Σε Ρυθμός Επικαιρότητας
Φώφη Γεννηματά στο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο: “Κανονικότητα για τους λίγους, βαρβαρότητα για τους πολλούς” η συνταγή της Κυβέρνησης
 Ο ρόλος μας και η πορεία μπροστά
 Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα βρεθούν απροστάτευτοι σε λίγους μήνες, θα αναζητήσουν αποκούμπι, ένα ασφαλές και αξιόπιστο πολιτικό καταφύγιο, μια ανοιχτή πόρτα ανθρωπιάς, προόδου και δικαιοσύνης.Και εκεί πρέπει να είμαστε εμείς. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Εκεί μας οδηγεί η πυξίδα των αξιών μας, της ιστορίας μας, της σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας. Να δώσουμε ευκαιρίες ξανά,  στους χαμένους της κρίσης, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους, σε όσους βιώνουν διακρίσεις και τίθενται ξανά στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Να μην επιτρέψουμε μια νέα βαρβαρότητα για τους πολλούς, μια νέα κανονικότητα για τους  λίγους.Η ατζέντα της σύγχρονης, «έξυπνης», σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση γι αυτό και πληθαίνουν οι απομιμήσεις. Το κοινωνικό συμβόλαιο θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Η  οικονομική ύφεση είναι η αφορμή για να το ξαναγράψουμε. Με έναν νέο διάλογο, που φέρνει την εργασία πρώτη στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Απλά αντί να χρηματοδοτούμε εκ των υστέρων τα λουκέτα, την ύφεση ή τις offshore κάποιων, να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζομένους σήμερα.Ένα αυτόνομο, δυναμικό και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής ενοχλεί. Ενοχλεί διάφορα κέντρα εξουσίας μια κεντροαριστερά που τιμά τις αξίες της, αντιπολιτεύεται τον φυσικό της αντίπαλο, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι σε όσα έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Γι’ αυτό και κάθε φορά που υψώνεται δυνατά η φωνή μας και αναθαρρεύει ο προοδευτικός κόσμος, κάποιοι προσπαθούν να μας κοντύνουν. Είναι στο χέρι μας να μην τους περάσει. Έχουμε όλοι την πολιτική αλλά και ατομική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την αυτονομία της Παράταξης, την ποιότητα της αντιπολίτευσης, την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, την κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια τους χρειαζόμαστε όλους όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Ότι θέλουν πραγματικά να αγωνισθούν μαζί μας. Έχοντας κλείσει τα αυτιά τους στις σειρήνες της εξουσίας, μακριά από την ανάγκη μιας προσωρινής «καρέκλας». Τους απλώνουμε το χέρι, για να έρθουν κοντά μας.Έχουμε μπροστά μας την διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την χώρα και την Κοινωνία. Το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής. Η διαμόρφωση του είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη μας, που θα γίνει το φθινόπωρο. Στόχος μας να ενεργοποιηθούν ικανά στελέχη του χώρου ,ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, στελέχη επιμελητηρίων, κοινωνικών κινημάτων, στελέχη της αυτοδιοίκησης. Δίνουμε βήμα σε νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες, που δεν μετέχουν στα κεντρικά μας όργανα.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει
 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει.  Με σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό και τα εσωτερικά πυρά, χωρίς πυξίδα, με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας. Το δήθεν κοινωνικό συμβόλαιο του , ως κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και η εξαφάνιση της αυτοαπασχόλησης ώστε να τους διαχειρίζεται εκλογικά.
 Η Κεντροδεξιά “πουλά” σοσιαλδημοκρατία, αλλά στην πράξη βάζει στο στόχαστρο την εργασία
 Η Κεντροδεξιά επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της Κεντροαριστεράς μετά την αποκάλυψη του αδιεξόδου της ασυδοσίας της αγοράς. Επιχειρεί να εμφανιστεί ρητορικά και προσχηματικά μεταλλαγμένη. Απλά κρύβονται μέσα στην πανδημία με ψευτο-ιδεολογήματα της ΝΔ για “νέο ΕΣΥ” ή κοινωνικές συμφωνίες.Κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο καθαρό, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών, εις βάρος της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των ασθενέστερων.Απορρυθμίζονται συστηματικά και με σχέδιο οι εργασιακές σχέσεις. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμόζει το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας.Απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τους άνεργους.Η μεσαία τάξη έχει εγκαταλειφθεί. Κάθε ουσιαστικό μέτρο – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις – που την αφορά αναβάλλεται.Οι μικρομεσαίοι αφήνονται έρμαιο στις Τράπεζες, χρηματοδοτήσεις εξαγγέλλονται, αλλά υπονομεύονται στην πράξη από την επιμονή των τραπεζών σε υπερβολικά κριτήρια και εγγυήσεις, ακόμα και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια.Οι αγρότες είναι στο περιθώριο. Απουσιάζει ακόμα και η αναφορά για τα προβλήματα τους.Η πρόσβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, εξασφαλίζεται μόνο για τους μεγάλους παίχτες, ενώ για δήμους, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες εγείρονται απαγορευτικά τείχη.Ενώ την ίδια ώρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον και οικοδομείται μεθοδικά ένα πελατειακό κράτος. Απροκάλυπτα πλέον κομματικά στελέχη –ακόμη και με ακροδεξιές περγαμηνές-διορίζονται σε «ευαίσθητες» θέσεις. Οι προσλήψεις μετακλητών διευρύνονται.Η αδιαφάνεια κυριαρχεί στις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες να ακυρώνονται.Τα μυστικά κονδύλια «καλά κρατούν» και επεκτείνονται.
 Η Κυβέρνηση απουσιάζει από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις
 Την  ίδια στιγμή είναι σχεδόν απόλυτη η απουσία από τις κρίσιμες Ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα κρίνουν το μέλλον μας. Ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις «διεκδίκησης» μόνο στα Ελληνικά ΜΜΕ, αλλά στα Ευρωπαϊκά όργανα κρύβεται πίσω από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία. Ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα η έλλειψη με ευθύνη της Κυβέρνησης, Εθνικής Στρατηγικής είναι εμφανής.  Λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί και άστοχες δηλώσεις επιτείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν νέους κινδύνους.
 Αργεί η ουσιαστική στήριξη του Ε.Σ.Υ.
 Έπρεπε ήδη να έχει γίνει πράξη η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, η ενίσχυση των Νοσοκομείων αναφοράς, η ετοιμότητα για άμεση ανταπόκριση σε τυχόν προβλήματα στα μικρότερα νησιά και η πλήρης εφαρμογή του δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ. Ο χωρισμός τέλος της χώρας σε 3 υγειονομικές ζώνες χωρίς συγκεκριμένα σχέδια εγγύησης της ασφάλειας στην πράξη στις πιο αδύναμες περιοχές, μπορεί να τις καταδικάσει σε μαρασμό. Κάτι που είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.Ολόκληρη η εισήγηση εδώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 26.05.2020