Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Πλειστηριασμοί: Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία της πρώτης κατοικίας 

Η ατολμία και απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτοι φόροι φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Καθώς η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πολλά δάνεια εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσουν» το επόμενο διάστημα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που θέσπισε η κυβέρνηση έχει αποτύχει. 

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που έφερε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2010, ακόμη και απέναντι στις σκληρές τότε αντιρρήσεις της Τρόικα. Έναν νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, αλλά τον αντικατέστησε το 2019 με έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που απέδωσε μόνο 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια. Η ΝΔ τον κατήργησε οριστικά κι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θέσπισε απέδωσε μόλις 2.000 ρυθμίσεις οφειλών. 

Τα κόμματα που άφησαν τους ευάλωτους δανειολήπτες βορρά στα funds και εξέθρεψαν φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπως του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Πάτση, δεν μπορούν να εγγυηθούν τις λύσεις. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα προτείνοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας: 

  • με αναστολή των πλειστηριασμών για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά με ρεαλιστικά κριτήρια
  • τη δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, να εξαγοράσει το δάνειό του προτού πωληθεί σε funds
  • αγρότες και κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί. 

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Παιδική κακοποίηση: Χρειάζεται εθνική στρατηγική για την παιδική προστασία 

Η υπόθεση του οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου» είναι συγκλονιστική. Όσο η δικαστική και εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες κακοποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη, χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι ιδιαίτερη προσοχή, με γνώμονα την προστασία των ίδιων παιδιών που βρίσκονται στις δομές και δεν πρέπει να διαταραχθούν με κανέναν τρόπο. Σε ζητήματα προστασίας της παιδικής ηλικίας η πολιτεία δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Οι πολιτικές ευθύνες για την πλήρη υποκατάσταση της παιδικής φροντίδας από μη κυβερνητικούς οργανισμούς είναι διαχρονικές. Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική, όπου κράτος, αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανόμενων των ευγενών φιλανθρωπικών οργανισμών, θα τελούν σε θεσμική υποχρέωση κανόνων και σε επιμερισμό των ευθυνών. Εμείς προτείνουμε άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως: 

• Άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών, με την ευθύνη και αρμοδιότητα των θεσμικά υπεύθυνων ανακριτικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, που οφείλουν να λειτουργήσουν απερίσπαστα και με ταυτόχρονη διασφάλιση, από δευτερογενή κακοποίηση, των εμπλεκομένων παιδιών.

• Άμεση παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της υπεύθυνης ενημέρωσης και της κάλυψης τέτοιων ευαίσθητων για τα θύματα γεγονότων με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

• Επαναδιατύπωση και υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών για την παιδική προστασία, σύμφωνα και με τη διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Πολιτικών φροντίδας, με υποστήριξη και έγκαιρη αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων των οικογενειών σε κρίση, την κατά το μέγιστο βαθμό αποφυγή του ιδρυματισμού, την ανάληψη επιτέλους της κύριας ευθύνης από την Πολιτεία (νομοθετική, εκτελεστική, επιτελική, και αυτοδιοίκητη).

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.