Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φώφη Γεννηματά για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη

«Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη» και «δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως αναλυτικά επισημαίνει η κ. Γεννηματά: «Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη. Στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Συμφώνησε να ξεκινήσει θετική ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευσή της, παρά αρκέστηκε σε αόριστες αναφορές για το μέλλον. Δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ρυθμίσεις που θα προέβλεπαν ότι η υλοποίηση της θετικής ατζέντας συνεπάγεται ότι η Τουρκία:  

  • εγκαταλείπει το casus belli
  • θα προσχωρήσει στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου
  • θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ εγκαταλείποντας τις απαράδεκτες θεωρίες για «γκρίζες ζώνες»
  • θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο εσωτερικό της

θα δέχεται «επιστροφές» μεταναστών απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα νησιά με αναθεώρηση της σχετικής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας παράλληλα με τη νέα χρηματοδότηση».

Φώφη Γεννηματά: Αναγκαίος ένας νέος κλιματικός νόμος για την Ελλάδα

«Η παράταξή μας υπήρξε πάντα πρωτοπόρα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διαχείρισης αποβλήτων και οικολογικής συνείδησης» σημείωσε στην Εισαγωγική της Παρέμβαση στη διαδικτυακή εκδήλωση για τον Κλιματικό Νόμο, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων τόνισε

“Το «αύριο» μετά την πανδημία, θα πρέπει να είναι βιώσιμο αλλά και δίκαιο για όλους. Αυτός είναι και κεντρικός στόχος μας. Στην Ελλάδα, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα/οδικός χάρτης με ορίζοντα το 2050. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ένας νέος, κλιματικός νόμος. Στο Κίνημα Αλλαγής, πρώτοι απ’ όλα τα κόμματα, καταθέτουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο με τις εξής κατευθύνσεις:


  • Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990 
  • Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.
  • Συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα έως το 2030.
  • Συγκεκριμένος προϋπολογισμός υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

Κλειδί της πρότασης μας είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των ειδικών, των επιχειρήσεων και των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και προτείνουμε τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, την θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών, την σύσταση Επιτροπής Διαλόγου και της Επιτροπής Διαφάνειας και Λογοδοσίας. Στοχεύουμε στην εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για όλους, με 5ετή ορίζοντα. Στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας οφείλει να έχει κλιματικό νόμο.

Πανδημία: Διαγωνισμός – πρόκληση 10 εκ. tests σε 3 μέρες!

Για ακόμη μία φορά, η κρίση της πανδημίας γίνεται ευκαιρία με στημένους διαγωνισμούς για να  εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα. Με νέο διαγωνισμό-πρόκληση, η κυβέρνηση θέτει προθεσμία μόλις 72 ωρών (!!) για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ (self tests). Η προθεσμία αυτή είναι αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, την ώρα μάλιστα που όλο το project των self tests είναι ακόμη στον «αέρα» και δεν έχουν λυθεί ούτε βασικά ζητήματα, αφού υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις -για το πώς και που- θα γίνονται τα τεστ.  Η κυβέρνηση δε, επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον.

Κυβέρνηση: Αντί να ενισχύει το ΕΣΥ, πανηγυρίζει για τις δημοσκοπήσεις

Παρά τις τραγικές εικόνες κατάρρευσης και πανικού με τα ασθενοφόρα να στοιχίζονται το ένα πίσω από το άλλο στον «Ευαγγελισμό», η κυβέρνηση επιμένει να κάνει επίδειξη επικοινωνιακής προβολής μέσω δημοσκοπήσεων, τις οποίες και ερμηνεύει όπως θέλει. Η ΝΔ, στην προσπάθειά της να κρύψει την φθορά που αποτυπώνεται πια στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της διαχείρισής της στην πανδημία, διαβάζει τα νούμερα κατά το δοκούν, παρόλο που αυτά δείχνουν ότι δεν έχει καμία σχέση το ποσοστό της με αυτό που εμφανιζόταν έναν χρόνο πριν. Αντί να κάνει πολιτικές επιλογές στο «και πέντε», οφείλει άμεσα να επιτάξει τις κλινικές και να χρησιμοποιήσει με πιο ουσιαστικό και σαφή τρόπο τα χρήματα που δίνει στους Έλληνες πολίτες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε στρατιές ανέργων μετά την πανδημία. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων, τόνισε σε συνέντευξή του στο «OPEN», ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 24.3.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.3.2021