Σε Ρυθμός Επικαιρότητας

Βουλή: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να χορηγεί τη ΝΔ

Την ώρα που είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, την ώρα που αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και στρέφεται κατά μεμονωμένου Υπουργού. Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς. Είναι προφανές ότι εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη Κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση έχει αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο που χάνεται στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα χάσει τον έλεγχο στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Κινδυνεύουμε να χάσουμε με τη δική της ευθύνη ό,τι κερδίσαμε όλοι μαζί οι Έλληνες στην πρώτη φάση. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι το καλοκαίρι άνοιξαν τα σύνορα άνευ όρων ή ό,τι έγινε στα πλοία, τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία. Επιπλέον, δεν έχουν κάνει τίποτα για να στηρίξουν το ΕΣΥ. Ακόμη και οι προσλήψεις που προαναγγέλλονται θα έχουν γίνει πιθανότατα όταν θα έχει βρεθεί το εμβόλιο. 

Όπως είπε στη συνέντευξή της στο CNN.gr η Φώφη Γεννηματά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αναλάβει τις ευθύνες της, διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδηλώσεις λίγο πριν από τη λήξη της καραντίνας χωρίς μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος και οι υπουργοί του να στείλουν το μήνυμα της χαλάρωσης. Δεν μπορούμε να στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα ούτε ν’ αρκούμαστε στα χειροκροτήματα για τους ανθρώπους του ΕΣΥ. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για τη στήριξή τους, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και ειδικό επίδομα για όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά και αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Δικαιοσύνη μίλησε, η σκυτάλη περνά στο πολιτικό σύστημα

Η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων. Με αυτήν, η Ελλάδα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο: ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες. Το Κοινοβούλιο τώρα έχει την ευθύνη να κλείσει οριστικά το δρόμο προς τις εκλογές στη Χρυσή Αυγή και την ηγετική της ομάδα, στα μέλη και τα στελέχη της. Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής και η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά είχαμε εγκαίρως ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση που θα κλείνει το δρόμο στη Χρυσή Αυγή ή σε οποιοδήποτε παράγωγό της. Επίσης, καταθέσαμε τροπολογία που η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχθεί, αλλά επιμένουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Διότι μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί! Περισσότερα ΕΔΩ

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Λουκέτα παντού και απροστάτευτη η πρώτη κατοικία

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία και δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες. Οδηγεί σε μαζικές πτωχεύσεις και αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες. Μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους. Μαζί με τα ξερά, η κυβέρνηση καίει και τα χλωρά.

Το νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα έρχεται χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, επιβεβαιώνοντας ότι ο αυταρχισμός είναι μέσο για την επιβολή συντηρητικών πολιτικών σε βάρος των πολλών. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα σύγχρονο μηχανισμό που εξασφαλίζει είτε την αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων ούτως ώστε να καταστούν βιώσιμες είτε την πτώχευση και την παροχή πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας στον καλόπιστο οφειλέτη. Δεν μπορούν οι μικρομεσαίοι, μετά από έναν αγώνα 10 ετών κρίσης, να αναβάλλουν τη ζωή τους, επειδή το θέλει η κυβέρνηση. 

Σε ο,τι αφορά στην πρώτη κατοικία, η πραγματική προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας τους έγινε με το νόμο 3869/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν στήριξε την εφαρμογή του Ν. 3869/2010 αλλά, δυστυχώς, κατήργησε τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας. Και τώρα, με τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, μπαίνει η ταφόπλακα. Η κυβέρνηση λέει ότι ενσωματώνει Κοινοτική Οδηγία, αλλά ψεύδεται: στο άρθρο 23 της Οδηγίας προβλέπεται δυνατότητα εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας του εμπόρου από την πτώχευση. Αλλά η κυβέρνηση στην Ελλάδα πράττει το εντελώς αντίθετο από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. To Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο. 

Είναι δυνατόν μια οικογένεια που έχει πάνω από 900 ευρώ εισόδημα να θεωρείται για τη ΝΔ πλούσια και προνομιούχα, όπως ακούγαμε τόσα χρόνια από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ; Βάζουν τη μεσαία τάξη και πάλι στο στόχαστρο. Διερωτόμαστε, εάν το νομοσχέδιο αυτό έγραψαν οι υπηρεσίες των τραπεζών και γι’ αυτό αρνήθηκε η κυβέρνηση την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των αδύναμων δανειοληπτών. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σχετική τροπολογία για την προστασία της πρώτης και της αγροτικής κύριας κατοικίας.

Η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή με ευθύνη της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ενεργεί αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και υποχωρητικά, διότι δεν έχει συνεκτική στρατηγική. Έπρεπε διπλωματικά και επιχειρησιακά να εμποδίσει το Oruc Reis να περάσει τα 12 ναυτικά μίλια. Όπως επισήμανε σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η Τουρκία αμφισβητεί με την πολιτική της κυβέρνησης όχι απλώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, αλλά και το δικαίωμα κυριαρχίας. Είναι μονομερές μας δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα πρέπει λοιπόν να επεκτείνει τα 12 μίλια στις περιοχές όπου είχε προχωρήσει την οριοθέτηση ΑΟΖ. Είχε πει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα το κάνει π.χ. για την Ιταλία, αλλά και σ’ αυτό έμεινε στα λόγια. Έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτά που συμβαίνουν και δεν έχει πάρει από κανέναν μας λευκή επιταγή, από τη στιγμή που αρνήθηκε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Απέναντι στην τουρκική στρατηγική, η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Προτείναμε μειωμένο ΦΠΑ για τα μικρά νησιά

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με την οποία προτείνεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ κατά 30% για τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για ρύθμιση που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε παραμείνει αλώβητη έως το 2015, έως ότου η δημοσιονομική κρίση φέρει την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή με μοναδική εξαίρεση τα νησιά που επλήγησαν κυρίως από την προσφυγική κρίση. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δημιούργησε συνθήκες άνισης και άδικης αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι τοπικές κοινωνίες στα μικρότερα νησιά και να ζητούν ενιαία εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Και αυτό προτείνουμε με την τροπολογία μας. Περισσότερα ΕΔΩ

Ανεργία: Κι όμως, η κυβέρνηση μειώνει τα έσοδα του ΟΑΕΔ!

Η πανδημία και οι συνέπειές της στην οικονομία αύξησαν την ανεργία, αλλά αντί τα επιδόματα ν’ ακολουθήσουν την ίδια πορεία, η κυβέρνηση μειώνει τα έσοδα του ΟΑΕΔ. Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας μειώνει τους πόρους των κοινωνικών προγραμμάτων, ενώ χρειάζεται να ενισχυθεί ο Κοινωνικός Τουρισμός. Επίσης, μας προξενεί εντύπωση η παντελής απουσία σχεδιασμού για τη στεγαστική συνδρομή εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, ενώ οι “εκπτώσεις” μεταφράζονται σε “αύξηση” μόλις 7,86 ευρώ στο βασικό μισθό και “αναπροσαρμογή” 4,84 ευρώ στην αμοιβή των 400 ευρώ που παίρνουν οι υποαπασχολούμενοι. Άραγε, αυτή είναι η νέα πολιτική μισθών για το 2021; Και γιατί αυτή η “αύξηση” για τους εργαζομένους θα ισχύσει μόλις 12 μήνες – όσο δηλαδή η πανδημία; Περισσότερα ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.10.2020Ρυθμός Επικαιρότητας | 23.10.2020