Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Χωρίς ρευστότητα χιλιάδες επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση αθετεί την υποχρέωσή της να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας – στη συντριπτική πλειονότητά τους μικρές και μικρομεσαίες – καθώς δεν θα λάβουν χρήματα από τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο πρωτοφανής αριθμός των 732.000 αιτήσεων αποδεικνύει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για ‘’σοκ ρευστότητας’’ μέσα στο 2020. Η κυβέρνηση εξακολουθεί επίσης να αδυνατεί να επιβάλλει κανόνες στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά.

Εμείς, έχουμε καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις μας που είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και εμμένουμε σ’ αυτές: 

  • Αύξηση του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στα 5,5 δις το 2021, αντί για τα μόλις 2,2 δις που προγραμματίζει η κυβέρνηση. Επίσης, το 70% του ποσού που θα δοθεί να είναι ενίσχυση και το 30% δάνειο.
  • Εφαρμογή του μοντέλου 50% ενίσχυση-50% δάνειο και για τους 3 πρώτους κύκλους του 2020.
  • Χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων από τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Περιορισμός συναθροίσεων: Το αλαλούμ επιβεβαιώνει τη φτώχεια πολιτικής της κυβέρνησης

Η φτώχεια πολιτικής της κυβέρνησης την οδηγεί σε τραγελαφικές και κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι οποίες, όμως, δημιουργούν πρακτικά προβλήματα στην προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Το δείχνει το αλαλούμ με τις απαγορεύσεις για τις συγκεντρώσεις και το συνωστισμό: από τη μία ψάχνουν να περιορίσουν το συνωστισμό στην Ερμού και από την άλλη εμφανίζουν ως ελάφρυνση μια νέα αστυνομική απόφαση που επιτρέπει συγκεντρώσεις 99 ατόμων, αλλά τις απαγορεύει όταν γίνουν 101 – όταν δεν απειλεί με πρόστιμα και ποινές, Το κρίσιμο ερώτημα όμως παραμένει: θα παρουσιάσουν, επιτέλους, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων;

Χρειαζόμαστε σχέδιο που δίνει προοπτική στο ΕΣΥ και τους εργαζομένους του

Παρά την πανδημία, η κυβερνητική απραξία στο χώρο της υγείας συνεχίζεται. Και το δυστύχημα είναι πως με τον υφιστάμενο ρυθμό εμβολιασμού η πανδημία θα παραμείνει για πολλούς μήνες ακόμα, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για τη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και για τη στήριξη και ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, αλλά και των μαχητών της πρώτης γραμμής και θα συνεχίσει να το πράττει. Το ίδιο και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, χωρίς οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Πρέπει να μπει τέλος στα μπρος-πίσω της κυβέρνησης και να αναδειχθεί ένα σχέδιο που δίνει προοπτική, όπως τόνισαν ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης που επισκέφθηκε τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Πουλάς σε ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας κυρίως την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζουν νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Πολιτική Προστασία: Χωρίς συντονιστή οι μισές Περιφέρειες της χώρας!

Άλλη μία αβελτηρία της κυβέρνησης, η οποία μπορεί ν’ αποδειχθεί μοιραία, αποκάλυψε το Κίνημα Αλλαγής. Συγκεκριμένα, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη συντονιστές Πολιτικής Προστασίας σε πολλές από τις Περιφέρειες της χώρας. Το παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη.

Επισημαίνουμε ότι η θέση του Περιφερειακού Συντονιστή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αρχιτεκτονικής της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, έτσι όπως προέκυψε από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Φεβρουάριο του 2020, αλλά αποκαλύπτεται ότι σχεδόν η μισή χώρα δεν έχει περιφερειακό συντονισμό για την Πολιτική Προστασία, αφού μόνο οι επτά από τις 13 Περιφέρειες έχουν προχωρήσει σε πρόσληψη συντονιστή. Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα, επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στους περιφερειάρχες, αλλά προκαλεί το λιγότερο απορία πώς είναι δυνατόν το υπουργείο να μην πιέζει τις Περιφέρειες να προσλάβουν συντονιστές το συντομότερο δυνατό…

Ηλεκτροκίνηση: «Πράσινη» βιτρίνα η επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση

Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη που η μόνη απάντηση που είχε η ΝΔ για το χθεσινό μας σχόλιο σχετικά με τον πρωθυπουργό που εμφανιζόταν να… διαφημίζει την πώληση εισαγόμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν η απαξίωση και διαστρέβλωση των θέσεών μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε μια ..κρατική βιομηχανία παραγωγής αυτοκινητων όπως διέρρεαν κάποιοι. Γι’ αυτο και επισημαίνουμε: 

  • Οι αυξημένες πωλήσεις εισαγόμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιδοτούνται εν καιρώ βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και εν καιρώ πανδημίας με περιορισμό μετακινήσεων.
  • Επιδοτούνται επίσης από το Πράσινο Ταμείο, την στιγμή που ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέκοψε από 6% σε 1% τα ποσά του Πράσινου Ταμείου που θα κατευθύνονταν στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
  • Στερούν πόρους όχι μόνο από τις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από την ενίσχυση ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Δεν έχουν περιβαλλοντικό όφελος, και δεν μειώνουν το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, όταν η ενέργειά τους δεν προέρχεται από καθαρή ενέργεια. 
  • Ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και τα ταξί, οι επαγγελματικοί στόλοι, και τα δημόσια ΜΜΜ, όπου το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης δεν έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα.
  • Ηλεκτροκίνηση με όφελος για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους είναι η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς και ειδικότερα του Σιδηρόδρομου, όπου δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το γραφιστικό της ημέρας

Μιχάλης Κατρίνης: «Να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 25.1.2021Ρυθμός Επικαιρότητας | 27.1.2021