Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Ο ΟΑΕΔ σε αδιέξοδο με ευθύνη της Κυβέρνησης

«Σε μία εποχή που η ανεργία διογκώνεται και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από στήριξη, η Κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει τον ΟΑΕΔ, του στερεί πόρους. Οδηγεί τον Οργανισμό σε αδιέξοδο, σε κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων του. Υπονομεύει τα προγράμματά του για την απασχόληση των μακροχρόνια ανέργων και την εργασία σε επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στον κόσμο της εργασίας απαιτεί νέους πόρους από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Λέμε, όχι στην υπονόμευση του ΟΑΕΔ». Αυτά δήλωσε η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο του ΟΑΕΔ.

Που είναι ο… Παππάς; Το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ κατάφερε να τον «χάσει»

Η διαφυγή του Χρήστου Παππά μετά την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Η ίδια ήταν που διέρρεε μέσω το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαφυγής των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση. Η σημερινή μάταιη αναζήτηση του Χρ. Παππά, για να εκτελεστεί σε βάρος του η ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε, γκρεμίζει το επιτυχές προσωπείο που επικοινωνιακά έχτισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θυμόμαστε ότι σε παρόμοιες υποθέσεις μόνιμη απαίτηση της αντιπολίτευσης ήταν η παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Όμως, τους καλούμε να σοβαρευτούν και να βρουν άμεσα στον καταζητούμενο Παππά. Άλλωστε, είναι προφανές πως το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ δεν μπορεί να ασκήσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του.

Η υποβάθμιση της εργασίας έχει σφραγίδα ΝΔ

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποκαλύπτουν ότι οι συνέπειες της πανδημίας και των πολιτικών της κυβέρνησης είναι δραματικές για τους εργαζόμενους. Επτά στους δέκα ζουν με μισθό κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ το 12% λαμβάνει το πολύ 200 ευρώ το μήνα! Επίσης, το εργατικό δυναμικό μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 μειώθηκε κατά 190.000 άτομα και οι μισθοί κατά 10%. Αυτή τη στιγμή, το 1/3 των μισθωτών αμείβεται με λιγότερα από το βασικό μισθό. Κι όμως: η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των μισθωτών. Μεταξύ αυτών, απλήρωτες υπερωρίες και ωράριο-«λάστιχο». Ίσως διότι θεωρούν ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις θα βγουν από την κρίση με τη συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά αυτά αποτελούν μόνον ιδεολογικές μονομέρειες. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει από την αρχή της κρίσης γενναία μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως την επιδότηση μισθού στο 50%, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές για το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων κτλ. Μόνον έτσι, μέσα από τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, μπορεί να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Περισσότερα ΕΔΩ

ΜΚΟ-φάντασμα με ακροδεξιες «ρίζες»

Ζητάμε απαντήσεις τώρα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την απόφασή του να χορηγήσει 1,2 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ σε ΜΚΟ που δημιουργήθηκε μόλις το Σεπτέμβριο, ενώ η χρηματοδότηση αυτή καλύπτει δράσεις μόλις για 3 μήνες (σ.σ.: έως το τέλος του 2020). 

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ θέλει να… κρυφτεί, αλλά το παρελθόν της δεν την αφήνει. Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Hopeland, η οποία φέρεται να ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ως μετεξέλιξη παλαιότερης αντίστοιχης εταιρείας με εντελώς διαφορετικό και «εθνικού» περιεχομένου αντικείμενο. Τα δε μέλη της ανήκαν σε δημοτική παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Αγίου Δημητρίου στις εκλογές του 2019, Αλέξανδρου Αρβανιτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου στο ακροδεξιό κόμμα «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη και το οποίο έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. 

Μάλιστα, η εταιρεία δεν καλύπτει καν τις προϋποθέσεις που η κυβέρνηση έχει ορίσει μέσω του Μητρώου ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε σε αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της αρχικής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, με τις οποίες διαγράφηκε μεγάλο μέρος των αυστηρών προϋποθέσεων εγγραφής στο Μητρώο ΜΚΟ. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «αφού επί μήνες η κυβέρνηση προέβη σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των ΜΚΟ, έρχεται τώρα να υιοθετήσει τις χειρότερες πρακτικές, δημιουργώντας ΜΚΟ φαντάσματα, τις οποίες προικοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ”. Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 22.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 26.10.2020