Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Ασέβεια προς θεσμούς και πολίτες οι τροπολογίες – νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Κίνημα Αλλαγής, η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική των κατεπειγουσών τροπολογιών που κατατίθενται στο «παρά πέντε» της ψήφισης νομοσχεδίων. Δεν είναι μόνο ο εφησυχασμός και η αδράνειά της που οδηγούν σ’ αυτό – όπως έγινε και με το δεύτερο lockdown και την πανδημία – αλλά επιπλέον η ασέβεια που επιδεικνύει προς τη Βουλή, τους θεσμούς και τους ίδιους τους πολίτες.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας δύο τροπολογίες -νομοσχέδια προκειμένου να ψηφιστούν χωρίς συζήτηση. Το πρώτο νομοσχέδιο τροπολογία με 15 διατάξεις για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το δεύτερο νομοσχέδιο τροπολογία με 18 άρθρα του υπουργείου υγείας για θέματα που προϋπήρχαν, αλλά και για το σοβαρό θέμα του εμβολιασμού. Με την επιλογή της να  υποβαθμίσει το μεγάλο θέμα του εμβολιασμού «τορπίλισε» τη συναινετική διάθεση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να δοθεί ένα ενωτικό μήνυμα που θα στηρίζεται στην επιστημονική γνώση.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε την πολιτική του θέση για όλα τα θέματα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, καταθέτοντας προτάσεις και πάνω από δέκα εμπρόθεσμες τροπολογίες για την επίλυση σοβαρών θεμάτων, ωστόσο καμιά απ’ αυτές δεν απαντήθηκε από την κυβέρνηση. Έτσι, αφού αρνήθηκε και την πρότασή μας να συζητηθούν οι τροπολογίες σήμερα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Υπουργείο Εργασίας: Στο έλεος της πανδημίας και της αβελτηρίας άνεργοι, ΑμΕΑ και συνταξιούχοι

Δεν φτάνει που οι άνεργοι, τα Άτομα με Αναπηρία και οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν βουνό προβλήματα και οι ανεπαρκείς ρυθμίσεις και η άρνηση του κ. Βρούτση να αποδεχτεί τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής τα οξύνουν και επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Χαρακτηριστικό είναι πως δεκάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν χωρίς στήριξη, διότι αδυνατούν να συμπληρώσουν, λόγω της πανδημίας και των κλειστών επιχειρήσεων, τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν επιδότηση ανεργίας. Γι’ αυτό και το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πρόταση για καταβολή 3μηνου επιδόματος ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Όμως, ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε όχι μόνο να εξετάσει την πρόταση, αλλά και την ύπαρξη προβλήματος.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Άτομα με Αναπηρία, αφού ο κ. Βρούτσης αρνήθηκε να εξετάσει και να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας για την αναδιάρθρωση του συστήματος χορήγησης των απαραίτητων βεβαιώσεων για ΚΕΠΑ, η οποία θα μείωνε, εν μέσω πανδημίας, την ταλαιπωρία ασθενών, ιατρών αλλά και του προσωπικού του ΚΕΠΑ, με την καθιέρωση της διετούς ή τριετούς επανεξέτασης αντί ετήσιας για τις παθήσεις που κατά τεκμήριο έχουν δυσμενή εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, σε 350.000 αυξήθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, προκαλώντας μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι από τους δικαιούχους των 175.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη μόνο 38.000. Ο κ. Βρούτσης, όμως, δεν ανανέωσε καν τις συμβάσεις 3.500 εργαζομένων του ΕΦΚΑ και δεν υιοθέτησε έγκαιρα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση των έμπειρων συνταξιούχων του ΕΦΚΑ όλων των ασφαλιστικών τομέων και του Δημοσίου, αλλά το κάνει τώρα, με καθυστέρηση 1,5 έτους!

Περισσότερα ΕΔΩ

Εμπαίζουν τους δικηγόρους της νομικής βοήθειας

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής με επανειλημμένες παρεμβάσεις του έχει δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην διεκπεραίωση και καταβολή των αμοιβών της νομικής βοήθειας. Ήδη η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο για χιλιάδες δικηγόρους. Η Κυβέρνηση αδράνησε εξοργιστικά να προβεί στην αναγκαία στελέχωση της υπηρεσίας εκκαθάρισης των αμοιβών, με αποτέλεσμα σήμερα το σύστημα να έχει παραλύσει εντελώς, αφού ακόμα εκκρεμεί η καταβολή των αμοιβών για τις υποθέσεις του 2018. Συνέπεια της απίστευτης αυτής κυβερνητικής αδιαφορίας είναι ότι, εν καιρώ πανδημίας και παραμονές των εορτών, χιλιάδες δικηγόροι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, μην έχοντας λάβει αμοιβή για νομικές υπηρεσίες που παρήχαν ακόμα και τρια χρόνια πριν. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και η ελάχιστη έως ανύπαρκτη στήριξη ολόκληρου του δικηγορικού κλάδου για το διάστημα που υπολειτουργούν τα Δικαστήρια λόγω της πανδημίας, η κατάσταση προσλαμβάνει εκρηκτικό χαρακτήρα, ενώ ξεχειλίζει η δικαιολογημένη οργή του δικηγορικού κόσμου για τον επί μήνες εμπαιγμό του από την Κυβέρνηση.Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί άμεσα στη στελέχωση με ικανό αριθμό υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας εκκαθάρισης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων της νομικής βοήθειας. Ο,τιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει πρόκληση για το δικηγορικό κόσμο της χώρας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 21.12.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.12.2020