Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Φ. Γεννηματά: “Καμία Ελένη, καμία Μυρτώ να μην ξαναπέσει θύμα”

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τη βία κατά των γυναικών, μίλησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: 

 • Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους αναπαράγονται οι ανισότητες. Η βία δεν έχει μια μορφή. Είναι η  σωματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική,  η οικονομική,  ακόμη και  η λεκτική βία που καταλήγει πολλές φορές στο σεξισμό.  Στην πιο ακραία της εκδοχή λαμβάνει τη μορφή της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες, του υποχρεωτικού γάμου των παιδιών,  του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, την γυναικοκτονία. 
 • Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται κατά μέσο όρο 137 γυναίκες από συζύγους, συντρόφους ή από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες ενώ φέτος 8 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, τρεις από αυτές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της «Διανέοσις», το 40% των Ελληνίδων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ στο 63% των περιπτώσεων η παρενόχληση έχει λάβει χώρα αποκλειστικά ή/και στον χώρο εργασίας τους. 
 • Η πανδημία έφερε στο φως την σκοτεινή όψη ενός φαινομένου για το οποίο ο πολιτικός μας χώρος είχε δώσει, αλλά και δίνει διαρκείς μάχες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα συμβουλευτικά κέντρα των γυναικών, οι δομές φιλοξενίας γυναικών είναι έργα ΠΑΣΟΚ. Πρωτοστατήσαμε σε θέματα ισότητας των φύλων, αλλά και αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε αποτελεί κατάφωρη παραβίασή της. 
 • Ήμασταν από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα της ραγδαίας αύξησης ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Τονίζαμε διαρκώς και εξακολουθούμε και στο δεύτερο lockdown να τονίζουμε την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την έκθεση των γυναικών στη βία.  Υπογραμμίσαμε την ανάγκη εξασφάλισης διαφορετικών και νέων «καναλιών επικοινωνίας» για τις γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, ενώ είμαστε σύμφωνοι με το παράδειγμα της Γαλλίας όπου το κράτος μπορεί να νοικιάσει ξενοδοχεία, προκειμένου να βρουν καταφύγιο προσωρινά οι κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους. Επικροτούμε τη στάση της Ιρλανδίας, που χρηματοδότησε την αύξηση των γραμμών και των κέντρων στήριξης γυναικών-θυμάτων.  Χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται δράση. Η χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων γραμμών στήριξης των γυναικών αυτών, καθώς και συμβουλευτικών κέντρων, αλλά και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων στους Δήμους της χώρας μας, θα συμβάλει θετικά ως προς την προστασία αυτών των γυναικών. 
 • Επιτελούς πρέπει να δράσουμε. Να τιμήσουμε ως κοινωνία τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, με το να μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ που ανεβαίνει τόσα χρόνια το δικό της Γολγοθά. Η γυναίκα-θύμα οφείλει «να σπάει τη σιωπή της» και να καταγγέλλει περιστατικά βίας. Χρειαζόμαστε δυνατές φωνές και αλληλεγγύη.  Η θυματοποίηση ξεκινά από την σιωπή. Η αδιαφορία είναι συνενοχή. 

Δείτε εδώ την εκδήλωση

Δηλώσεις Γεραπετρίτη: Συγκάλυψη ή εκτός τόπου και χρόνου;

Επισημάναμε και τις προηγούμενες ημέρες ότι σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή ευθύνη όλων μας είναι να δώσουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού. Όμως, οι σημερινές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη – τις οποίες έχουμε ακούσει και από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή (12/11) – ότι «οι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν περισσότερους θανάτους» δεν είναι απλώς άστοχες. Είναι και επικίνδυνες. Κι αν δεν είναι μια προσπάθεια – αποτυχημένη μάλιστα – για να καλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, τότε η Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Οι βουλευτές – γιατροί του Κινήματος στη διάθεση του ΕΣΥ

Στη μάχη κατά της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και οι βουλευτές μας που προέρχονται από τον χώρο της Υγείας, έχουν ήδη με δική τους πρωτοβουλία ανταποκριθεί στο γενικό προσκλητήριο για συστράτευση του ιατρικού προσωπικού της χώρας, θέτοντας τους εαυτούς τους στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των νοσοκομειακών μονάδων, των οποίων οι αντοχές δοκιμάζονται σε οριακό πλέον σημείο. Με επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας, γνωστοποιούμε ότι οι Μιχάλης Κατρίνης (οδοντίατρος), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ακτινολόγος), Μπαράν Μπουρχάν (ψυχίατρος), Ανδρέας Πουλάς (νεφρολόγος) και Γιώργος Φραγγίδης (μαιευτήρας γυναικολόγος) ανταποκρίνονται εθελοντικά στο κάλεσμα μάχης απέναντι στην πανδημία.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δίπλα στις ευάλωτες ομάδες με θέσεις

