Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Άνοιγμα με ασφάλεια: οι ειδικοί άρχισαν να το επιβεβαιώνουν

Η τακτική “άνοιξε – κλείσε” δεν είναι αποτελεσματική για την κοινωνία και την οικονομία, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο νέων κυμάτων πανδημίας. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες ένα σχέδιο ανοίγματος με ασφάλεια, ώστε να επανέλθει σταδιακά η ζωή στις υγειονομικά ασφαλείς ζώνες/περιοχές της περιφέρειας. Την ίδια προσέγγιση επιβεβαίωσε σήμερα ο καθηγητής πολιτικών της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε διαφορετικές ζώνες. 

Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις μας:

  • Χρήση μάσκας παντού
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα
  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. 
  • Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. 
  • Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. 
  • Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, γίνεται σταδιακό και ασφαλές  άνοιγμα.
  • Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή» και σε ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουμε ότι αναδείξαμε από τις 19 Νοεμβρίου ότι τα εγκαταλελειμμένα από την κυβέρνηση και τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί σφύριζαν αδιάφορα. Δυστυχώς, τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές είναι τραγικά. Και αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, την έλλειψη κάθε προετοιμασίας, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων. Πρέπει έστω και τώρα να γίνουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις που καθυστερημένα προκηρύχθηκαν, να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, να ενεργοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να γίνουν προμήθειες μηχανημάτων για τεστ και έλεγχο της διασποράς του ιού.

Οικονομία: Υπάρχει η προοδευτική διέξοδος, η Νέα Αλλαγή

Προφανώς και το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες σήμερα είναι η προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό, αλλά υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Και το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί σε ερείπια, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια τηλεσυζήτησης για το θέμα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει υποχρέωση να συμβάλλει με τις προτάσεις του και ταυτόχρονα διαπιστώνει πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα και αγνοούν τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ανεφάρμοστος, ενώ η ευκαιρία που δίνεται με την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ταυτίζεται από την κυβέρνηση με τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη δίχως να προηγηθεί διάλογος.

Υπάρχει λοιπόν η πρόταση της Νέας Αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει:

Α) Πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. 

Β) Παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. 

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. 

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη. 

Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία. 

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. 

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του. 

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή. 

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.  Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.

Περισσότερα ΕΔΩ

Χωροταξικό/Πολεοδομικό νομοσχέδιο: Απορρύθμιση αντί μεταρρύθμισης

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα χωροταξικά και πολεοδομικά πράγματα της χώρας. Κι όμως, το αρμόδιο υπουργείο τη φέρνει προς ψήφιση σε μία μόλις εβδομάδα και μάλιστα εν μέσω καραντίνας. Έτσι, το νομοσχέδιο αυτό θα φέρει στο τέλος απορρύθμιση αν κάποια θέματα περάσουν χωρίς αλλαγές. Θετική συγκυρία αποτελούν, βέβαια, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, αφού, όμως, αρθούν και άλλα εμπόδια. Ισχυρίζεται επίσης η Κυβέρνηση, ότι με το νομοσχέδιο αυτό προστατεύεται το περιβάλλον και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και ότι θα έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις. Όμως, και οι τρεις ισχυρισμοί είναι προβληματικοί για συγκεκριμένους λόγους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τρίτεκνοι: Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Μία από τις κόκκινες γραμμές που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το νομοσχέδιο σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο ήταν η προστασία των τριτέκνων. Όμως, σε τουλάχιστον τρία άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου υπάρχει είτε μείωση είτε κατάργηση είτε καμία αναφορά στη μοριοδότηση των τριτέκνων οικογενειών για την πρόσληψη στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι προφανές το σκεπτικό της κυβέρνησης: δεν είναι καιρός εκλογών για να θυμηθεί την ελληνική πολυτεκνική οικογένεια. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 26.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 30.11.2020