Σε Ανακοινώσεις

Φ. Γεννηματά σε Ευρωσοσιαλιστές: Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία

«Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία» τόνισε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την προσέλευσή της στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Η κ. Γεννηματά τοποθετήθηκε εκτενώς τόσο για τη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, όσο και για την μετα-πανδημική οικονομική Ανάκαμψη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να πει το “ναι” στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι. Όπως: Την υποχρέωση της Τουρκίας να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Την άρση του casus belli κατά της Ελλάδας. Την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προκλητικής ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. […]. Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται μια “δικαιότερη Ευρώπη” για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. Χωρίς το “νεκρό” πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη». 

Περισσότερα ΕΔΩ

Νέο ασφαλιστικό: συντηρητική συνταγή για τις επικουρικές συντάξεις

Και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων η κυβέρνηση θα κινηθεί εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων και πρακτικών, εφαρμόζοντας άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της, χωρίς μεταρρυθμιστικές βλέψεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαίρεση των ασφαλισμένων σε παλιούς και νέους, αφού θα δημιουργήσει δυο συστήματα: 

  • Το σημερινό σύστημα που παραμένουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι άνω των 35 ετών, όπου θα προκύψουν σταδιακά τεράστια ελλείμματα, μια και οι νέοι πόροι θα πηγαίνουν σε διαφορετικό «κουμπαρά». Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση υπονομεύει ευθέως το μέλλον όμων τους, καθώς δημιουργεί την αμφιβολία για το αν θα πάρουν καν επικουρική σύνταξη. 
  • Όμως και για τους νέους δημιουργούνται πλαστές προσδοκίες γιατί οι αυξήσεις για τις οποίες μιλά η Κυβέρνηση, στηρίζονται σε θεωρητικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί επί αυτού, ότι η «εγγυημένη» επικουρική σύνταξη για τους νέους, διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις σημερινές ακόμη και κατά 30%!

Οικονομία: Αποκλεισμός των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα

Η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται από τη ρευστότητα που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά τους σε αυτήν την κρίσιμη και ιδιαίτερη περίοδο. Χαρακτηριστικά, η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή αφορά μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ, με το κόστος χρηματοδότησης να παραμένει δυσθεώρητα υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόλο που οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια! Την τεράστια αυτή δυσκολία αποτυπώνει και η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το 55% των μικρών και το 72% των πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του lockdown. Με το νέο της νομοσχέδιο, η κυβέρνησης στην ουσία δεν απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα στο οποίο θα τηρούνται τα σχετικά δικαιολογητικά, δεν είναι ακόμη ενεργοποιημένο. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Κατάρρευση ΕΦΚΑ έπειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ

Εδώ και δύο χρόνια ο ΕΦΚΑ είναι αποδυναμωμένος, με τεράστια κενά, αλλά με ρουσφετολογικές μετακινήσεις, μετατάξεις κι αποσπάσεις υπαλλήλων. Με ευθύνη της ΝΔ, χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης γήρατος ή λόγω θανάτου ακόμα περιμένουν τη σύνταξή τους λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Παράλληλα, διακόπτει την χορήγηση των συντάξεων χηρείας των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΠ ΟΤΕ καθώς οι βεβαιώσεις δεν είχαν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα! Κάπως έτσι, αφού ο Κ. Χατζηδάκης ισοπέδωσε τα εργασιακά δικαιώματα, τώρα έβαλε στο στόχαστρό του το Ασφαλιστικό, με σκοπό να παραχωρήσει την έκδοση των συντάξεων, των εισφορών των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Eπικουρικές συντάξεις: άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της Κυβέρνησης ΜητσοτάκηΓια μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε στον ρόλο του άβουλου παρατηρητή