Ανεξάρτητα από την πανδημία, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους εργαζομένους και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσειςγια την προστασία και την ενίσχυσή τους, οι οποίες ελπίζει ότι θα τύχουν στήριξης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και – κυρίως – εφαρμογής από την κυβέρνηση.

Ορισμένες από αυτές είναι:

 • Η ενίσχυση της οικογένειας με 200 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία έτη από τη γέννηση του παιδιού.
 • Η διεύρυνση των ορίων ηλικίας παιδιών που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ (4-15 ετών).
 • Η ρητή πρόβλεψη αναπλήρωσης από τον κρατικό προϋπολογισμό της απώλειας εσόδων του ΟΑΕΔ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης όλων όσων έχουν εισφέρει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.
 • Η μεγαλύτερη άδεια από την εργασία των ατόμων με αναπηρία την περίοδο της πανδημίας.
 • Η επέκταση του δικτύου των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) σε όλους τους δήμους της χώρας.
 • Η παροχή δυνατότητας επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για όσους την έχασαν μεταξύ Νοεμβρίου 2019 έως Οκτώβριο 2020.
 • Η προσθήκη εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και άλλες προτάσεις για τη στήριξη των ΑμΕΑ.

Κυρίως, όμως, με τις τροπολογίες που ήδη κατατέθηκαν στη Βουλή και για τις οποίες θα επιμείνουμε έως την ψήφισή τους:

 • Η ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και η χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς τους.
 • Η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως 30 Απριλίου 2021, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται, η αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα μέχρι το τέλος Απριλίου και η μετάθεση των προθεσμιών για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Ειδικά για την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς. Να υπάρξει έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του και να μη μείνουμε πάλι σε χειροκροτήματα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Μαγική εικόνα» ο προϋπολογισμός του 2021!

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021 είναι… μαγική. Και δεν έχει καμία σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν από ένα μήνα. Διότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα, αντί για έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2020 και έλλειμμα 51 εκατ. ευρώ το 2021, οι ΟΤΑ εμφανίζονται με πλεόνασμα 80 εκατ. ευρώ το 2020 και έλλειμμα μόνο 4 εκατ. ευρώ το 2021, παρότι το σύνολο των μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό θα είναι το 2021 μειωμένο κατά 196 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 και αναγράφονται μηδενικές μεταβιβάσεις κονδυλίων για δαπάνες εξαιτίας της πανδημίας. Αντιθέτως, προβλέπεται σημαντική αύξηση για το 2021 των εσόδων των ΟΤΑ από δημοτικά τέλη: 119 εκατ. ευρώ! Πράγμα το οποίο σημαίνει πως όσοι επιβιώσουν από τα lockdown και την πανδημία, θα χρειαστεί να έχουν ως πρώτο τους μέλημα την αποπληρωμή των χρεών προς τους δήμους. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Rapid tests: Ζητούνται απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας για την προμήθεια και διανομή τους

Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση ως προς την υιοθέτηση των κατευθύνσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε στη διενέργεια rapid tests. Μάλιστα, προβλέφθηκε νομοθετικά η διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθειά τους και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας ΙΦΕΤ ΑΕ, για 800.000 rapid tests με ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών στις 28.9.2020 και έτερο διαγωνισμό για έως 2.000.000 rapid tests με ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών στις 9.11.2020. Ως χρόνος παράδοσης αναφερόταν διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, ζητούνται διευκρινίσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως πόσα rapid tests διενεργήθηκαν στο διάστημα μεταξύ των δύο διαγωνισμών, ποια ήταν η αιτία για τη διενέργεια του δεύτερου διαγωνισμού και την προμήθεια 2 εκατομμυρίων rapid tests, ποια εταιρεία αναδείχθηκε μειοδότρια στους δύο διαγωνισμούς και σε ποιους φορείς διατέθηκαν τα rapid tests, αλλά και σε ποιες ποσότητες. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.11.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 25.11.2020