών». 

Για την απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

«Όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Τώρα αυτό δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα το κάνουν άλλα 14 κράτη […]. Η Ευρώπη για πρώτη φορά δίνει από το διακρατικό ταμείο, τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης, 450 εκ. ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό για να τον στείλει στην Ουκρανία». 

Ενεργειακή κρίση

Όταν όλες οι άλλες χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, εμείς την αυξήσαμε κατά 24%. Πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει ένα στρατηγικό εργαλείο που στόχο θα έχει την, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας. Και αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη επένδυση στο δίκτυο, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, και με αύξηση της διασυνδεσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». 

Περισσότερα ΕΔΩ

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αναπροσαρμογή του ποσού ενίσχυσης & των εισοδηματικών ορίων

Επειδή η φτώχεια δεν είναι ένας ακόμη οικονομικός δείκτης, αλλά αποδεικνύει κοινωνικές ανισότητες που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή αλλά και τη Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει πρωτοβουλίες και μέτρα για την άμεση αντιμετώπισή της. Ενόσω η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την παγκοσμιότητα της κρίσης και συνεχίζει την προχειρότητα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων, με το εισόδημα των πολιτών ολοένα και συρρικνώνεται, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για Βιώσιμη Ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας. Συνεχίζοντας την παρακαταθήκη της Δημοκρατικής Παράταξης που συνέβαλε καθοριστικά στη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους, διατυπώσαμε έγκαιρα ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την ανάσχεση της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και της φτωχοποίησης, μεταξύ των οποίων και η αναπροσαρμογή των ποσών οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων και των εισοδηματικών ορίων για ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Περισσότερα ΕΔΩ

Ουκρανία: Να αποδεικνύεται στην πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Καθήκον όλων μας μας αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να δράσει. Παρά την κριτική που της ασκείται για τους χειρισμούς της σε μια σειρά από κρίσεις και ζητήματα, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθει από τα παθήματά της. Βλέπουμε ότι τώρα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την Κοινή Άμυνα, για τη στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας και κοινές πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι ώρα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να αποδειχθεί στην πράξη και να εκφράζεται τόσο από την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού μιας χώρας όσο και από την απαγόρευση πώλησης όπλων από ευρωπαϊκά σε τρίτα κράτη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας. Παρόλο που η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα έγινε χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την Κυβέρνηση, η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένη την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια. Περισσότερα ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Κανείς ασθενής μόνος

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων που γιορτάζεται για την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη βελτίωσης της διάγνωσης, της φροντίδας και της θεραπείας των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, αναδεικνύει ξανά την ανάγκη κρατικής μέριμνας ώστε οι ασθενείς αυτοί αλλά και οι φροντιστές τους να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς με σπάνιες ασθένειες -πάνω από 300 εκ. παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 800 χιλιάδες στην Ελλάδα- και οι οικογένειές τους, δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα για τα δικαιώματα, την πρόσβαση στη διάγνωση και την υγειονομική φροντίδα αλλά και στην εργασία και στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, το επιβαρυμένο και σε πολλές περιπτώσεις μονοθεματικό σύστημα υγείας, δεν εστιάζει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ασθενών και η κοινωνική πρόνοια είναι ανεπαρκής, αφού με τον Covid–19, τα προβλήματα οξύνθηκαν. Η ανακούφιση, η υποστήριξη και η κοινωνική συμπερίληψη των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, απαιτούν αναδιαμόρφωση του υγειονομικού συστήματος και στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Πρόταση αναπροσαρμογής των ποσών οικονομικής ενίχυσης των δικαιούχων και των εισοδηματικών ορίων για ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο ΕισόδημαΗ κυβέρνηση της ΝΔ μετά το φυσικό αέριο θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στην πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία;