Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Πρώτη κατοικία: Η Βουλή να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών, όχι των funds

Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται εδώ και καιρό με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αντικατέστησε τον ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) του ΠΑΣΟΚ με έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, όσο και της ΝΔ που την κατήργησε οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα φαινόμενα όπως η εισβολή στο σπίτι της συνταξιούχου θα επαναλαμβάνονται συχνά στο μέλλον. Με την ακρίβεια να βρίσκεται στα ύψη, τον πληθωρισμό να ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα και την επικίνδυνη αύξηση του ιδιωτικού χρέους, όλο και περισσότερα δάνεια θα κοκκινίζουν. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βγαίνει και πάλι μπροστά για να θωρακίσει την πρώτη κατοικία, απέναντι στις ορέξεις των funds και των τραπεζών, καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση. Αφορά στην πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσό των 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια. Προβλέπει επίσης συνεισφορά του Δημοσίου ή συνδρομή αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου στους πλέον αδύναμους οφειλέτες.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ:

-Ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίηση της.

-Αντίστοιχη προστασία θα υπάρχει και για την αγροτική ακίνητη περιουσία.

-Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα αγοράς του δανείου του πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα).

Περισσότερα ΕΔΩ

Ασφαλιστικό: Το ΠΑΣΟΚ απαντά με κοινωνικά δίκαιες προτάσεις

Η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία. Δεν αντιλαμβάνεται τις σοβαρές στρεβλώσεις του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος, που δημιούργησαν οι νόμοι Κατρούγκαλου και Βρούτση. Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που συζητείται στη Βουλή, όχι μόνο δεν διορθώνει τις στρεβλώσεις, αλλά καθιερώνει ένα ακόμα επίδομα φτώχειας και εμμένει στη δραστική μείωση του Δημοσίου και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό καθρεφτίζεται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους συνταξιούχους με οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια, που δεν είναι παρά ένα ακόμα επίδομα φτώχειας, η αύξηση ορίων ηλικίας μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο κατά 4-7 χρόνια, ο δήθεν «εξορθολογισμός» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ώστε να εκποιήσει την περιουσία του και να ικανοποιήσει την ιδεολογική εμμονή στο outsourcing.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις – τροπολογίες, κοινωνικά δίκαιες και απολύτως απαραίτητες στη σημερινή συγκυρία:

  1. Αναστολή για το 2023 της αύξησης των εισφορών αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών
  2. Αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ (6.000 ευρώ) στα 12.000 ευρώ και των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (20.000 ευρώ) στα 30.000 ευρώ για θεμελίωση και καταβολή της σύνταξής τους
  3. Επαναθεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης του νόμου 3863/2010 σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ούτε τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ανασφαλίστων
  4. Βελτίωση ασφαλιστικού καθεστώτος ασκούμενων δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών
  5. Κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής
  6. Συνταξιοδότηση Χωρίς Όριο Ηλικίας (ΧΟΗ) με τη συμπλήρωση 40 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης (χωρίς πλασματικούς χρόνους)
  7. Ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων προσφοράς του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας

Επίσης, κατέθεσε τροπολογία για τη συμπερίληψη των μητέρων (και πατέρων) που αμείβονται με εργόσημο στους δικαιούχους της ειδικής άδειας μητρότητας των εννέα μηνών, ενώ στις μητέρες με αναπηρία, δεδομένων των αυξημένων αναγκών τους, ο χρόνος της άδειας διπλασιάζεται. Προτείνεται η κατάργηση από όλους τους κανόνες δικαίου του όρου «ανίκανος προς κάθε βιοποριστική εργασία», που εκτός από καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά, λειτουργεί και ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για τα άτομα με αναπηρία. 

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ

Ενέργεια: Να σταματήσει το χάιδεμα των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι ικανοποιητικές. Εμείς έχουμε εξαρχής προτείνει τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Σήμερα, το κράτος εισπράττει από τη φορολόγηση των υπερκερδών πολύ λίγα χρήματα, ενώ το 60% και πλέον των επιδοτήσεων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες με τους φόρους τους επιδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που το τελευταίο δίμηνο ανήλθαν σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Καταλήγουμε σε έναν φαύλο κύκλο αναπαραγωγής της αδικίας. Για να σταματήσει το χάιδεμα από την κυβέρνηση των συμφερόντων στην αγορά ενέργειας, πρέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αναλάβουν μέρος τους κόστους της κρίσης, με την εισαγωγή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υπόθεση Κιβωτού: Χρειάζεται γενναία διακομματική πρωτοβουλία για την παιδική προστασία

Το ζήτημα της ανεπάρκειας του πλαισίου για την παιδική προστασία ήρθε για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο, με τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου». Όμως η θωράκιση της παιδικής ηλικίας δεν είναι πρόσφορο πεδίο για τοξικές κομματικές αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται μια γενναία διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για τις δομές του κράτους πρόνοιας και τους εποπτικούς μηχανισμούς. Δεν είμαστε κρατιστές, όμως όπως φαίνεται όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία, που τα τελευταία χρόνια έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του κράτους, αφήνεται ανεξέλεγκτη, δεν φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απαιτείται διαρκής και αποτελεσματική κρατική εποπτεία κι ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.