Σε Ανακοινώσεις

Φ. Γεννηματά στη Βουλή: “Μαζί με τη συγγνώμη χάθηκε και το φιλότιμο”

«Είναι φανερό ότι αποτύχατε σε όλα τα επίπεδα, αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών. 

Πυρκαγιές

«Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής. Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Κανένα σύστημα πρόληψης δεν υπήρχε και η έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων οδήγησε σε ένα τραγικό αλαλούμ με αποτέλεσμα κάτοικοι, εθελοντές και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης με αγωνία να φωνάζουν επί ημέρες ότι παλεύουν μόνοι τους. Ήταν πράγματι η προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε θύματα. Όμως μόνο η εκκένωση των περιοχών, με ταυτόχρονη εγκατάλειψη σπιτιών, καλλιεργειών, δασών δεν αποτελεί σοβαρό σχέδιο για ένα ευνομούμενο κράτος». 

Κυβερνητικές ευθύνες

«Στο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας οι ελλείψεις ήταν και είναι δραματικές: Υποχρηματοδότηση και τραγική υποστελέχωση, Αντί των 17,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών, δόθηκαν μόνο 1,7 εκ. ευρώ. Αντιπυρικές ζώνες δεν υπήρχαν. Το ίδιο και δασικοί δρόμοι Υποδομές (δεξαμενές, κρήνες κλπ) ελάχιστες και χωρίς γεννήτριες με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σε διακοπή ρεύματος & καμία μέριμνα για καθαρισμό δασών και ρεμάτων. Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδίου στην Πυροσβεστική για την δασοπυρόσβεση & μπλεγμένες αρμοδιότητες πυροσβεστικής-δασαρχείων-αποκεντρωμένων διοικήσεων-που αντί αποτελεσματικής παρέμβασης οδήγησαν σε ένα απαράδεκτο πιγκ-πογκ επίρριψης ευθυνών».

Προτάσεις Κινήματος Αλλαγής

  • Άμεση καταγραφή ζημιών & αποζημιώσεις.
  • Άμεσα αντιπλημμυρικά & αντιδιαβρωτικά έργα. Εθνικό Σχέδιο Προστασίας από πυρκαγιές. Αναδασώσεις
  • Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων.
  • Συγκρότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη με τον Γιώργο Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν οι μόνοι που εγκαίρως μιλήσαμε γι αυτήν και δεν μιλήσαμε απλώς, προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις τύπου 2007 που απέτυχαν παταγωδώς και άφησαν πίσω βαριές σκιές για την οικονομική διαχείριση του ταμείου από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ. Μέτοχοι και διαχειριστές των Προγραμμάτων πρέπει να είναι οι θεσμικοί φορείς και κάτοικοι των περιοχών. Δεν θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων».

“Όλοι κρινόμαστε τελικά από τον Ελληνικό λαό. Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αίτημα για νέα αλλαγή αποκτά μία νέα δυναμική σε αυτό τον τόπο. Και εμείς είμαστε εδώ το Κίνημα Αλλαγής, η Προοδευτική Παράταξη, με την πρότασή μας για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να δώσουμε απαντήσεις. Πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε εμείς ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και να κάνουμε πράξη αυτή τη μεγάλη προοδευτική, νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.”

Βίντεο ΕΔΩ και ΕΔΩ

Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Με mansplaining «απαντά» ο πρωθυπουργός στην τεκμηριωμένη κριτική της Φ. Γεννηματά

Με υποβόσκων σεξισμό και mansplaining στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επέλεξε να «απαντήσει» από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτησή της για τη διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους στις πυρκαγιές και συγκεκριμένα για τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στις φωτιές. Η κ. Γεννηματά προχωρώντας σε ένα σημαντικό βήμα για τους γυναικείους αγώνες για ισότητα, σε μία περίοδο όπου γυναίκες βρήκαν το θάρρος να «σπάσουν» το απόστημα του φόβου και να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής βίας, διατύπωσε για πρώτη φορά μέσα στη Βουλή τον όρο του Mansplaining*. Ένα βήμα ενάντια στα στερεότυπα και μια απαραίτητη απάντηση για μια χρόνια παθογένεια. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Γεννηματά: «Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη.. Γιατί ξέρω καλά πως λειτουργούν τα αεροπλάνα και πως γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων, τουλάχιστον στην Αττική στο κομμάτι της υπερνομαρχίας, που με αφορούσε. Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα είναι πόσα επιχειρούσαν σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα αεροπλάνα. Ποιος πήρε τα αεροπλάνα από την Εύβοια και ποιος έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι δεν έχει να μου δώσει απαντήσεις ή μάλλον είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να μου δώσει και γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα. 

*mansplaining: είναι ο συνδυασμός των λέξεων man (άνδρας) και explaining (εξήγηση) και ορίζεται ως “η πράξη του να εξηγείς κάτι σε κάποιον, συνήθως άντρας προς γυναίκα με τρόπο περιφρονητικό ή κηδεμονικο/πατροναριστικό”. Ο όρος έχει υποτιμητική σημασία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας - 24.08.2021Ανακαλούν τις άδειες των υγειονομιών στο παρά πέντε αφού τους άφησαν χωρίς στήριξη δύο χρόνια!