Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: Λύση τώρα για τις εκκρεμείς συντάξεις

Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων εξακολουθεί να είναι κοινωνική πληγή. Και δυστυχώς η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους, γιατί οι εκκρεμείς συντάξεις φτάνουν τις 360.000 και οι προσωρινές συντάξεις αφορούν μόνο το 30% αυτών. Όπως τονίζει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η έκδοση των συντάξεων. Και να χορηγείται στο ενδιάμεσο ένα ποσό κάθε μήνα σαν προσωρινή σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξής τους.

Εδώ και τώρα συζήτηση πολιτικών αρχηγών για την πανδημία

Πρόταση προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των αρχηγών θα καταθέσει αύριο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αντικείμενο τον εμβολιασμό και τις δράσεις που απαιτούνται για την ασφαλή έξοδο από την υγειονομική και γενικότερη κρίση που έφερε η πανδημία. Θεωρούμε αδιανόητο, όταν η πανδημία απειλεί την υγεία των πολιτών, οι εμβολιασμοί να καθυστερούν και η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση να οδηγεί σε lockdown – ακορντεόν με καταστροφικές συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Πολύ περισσότερο, η κατάσταση επιβάλλει να υπάρχει διάλογος και συνεννόηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι πόλωση. Δεν πρέπει να έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια που, ενώ δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον και απαιτούν διάλογο, προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που ενδεχομένως βολεύουν το παιχνίδι του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εξυπηρετούν τη χώρα και τους πολίτες.

Πρόταση νόμου για ασφαλή πανεπιστήμια και ακαδημαϊκή ελευθερία

Λέμε «ναι» στη φύλαξη των Πανεπιστημίων και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Λέμε, όμως, ταυτόχρονα «όχι» στη βία και την ανομία που επικρατούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και στις λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση και κυρίως την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Γι’ αυτό, το Κίνημα Αλλαγής παίρνει ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία: καταθέτει πρόταση νόμου για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, καθώς ούτε οι προτάσεις της κυβέρνησης δίνουν λύση ούτε οι παθογένειες αντιμετωπίστηκαν με το νόμο 4623/2019 που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πράγμα που έγκαιρα είχαμε επισημάνει από το χρόνο συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου και είχαμε εντοπίσει τις αδυναμίες της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Θυμίζουμε ότι το μόνο νομοθέτημα που άγγιξε ουσιαστικά το ζήτημα ήταν ο νόμος 4009/2011 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όριζε ότι με τον Οργανισμό κάθε ΑΕΙ ρυθμίζονται τα θέματα της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του, μεταξύ των οποίων και η φύλαξή του. Αυτή η ρύθμιση είναι οδηγός για την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή έχοντας στόχο την αποτελεσματική φύλαξη και προστασία των χώρων των ΑΕΙ, των πανεπιστημιακών υποδομών και εγκαταστάσεων, με παράλληλη διαφύλαξη της ελεύθερης και απρόσκοπτης διαβίωσης και εργασίας του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών και εργαζομένων και τη διασφάλιση του υπέρτερου συνταγματικού αγαθού της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Tηλεργασία χωρίς εκμετάλλευση

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πρώτο κόμμα που αναδεικνύει το φαινόμενο της τηλεργασίας και προτείνει θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις για την ρύθμισή του, ώστε να μην οδηγήσει σε κοινωνικό αυτοματισμό, αθέμιτο ανταγωνισμό και εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του νεοσύστατου Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ), η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής, με εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και κοινωνικό διάλογο, που θα επιταχύνει την ανάπτυξη, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, με εργαζόμενους ασφαλείς, ικανούς να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα. 

 • Πρώτο μέλημα για μας είναι μια βαθιά αλλαγή στα συστήματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με στόχο τον «Ψηφιακό Διαφωτισμό». 
 • Δεύτερο: να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου, όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Συμφωνία και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του.
 • Τρίτον: να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. 
 • Τέταρτον: ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα μέσα και να καλύπτει το κόστος της επικοινωνίας. Όχι να επιβαρύνει τον εργαζόμενο. 
 • Πέμπτον: να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη του εργαζόμενου που μπορεί να δημιουργήσει η «Απουσία» του από το γραφείο. 
 • Έκτο: Να δημιουργηθεί ένα «Παρατηρητήριο τηλεργασίας» ως προέκταση της Επιθεώρησης Εργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων.
 • Έβδομο: Να προβλέπεται και φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση μια ή δύο φορές την εβδομάδα, καθώς ο εγκλεισμός και η απομόνωση μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα κοινωνικοποίησης τους εργαζόμενους, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

H δημόσια υγεία “νοσεί” με την κυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση οφείλει να πράξει άμεσα αυτά που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα στο χώρο της υγείας, ενώ η προβληματική διαδικασία προμήθειας των εμβολίων από την ΕΕ δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τις αποτυχίες της. Τι πρέπει να κάνει;

 • Να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας υλικά, σε υποδομές και προσωπικό.
 • Να δημιουργήσει ένα ισχυρό προνοσοκομειακό ανάχωμα, με την οργάνωση δομών πρωτοβάθμιας υγείας.
 • Να εξασφαλίσει τους πόρους και τις οργανωτικές δυνατότητες ώστε ο ΕΟΔΥ και ο ΕΟΠΥΥ να σταθούν επάξια στον θεσμικό τους ρόλο.
 • Να διασφαλίσουν την επάρκεια της χώρας σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε καινοτόμα φάρμακα.
 • Να χρηματοδοτήσει την ιατρική έρευνα και να αξιοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν είχε λειτουργικό σχέδιο και προχώρησε με προχειρότητα και μπαλώματα, με λογικές «βλέποντας και κάνοντας» και «ράβε-ξήλωνε». Δεν αξιοποίησε καν την εμπειρία του πρώτου lockdown. Εφησύχασε, δεν προετοίμασε την χώρα με ένα ασφαλές άνοιγμα και έγινε αναπόφευκτο το δεύτερο lockdown. Αντιθέτως, αξιοποίησε την κρίση για τις σκοπιμότητές της: κατ’ εξαίρεση αναθέσεις έργων και προμηθειών, προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης, διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι. Ενώ η προσπάθειά της να ρίξει την ευθύνη στους γιατρούς ήταν απαράδεκτη. Δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι πόροι κοινωνικής φροντίδας. 

Το Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη πλευρά, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως: 

– Ένταξη των υγειονομικών όλου του Δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Καταβολή ενός μισθού ως συμβολική και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου τους και της προσφοράς τους.

– Χαρακτηρισμό του covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια, προκειμένου να δικαιούνται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλοι οι παθόντες στην εργασία ή εξαιτίας αυτής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών σε όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

– Αξιοποίηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Και όλα αυτά μαζί με ολοκληρωμένες προτάσεις για το ασφαλές άνοιγμα ανά περιοχή και την πραγματική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εργαζομένων και ανέργων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κυβερνητικής ανευθυνότητας και προχειρότητας!

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Το γραφιστικό της ημέρας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 27.1.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.1.2021