Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Εμβολιασμοί: Σχέδιο με πολίτες κι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο

Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κερδηθεί η πιο σημαντική μάχη κατά της πανδημίας. Όμως, δεν κερδίζεται και ο πόλεμος. Η πανδημία είναι εδώ και μας απειλεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας κι απαιτείται σχέδιο, επαγρύπνηση και όχι επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Απαιτείται να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν στο δεύτερο λοκντάουν και να είναι στο επίκεντρο του σχεδίου οι πολίτες και ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες.

Τράπεζες: μέτρα άλλα αντ’ άλλων από την Κυβέρνηση

Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, είναι αλήθεια ότι περιμέναμε πιο τολμηρά βήματα από την κυβέρνηση για θέματα που «καίνε» τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις. Τόσο στο πεδίο του Πτωχευτικού Κώδικα και της προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και στο πιο απλό ζήτημα, αυτό των χρεώσεων για καθημερινές συναλλαγές, η κυβέρνηση έκανε άλλα αντ’ άλλων.

Συνοπτικά:

  • Μετέθεσε την ημερομηνία εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα την 1η Ιουνίου 2021 και για τους εμπόρους την 1η Μαρτίου 2021. Το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία στις 23.11.2020, ζητούσε αναστολή εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα συνολικά μέχρι την 1η Μαϊου 2021, ημερομηνία που συμπίπτει με το τέλος της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων λόγω covid-19. Επίσης, η τροπολογία μας για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι την 1η Μαΐου 2021 δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.
  • Για το πρόγραμμα «Γέφυρα», τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: έως τις 30.11.2020 είχαν εγκριθεί 9,9 εκατ. ευρώ για 42.449 δάνεια που αφορούν 26.059 δικαιούχους. Δηλαδή, μέσα σε 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος, από τα 108 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν για τη στήριξη των δανειοληπτών, έχουν απορροφηθεί μόλις τα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 9,1%! Επίσης, πάνω από το 85% των εγκρίσεων αφορά ενήμερα δάνεια, αφού στα ληξιπρόθεσμα (πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση) οι τράπεζες ζητούν εφάπαξ καταβολή του 2,5-5% του συνόλου του οφειλόμενου δανείου για να προχωρήσουν σε ρύθμιση και επιδότηση δόσης. Άρα, όσοι είχαν «κόκκινα» δάνεια – και οι οποίοι θα αυξηθούν μέσα στην κρίση και πάψει και το moratorium από τις τράπεζες – θα κινδυνεύσουν με κατάσχεση και πλειστηριασμό αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια.
  • Σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές χρεώσεις για ηλεκτρονικές συναλλαγές, η κυβέρνηση έφερε με καθυστέρηση, μετά από παρατήρηση της Ε.Ε., τις διατάξεις της οδηγίας 2015/751, οι οποίες προβλέπουν κυρώσεις. Το θέμα είχε αναδείξει, όμως, το Κίνημα Αλλαγής με πολλαπλές παρεμβάσεις του ήδη από το Νοέμβριο του 2019.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: συνεχής υποβάθμιση και άρνηση διαλόγου

Με τρία διαδοχικά νομοθετήματα και μάλιστα το τελευταίο με αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, η υπουργός Παιδείας απεμπολεί πλήρως τα δικαιώματα που παρέχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ελληνικής τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σε κατόχους διπλωμάτων και πτυχίων. Επίσης, μετέφερε την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων – που σε όλη την ΕΕ έχουν οι επαγγελματικοί φορείς – σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε τυπικά και αδιακρίτως να μπορεί να αναγνωρίζει κάθε τίτλο σπουδών, μεταξύ αυτών και χιλιάδες τίτλους κολεγίων.

Με απλά λόγια, υποβαθμίζουν το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, των διπλωμάτων και των πτυχίων τους για χάρη των οικονομικών συμφερόντων λίγων σχολαρχών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα ιδρύματα και παρέχουν εκπαίδευση και πτυχία, λειτουργώντας σε καθεστώς εμπορικού και όχι εκπαιδευτικού ιδρύματος. Χωρίς δηλαδή αξιολόγηση παρόμοια με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. 

Επίσης, με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, αντί να ενισχυθεί η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, δίνεται η δυνατότητα εισόδου πτυχιούχων των ιδιωτικών ΙΕΚ στα ΑΕΙ με ειδική ρύθμιση, χωρίς να έχουν τα προαπαιτούμενα μορφωτικά και εκπαιδευτικά εφόδια. Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση χρειάζεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αποτελέσει διέξοδο ένταξης στην αγορά εργασίας και όχι απλά να αποτελεί έναν προθάλαμο προς τα ΑΕΙ. 

Ζητάμε δημόσιο διάλογο κομμάτων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση οφείλει, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, να προτείνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο και όχι να νομοθετεί σε αντίθεση με τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων. Περισσότερα ΕΔΩ

Συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς ο Γιώργος Τσούμας

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας έκαναν αναγκαία την αναβολή κορυφαίων πολιτικών συλλογικών διαδικασιών, άρα και της Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής και του ιδρυτικού συνεδρίου της Νεολαίας μας. Στην παρούσα φάση, σε προτεραιότητα τίθεται η συγκρότηση θεματικών πολιτικών δικτύων, μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που δυναμώνουν το κόμμα μας στη βάση και το διασυνδέουν με την κοινωνία σε μια δύσκολη περίοδο.Έτσι, συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς αναλαμβάνει το μέλος της ΚΠΕ και νέος επιχειρηματίας, Γιώργος Τσούμας. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.12.2020